Samo da ne bude zabune, namera mog posta nije bila da proglasim Cinemana "perverznjakom", vec da iskazem svoj stav o ovom izvikanom "piece of art".
U principu, taj film bi trebalo odgledati (ili bar zapoceti gledanje, mnogi ne izdrze vise od pola sata...), ako se ikada bude u prilici, cisto da bi se demistifikovala fama koja kruzi oko njega vec skoro 30 godina, i da bi se zauzeo neki licni stav. I ja sam ga odgledao iz radoznalosti, u celosti ali teskom mukom. I posle se dva dana osecao prljavo... Doduse, to je bilo pre nekih bar 10 godina, a tada nije bilo interneta i jedini dostupan izvor informacija o ovom (zlo)delu je bio "talk of mouth". Sada, pitanje je da li bih se upustio u takvu avanturu...
Opet, mogu i da prihvatim da se nekim ljudima svideo, samo ako ne pokusavaju mene da ubede da gresim... Cinjenica je da film ostavlja stravican utisak na gledaoca, i da se posle toga danima vrti po glavi. No to, samo po sebi, ne mora znaci da je film dobar. Ekstremna sokantnost i degutantnost, bar za mene, nikako ne moze automatski biti i "umetnost"...
A zaboravio sam i ono najbitnije: kratak opis radnje...
Dakle, Italija, pred kraj WW2, u periodu kada su Nemci preuzeli vlast. Grupa lokalnih oficira (ili sta vec) skuplja tuce maloletnika, zatvara ih u neku kucu, i zapocinje izivljavanje. Takmice se u tome ko ce smisliti odvratnija maltretiranja decaka. Ne samo seksualna, vec svake vrste... Sto je najgore, klinci se, u borbi za prezivljavanje, pretvaraju u zveri, a vremenom postaju i aktivni & voljni saradnici u orgijanju. A sve to snimano u sirokim kadrovima, ispranih boja, koji podsecaju na biblijske prizore sa fresaka. I sa gomilom samo reziseru razumljivih aluzija i citata, besmislenih dijaloga i nadrealne simbolike. A sve zasnovano na knjizi >120 dana Sodome i Gomore< "legendarnog" markiza De Sada ...
Valjda je ovo bilo dovoljno...
p.s.
Luka, "Covek ujeo psa" je "malji deca" za ovaj film. Jeste, iz onog mog opisa se moze povuci neka paralela sa "Covekom...", ali taj film je u principu zezanje. U medjuvremenu je snimljeno mnogo filmova koji su, bar na papiru, brutalniji i vizuelno "eksplicitniji" od Salo-a, ali ta neka bolesna atmosfera, morbidnost i pretencioznost, a koje u oblandi "umetnosti" servira Pazolinijev film, do dana danasnjeg nisu prevazidjeni. Salo je, inace, nosilac nezvanicne titule "najodvratniji film svih vremena"...
Cineman, film postoji na DVD-u. Ako je tvom drugaru toliko stalo, moze ga nabaviti.