Šta je novo?

Nestala hibernacija u Visti

jegulja

Čuven
Učlanjen(a)
23.05.2004
Poena
620
Nemam vise opciju za hibernaciju u Visti. Nema ni i u "Start meniju" niti u Power options. Ne znam u kom trenutku je nestala. Kad je XP bio u pitanju u Power options je bio tab koji se odnosi na uklj./isklj. hibernacije ali ovde toga nema...

Instaliraj najnoviji driver za graficku karticu.

Ako bi drajver za graficku mogao biti problem onda novijeg za ovu integrisanu nema. Dok je bio beta drajver za graficku bilo je OK, pre par nedelja sam stavio "finalni" i kako nisam koristio hibernaciju neko vreme ne znam da li je to bio uzrok nestajanja iste ali svakako za nedelju, dve leci ce neki 8600 pa cu videti. Hvala u svakom slucaju a ako ima jos neka ideja tim bolje :)

Poslednja izmena:
Pa nema tu nekih ideja, pokusaj s nekom malo starijom final (pod)verzijom drajvera za graficku, sve se vrti oko toga, da pronadjes adekvatan drajver. Logicno bi bilo da sve sljaka sa zadnjim drajverom, ali ocigledno ima neki problem, tako da uzmes drajver s kojim ces dobiti Hibernate opciju.

Evo posle godinu i po dana, Imam slican tj isti problem u XPu, nemam HIBERNATION tab u POWER OPTIONSU, kako da vratim, ako sam ikad imao?
...
Eteti ga sad!
Zar je moguce?!
You cannot put a computer that has more than 4 GB of memory into hibernation in Windows XP, in Windows Server 2003, in Windows Vista, or in Windows Server 2008

http://support.microsoft.com/kb/888575/
http://www.tipandtrick.net/2008/windows-cannot-hibernate-computer-with-more-than-4-gb-memory/
Pa ovo je jadno ako jos uvek vazi.

Poslednja izmena:
Gde je smajli koji koluta očima? :p

Pa ko normalan bi čekao da se prilikom pokretanja windowsa 8 i više gigabajta učitava pri izlasku iz hibernacije? Onda bi sigurno bilo.... "jao ***, što je jadan ovaj windows, pa vidi koliko mu treba da se startuje".

sta bese hibernecije, je to ona kad ugasis komp pa ga ponovo upalis a sistem se digne za sekudu?

Prilikom ulaska u hibernaciju se sav sadržaj iz memorije zapiše na HD. Kada komp izađe iz hibernacije, sve se pokrene kao što je bilo i ranije sa svim programima upaljenim. To je zgodno ako nešto radiš, a ne želiš da prekineš. Što je veća količina radne memorije i što je veći swap fajl, to se više upisuje na HD. Zbog toga je potpuno nepraktično da se hibernacija primenjuje na računarima sa mnogo rama i velikim swap fajlovima jer se učitavanje drastično produžuje. Ono što je loše u celoj stvari je što MS nije ostavio mogućnost da se tako nešto ručno uključi ako imaš mnogo RAMa ili bar da OS upozori na nepraktičnost hibernacije u tom slučaju, ali sa druge strane imaš mnogo korisnika početnika koji bi zanemarili upozorenje i koji bi posle pljuvali MS zato što im se sistem očajno sporo diže.

nisam te nista sad razumeo.
sto vise rama to se sporo podize sto onda to ubacuju u vistu koja sama posebi trazi dosta rama?, zar nije logicnije da to zavisi od broja aplikacija koje su pokrenute? ne moze biti sporije od podizanja sistema.

jel to bolje od klasicnog gasenja kompa i koliko je to dobri za sam komp?

A što je hibernacija bolja od sleep moda?
I u sleepu svi programi ostaju aktivni, koliko znam. Jedino što ne ide na disk nego sadržaj RAM-a ostaje kakav je.

edit: Našao, hibernacija gasi komp posle prebacivanja RAM-a...

Poslednja izmena:
Nisu se setili da na hard bace samo iskoristeni ram (ne ukljucujuci cache) ;)

Uostalom na kde-u to funkcionise mnogo bolje, tako sto se programi koji su ostavljeni ukljuceni regenerisu sami, nije isto sto i hibernacija, mora odredjeni program to da podrzava, ali ne trazi mnogo prostora... (a postoji i hibernacija).
Ja zato i ne iskljucujem programe pre gasenja racunara, kad ukljucim sve je na mestu, muzika svira...

