Šta je novo?

Nestali Control Panel

ivica77

Čuven
Učlanjen(a)
22.03.2003
Poena
609
Na poslu imam racunar pod Windows Me koji koristi vise ljudi. Neko je nekako sakrio Control Panel tako da ga sad nema ni u start meniju, ni u My Computer-u. Kako da vratim Control Panel na svoje staro mesto?

Ima nekoliko nacina. Najlakse bi bilo da pronadjes program kojim je ovo ucinjeno, mada se covek verovatno i oko toga potrudio. Programi koji sluze i za takve stvari se nazivaju tweak-eri (npr. tweakui, xteq itd. )
Posto je za sakrivanje (celog) kontrol panela zaduzen jedan registry kljuc, onda bi trebalo njega izmeniti (odn. vratiti na pocetnu vrednost).
Dakle ako mozes pokreni (Start>Run) regedit, a zatim nadji kljuc HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

U polju NoControlPanel treba da stoji vrednost 0 (prikazuje se cp), jer je kod tebe najverovatnije 1 (sakriva se cp)

Budi obazriv, jer menjanje sadrzaja registry-ija moze da bude rizicno.

Pokusao sam i ovo, ali nije pomoglo. Nisam napomenuo da nema ni Run-a u Start meniju a takodje ni ovo ne mogu da ukljucim na Taskbar and Start Menu podesavanjima. Instaliran je TweakUI ali je u njemu cekirana opcija Show CP. Help?!

Hm, bas zanimljivo.
Za sve usere se koristi HKLM (ne curent user) pa probaj isti onaj kljuc ali pod HKEY_LOCAL_MACHINE

Inace probaj da iz MS-DOS Prompt-a kucas startovanje programa (regedit), kada se Run ne vidi. Nemam ME, pa nisam sasvim siguran kako sve to pod njim funkcionise. Procackaj tweakui pa probaj da npr. dechekiras opciju show CP, restartujes masinu, pa je posle ponovo chekiras (pa opet restart). Ako vidis Find (ili iskoristi total commander), nadji fajlove sa .CPL ekstenzijom pa proveri da nisu Hidden

Uspeo sam da povratim Run u Start meniju, ali ne i CP. Kada deaktiviram Show CP u TweakUI-u pa restartujem komp, posle toga nemogu da startujem vise ni TweakUI, vec je jedino resenje vracanje prethodnog registry-ja. Mislim da je CP sakriven promenom nekog parametra u Registry bazi, ali neznam kako. Dosad sam mogao da reinstaliram Windows, ali ne bi bilo ovako uzbudljivo...

Procitaj pazljivo moj prvi odgovor (a posle i drugi). Dakle, u Run kucaj regedit pa lupi enter , i eto te u registri bazi koju mozes fino da menjas (ili je totalno unakazis sa sve win-om [djuture] ako pazljivo ne rukujes). Pa promeni vrednost u polju NoControlPanel pod HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

Ako to ne uspe, onda isto uradi u istom kljucu kojise nalazi pod HKEY_LOCAL_MACHINE pa javi sta se desava.
Inace super je sto backupujes registry, pa to uradi i pre ovoga.

Ne postoji vrednost NoControlPanel pod datim kljucem, odnosno kljucevima. Verovatno je neko ovo izbrisao i mozda je ovo kljuc celog problema. Takodje kad promenom parametra NoRun u Registru bazi ukljucim Run, odmah nakon prvog restarta kompa Run-a ponovo nema i vrednost NoRun u Reg. bazi je vracena ponovo na 1. Zasto se ovo desava? Ujedno hvala ti za dosadasnji trud i savete.

Hm, jos nisam cuo da postoji nesto sto bi stalno vracalo vrednosti kljuceva na neku zeljenu vrednost (osim da se to radi stratovanjem nekog npr. batch fajla, ili reg) , polse svakog restarta. A izgleda da je to bas ovde slucaj.
Malo cu da pogledam na mrezi sta drugi vele o takvim stvarima.

