Šta je novo?

Nestanak zvuka iz čista mira?

Dekatron

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2009
Poena
305
Ovu temu sam prvobitno otvorio ovde: http://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?12-Audio-karte-zvučnici-i-obrada-zvuka-na-računarima, medjutim s obzirom da niko nije ništa odgovorio, odlučio sam da pokušam u ovom delu foruma. Možda ću imati više sreće :)

E sad da pređem na svoj problem: Pre dve noći sam slušao neku playlistu na youtube-u. Otišao sam da spavam, ali nisam isključio komp - ostala je ta playlista na youtube-u. Samo sam malko utišao ton na zvučnicima i zaspao... Sutra ujutro kad sam se probudio, ustanovio sam da mi je zamro zvuk na kompu. Pomislio sam prvo da nisu možda zvučnici riknuli, probao druge starije zvučnike, probao sluške i ništa - zvuka nema. Probao sam sve žive varijante... reinstall drivera, system restore, repair operativnog sistema, u okviru computer managmenta/service and aplications/windows audio proverio da mi ta opcija slučajno nije stopirana. Ništa od ovoga nije pomoglo. Svi driveri su tu, ništa u okviru device manager ne pokazuje ikakav problem, al zvuka nema pa nema. Stvarno nemam ideju šta se desilo, niti šta da uradim kako bi povratio zvuk. Ukoliko neko od vas naslućuje šta bi mogao biti problem, molim ga da podeli to sa mnom. Ono što je meni još palo na pamet jeste da je crkla zvučna integrisana kartica (CM6501), međutim u to sumnjam jer se prilikom guranja džeka (valjda se tako kaže) od zvučnika ili slušalica u otvor za zvučnu čuje onaj zvuk kontakta (nadam se da razumete šta hoću da kažem). Pretpostavljam da je to znak da zvučna funkcioniše. Nisam više pametan šta da uradim, pa se nadam da će mi neko od vas dati neku konstruktivnu ideju. Hvala unapred...

P.S. Postoji li način da se nekim softverom utvrdi da li je otišla zvučna karta?

Možete obrisati ovu temu, zvuk se vratio. Izgleda da je došlo do nekog prekida u kontaktu. Malopre sam otvorio komp, malko dunuo u deo gde je postavljena integrisana zvučna (iako nije bilo vidne prašine), pročačkao ulaz džekom 2-3 puta, povezao opet komp, uključio i obradovao se kad sam čuo zvuk podizanja sistema :). Nemam pojma šta je tačno bilo posredi, ali bitno je da sad šljaka. Izvinjavam se na otvaranju tema u 2 dela foruma, ali toliko sam se izmučio u pokušajima da rešim ovaj problem, da mi je jedino ostala nada da ću čuti neko rešenje kojeg se ja još nisam dosetio. Ispostavilo se da sam duvanjem i čačkanjem ulaza rešio problem :D Najgluplja i najjednostavnija rešenja izgleda poslednja padaju na pamet :)

Ja sam imao problem sa integrisanom CMI8738, zvuk bi nestajao iz cista mira (tokom filma, igrica...) i restartovanjem bi se vratio.
Vremenom se desavalo sve cesce pa sam ubacio PCI karticu (slucajno isto cmi8738) i sada radi bez ikakvih problema vise od 6 meseci.

Nazad
Vrh Dno