A zašto bi neko uopšte koristio hibernaciju pored stand-by koji radi trenutno

Zato sto ako nestane struje onda se nista ne izgubi :)
Ili na laptopu...

Pa valjda pre odlaska na stand-by snimiš ono što si radio...

P.S. Ima li neko podatak koliko računar troši u stand-by

Poslednja izmena:
A zašto bi neko uopšte koristio hibernaciju pored stand-by koji radi trenutno

Ti mora da radis u M$! Mucni malo glavom, ne mora valjda bas sve da se crta?
Nego jel' ima resenja za sisteme sa 4+GB rama?

Pa valjda pre odlaska na stand-by snimiš ono što si radio...

P.S. Ima li neko podatak koliko računar troši u stand-by

Sad znam da stvarno radis u M$. Ne das se tako lako.

Poslednja izmena:
nisam te nista sad razumeo.
sto vise rama to se sporo podize sto onda to ubacuju u vistu koja sama posebi trazi dosta rama?, zar nije logicnije da to zavisi od broja aplikacija koje su pokrenute? ne moze biti sporije od podizanja sistema.

jel to bolje od klasicnog gasenja kompa i koliko je to dobri za sam komp?

Evo konretno za one koji nisu shvatili:

1. Stand-by - sav sadržaj ostaje u RAM memoriji kada se kompjuter ugasi, ali je neophodna struja da bi on i dalje ostao upisan tamo. Da bi ova funkcija radila, mora da bude omogućena u biosu kompa, a na svim novijim pločama je to stanje već predefinisano. Ceo komp se gasi sem memorije koja i dalje troši struju i čuva upisan sadržaj.
2. Hibernacija - sav sadržaj iz RAM memorije upisuje na hard disk i za razliku od stand-by moda, struja nije neophodna da bi sadržaj i ostao tamo. Kada se sve upiše na HD, računar se u potpunosti ugasi. Microsoft je ukino podršku za hibernaciju za kompove koji imaju više od 4GB rama jer bi to značilo da se na HD upisuje ogromna količina podataka pre gašenja. Kad malo pogledate, jeste krajnje nepraktično da se po podizanju sistema tolika količina podataka odjednom učitava (a i snima na HD jer to stvarno dugo traje), ali smeta, kao što sam i ranije rekao, što nije ostavljena opcija koja bi korisnika upozorila na tako nešto čak i ako se on odluči da to koristi. Sve to se upisuje u hiberfil.sys fajl na particiji gde su windows instalirani.

Jedino u šta ja nisam siguran je to da li se u hiberfil upisuje samo sadržaj RAM-a ili se dodaje i sadržaj iz swap fajla. S obzirom da je kod mene taj fajl oko 4GB, mislim da je u pitanju samo RAM.

Poslednja izmena:
zar se taj swap fajl ne izbise kad se ponovo pokrene sistem, jar onda nema potreba da vise cuva te podatke.?

sta je swap?

Poslednja izmena:
to pretpostavljam da ne znaci da ce posle desetog takvog paljeenja HD biti pun, pretpostavljam na se upisuje jedno preko drugog, a ne kao kod sistem ristore-a. gde se tacno taj fajl nalazi, nemogu da ga nadjem.
zasto se on neobrise posle paljenja kompa?

^
Pa pise se jednom za jedno gasenje kompa, kad ga upalis to se procita i upisuje novo. Nalazi se na rootu od C, al proveri prvo jel ti upaljenja hibernacija.

mislim da sam to ugasio, zato i nema tog faljla kod mene na visti.

gde to tacno da nadjem na visti posto ga nema pod tim nazivom "hibernacija". ja sam to nesto cackao u power option, jer mi se to gasilo samo od sebe a komp mi je na Beogrid mrezi pa mi to samo odmaze.
ja sam namesntio : put the computer to sleep. jel to to?

sta je allow hybrid sleep?

Poslednja izmena:
^ Nadjes CMD, pokrenes ga (kao admin) i kucas ovo: powercfg –h on. To enable-uje hibernaciju.
Sleep nije isto sto i hibernacija.

Nazad
Vrh Dno