Šta je novo?

Nestao mi DVD rezac

Bombastik

Slavan
Učlanjen(a)
06.09.2007
Poena
310
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 7800X3D
Matična ploča
Asus x670E-E
RAM
G.Skill 2x16GB 6000MHz
GPU
Asus 3080TI
Storage
Kingston 2TB M.2_4
Kućište
HZXT H9 Elite
Monitor
LG C1
Pristup internetu
  1. Optički internet
Upitanju je Windows Vista Ultimate 32
Pokrenuo sam racunar i posle ulaska u MyComputer imam sta da vitim(tj ne vidim:D) nestao mi dvd rezac,i ponosno stoji samo C particija.
Pogledao sam u device manager i pored njega stoji uzvicnik.Proverio sam kablove i oni su ok.Kad pokrenem racunar bios ga uredno vidi i prepozna.Upitanju je Pioneer 111d.

:wave:

Unninstaliraj tu granu na kojoj se nalazi optički uređaj. Windows će je, nakon restarta, sam prepoznati.

Nemoze.I to sam probao ali nece,kaze da nemoze da instalira drajver:S:

Desava se, nadji u registry i obrisi
delete the upperfilters and lowerfilter in the
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Bio je up teme da probam ovo sa registrima. Nije pomoglo. Slican problem, DVDRW se ne vidi u device manageru, ali se vidi u BIOS-u, sa jednom razlikom, sada se ne zove "Pioneer 108" nego " Pioneer 108" znaci dodato je par razmaka ispred naziva. Rezan je disk, puklo je rezanje, i posle restarta se promenilo ime rezaca u BIOS-u

Ne znam da li vazi i za DVD drajvove da se u Managementu moze restartovati drajv?Znam da su mi se na nekim kompjuterima desavali isti simptomi kao tebi,samo sto je u pitanju bio hdd.Probaj computer>manage pa tamo ima valjda opcija restart/enable, tako nekako..

Uh,u XP-u valjda ides desni klik na my computer ikonicu na deskotpu pa tu imas manage..U svakom slucaju trebas naci te management opcije,tu imas enablovanje tj restartvoanje particija/drajvova valjda..

untitled111.jpg

Sta treba da uradim?

Nadjes drajv koji ti je u kvaru,pa desni klik na njega bi trebao da izlista opciju da ga pokrenes,bilo to enable/online,activate tako nesto...Jos jednom,ovo sam ja radio sa hdd-om,tako da ne mora da znaci da ce uspeti sa dvd drajvom,pricam ti jer mi lici na moj problem sa hdd-om.

Nema ga u spisku, Win ga ne vidi, samo BIOS ga vidi i to ne kako treba. Ime je Pioneer 108 a sada ga vidi kao ___Pioneer 108 (nije donja crta nego bas space).

kada sam pročitao naslov teme ja se uplašio da ti neko ukrao dvd rezač :)

Ja bih ti preporucio da probas na drugom racunaru taj Pioneer, moguce je da je jednostavno crkao, eventualno pobrljavio firmware cim ti izbacuje drugaciji naziv i u biosu. Ipak ga probaj na drugom racunaru pa vidi sta se desava. Ako tamo radi, onda probaj (ako je ATA) razlicito namestanje na master/slave primary/secondary granu pa vidi. Ako ni na drugom racunaru ne radi kako treba onda je najverovatnije da je ispustio dusu

kada sam pročitao naslov teme ja se uplašio da ti neko ukrao dvd rezač :)

I ja sam hteo da pitam jel sumnja na nekog:D

btw i meni se desilo to jednom i resetovao sam bios ali pre toga sam izvadio rezac pa posle reseta vratio i proradio - pojavio se.

Nazad
Vrh Dno