A ovo oko NoControlPanel je ok. U nekim slucajevima taj kljuc ne postoji (ne znam zasto). Kada je tako, ti ga onda sam (u ovom slucaju DWORD) napravi, a zatim mu daj vrednost 0

Dakle startujes regedit, odes do
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
Pa u editoru biras Edit>New>Dword Value i nazoves ga NoControlPanel a zatim mu das da vrednost bude 0 (verovatno ce tako sam postaviti)

Ako to ne resava, isto uradi i pod HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer

Svaki put restartujes masinu posle menjanja, a pre svega naravno bekapujes reg.

Pa da vidimo dal` ni tako nece.

Probao sam i ovo ali nista. NoRun se i dalje posle restarta vraca na vrednost 1, a NoControlPanel sam dodao i u HKCU i u HKLM, ali ne pomaze. Sada ga ima u Registry bazi ali bez ikakvog vidljivog efekta. Cak sam probao da iskljucim TweakUI prilikom startovanja racunara ali ni to ne pomaze. Komplikovano zar ne?!

Shta program Fortress moze da uradi ne mozete ni da zamislite...Moguce je onemoguciti sve osim start dugmeta koje nishta ne otvara kliktanjem 🙂 Jedino shto se moze uraditi je otvaranjem programa preko hot keya, i upisivanjem passworda...

Driver je sigurno u pravu, al nisam imao iskustvo sa pomenutim programom. Rekao bih da ovakvo ponasanje mora nekako da bude kontrolisano od strane nekog kljuca u registriju, a cini mi se da postoji kljuc kojim se sve (naknadne) izmene u win-u ne pamte posle restarta. Ipak, u takvom slucaju bi se nekako doslo do control panel-a, ali to ovde nije slucaj.

Razmislicu sta jos moze....

da probamo jednostavniju stvar. Pokreni msconfig (u Run), pa gledaj pod startup sekcijom da li vidis neki neuobicajen program koji bi licio na neki tviker.

Nista neobicno nisam primetio. Cak sam probao sa iskljucivanjem TweakUI pri podizanju sistema, ali nije pomoglo. Dobra vest je da se komanda Run vratila za stalno. Dakle, napredujemo!?

posto su .CPL fajlovi nosioci pojedinacnih aplikacija iz kopntrol panela, probaj da ih nadjes sa Find opcijom pa kada ih startujes da im podmetnes da ih otvori run32.dll, pa da vidimo dal` ce da se startuje ta aplikacija.
Btw, sta se desava kada izaberes properties kod desnog klika na desktopu (normalno se startuje display prop.)

Video sam ovaj problem i na pc berza forumu. Pokusajte ovako u slucaju da nije unisten fajl control.exe u Win direktorijumu.
Evo kako to moze na win 98:
Jednostavno: Desni klik na prazan desktop, u padajucem meniju odaberite new a zatim shhortcut. U prazno polje ukucajte: C:\windows\control.exe .Zatim next u polju za ime precice ukucajte control panel.Zatim finsh.Na desktopu ste dobili precicu koja pokrece control panel. Mozete promeniti ikonu aplikacije .Desni klik na ikonu izaberite propertes a zatim change icon. Odaberite onu koja je bila ranije.Ovu precicu mozte prevuci u start meni ili my computer,jednostavno drag and drop(levi klik ne pustajte,odvucite do dugmeta start i kada se ono otvori pustite levi klik). Moze i malo teze,korisno je za edukaciju, ako se desi da ne znate putanju do fajla.

Start zatim find,pa files and folders. U polje named
ukucajte control. Kada se ispod pojave rezultati pretrazivanja selektujte onaj fajl koji se nalazi u C:\windows folderu a koji je po tipu application (da bi ste to videli povucite scrol bar u desno).
Kada ste nasli taj fajl desni klik na njega i u padajucem meniju odaberite copy zatim na praznom polju desktopa kliknite desnim tasterom i odaberite Paste Shortcut.Kada se pojavila precica na desktopu trebalo bi da otvara prozor control panela. Desni klik na ikonu,odaberite rename,ukucajte control panel.Mozete promeniti ikonu,opet desni klik,pa properties, change icon,pa pronadjite ikonu koja je bila ranije.
Ukoliko na ovaj nacin ne resite problem onda je najverovatnije uklonjen application fajl u windows direktorijumu at zahteva drugaciju operaciju ali ni tada nije neizbezna reinstalacija

gagast je napisao(la):
Video sam ovaj problem i na pc berza forumu. Pokusajte ovako u slucaju da nije unisten fajl control.exe u Win direktorijumu.
Nema to veze - moralo bi da radi i bez tog fajla - ovde je 99% nesto u Registry-ju, ali je samo pitanje sta :S
Ja bih do sada vec pogubio zivce, batalio to i odradio reinstalaciju.
Cak i da se to nabudzi da radi, postavlja se pitanje sta je tu jos razvaljeno i sta ce sledece poceti da zeza (samo je pitanje vremena kad ce se pojaviti neki novi problem)...

U Windows direktorijumu postoji fajl "control" tipa windows configuration settings odmah ispod fajla control.exe. Kada otvorim ovaj fajl u Notepad-u u njemu pise |don't load|. mozda je ovo resenje problema?!

Na brzaka sam čitao prethodne postove - možda ti je neko već predložio:
Napravi novi direktorijum (folder) u start meniju sa nazivom:
Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}
sa sve vičitastim zagradama. Trebalo bi da se ponaša kao bilo koji direktorijum u start meniju samo što će u sebi imati sve što control panel sadrži. Naravno, ako tvoj problem leži u sistemskoj zabrani pristupa control panelu onda ni ovo neće raditi.
Ono [don't load] u control.ini nije uzrok problema.

Sta se desava sa fajlom control.exe. Dvoklik na njega. Ako podize control panele onda treba samo izvesti precice u My computers i start meni. Ako ne otvara onda mora prijaviti zasto ne otvara. Ako je fajl corrupted moguce ga je povratiti preko opcije system file chacker ( extract file sa instalacionog diska.
Pade mi jos nesto napamet. Ako se nista ne desava na dvoklik control .exe treba pokusati ovako. Pritisnuti na tastaturi shift, zatim desni klik na fajl control. exe i u padajucem meniju izabrati open with. U ponudjenoj listi programa koji otvaraju ovaj fajl treba odabrati Explorer (ne IEexplorer nego ovako kako je napisano). Ispod liste cekirati allways open with this program. Ako ovako otvori sve je uredu. Samo ostaje da se izvedu precice. Pomozi boze.
I dalje raspolozen za pomoc. I ja na taj nacin ucim.
Pozdrav.

gagast je napisao(la):
Sta se desava sa fajlom control.exe. Dvoklik na njega. Ako podize control panele onda treba samo izvesti precice u My computers i start meni. Ako ne otvara onda mora prijaviti zasto ne otvara. Ako je fajl corrupted moguce ga je povratiti preko opcije system file chacker ( extract file sa instalacionog diska.
Pade mi jos nesto napamet. Ako se nista ne desava na dvoklik control .exe treba pokusati ovako. Pritisnuti na tastaturi shift, zatim desni klik na fajl control. exe i u padajucem meniju izabrati open with. U ponudjenoj listi programa koji otvaraju ovaj fajl treba odabrati Explorer (ne IEexplorer nego ovako kako je napisano). Ispod liste cekirati allways open with this program. Ako ovako otvori sve je uredu. Samo ostaje da se izvedu precice. Pomozi boze.
I dalje raspolozen za pomoc. I ja na taj nacin ucim.
Pozdrav.
Ja trajno obrisao taj fajl, pa mi i dalje savrseno funkcionise ControlPanel :beat:

Nazad
Vrh Dno