Šta je novo?

Nestade HD

ACAC

Slavan
Učlanjen(a)
06.11.2005
Poena
304
Posle reparacije Win-a jedan HD se uopste ne vidi tj. nema ga ni u My Computer ni u TC-u . U device menager-u pod ATA controler i u BIOS-u se vidi .
Pre reparacije su se lepo videla oba i na granama nista nije menjano :
Primary master - Maxtor 40GB ( 2 particije sa sistemskom ) - vidi se
Primary slave - WD 160GB ( 3 particije ) - ne vide se
Secundary master - Asus DVD-ROM
Secundary slave - NEC DVDRW
nForce 2 chipset
Sada kad pokusam da vidim diskove u recimo PartitionMagic-u dobijam poruku o nekakvom "EZ-drive" - u i ne moze da ga otvori dok u HDSentinel-u vidi WD ali neprkazuje njegove particije u stvari za oba diska pokazuje samo "C" i"D" particije koje su u stvari na Maxtor-u . Evo i poruke PM-a .

Prilozi

• PM8.jpg
    PM8.jpg
    45.2 KB · Pregleda: 78
WD je nekad imao ez-drive alatku za formatiranje hdd-a sad je zamenjena sa Data Lifeguard Tools 11 for DOS bas kako kazu na njihovom sajtu (We have replaced EZ-Drive with Data Lifeguard Tools 11 for DOS).

ja sam imao slican prolem posle reinstalacije wina, sve je radilo dok nisam formatirao c: onda shipak, kao da mu je citanje d: diska zavisilo od nekog podatka na c particiji. morao sam da cupam podatke recovery programima sa d diska.
da nisi koristio na starom winu neki program za defragmentaciju?

ako si koristio lifeguard tools za inicijalizaciju wd-a po kupovini, da nisi greskom instalirao ez-bios (valjda se tako zvase) dynamic drive overlay?
ja sam taj ddo imao nekad davno, ali na masini sa samo tim jednim diskom (ploca je podrzavala do 8gb a disk je bio 45gb) i ddo je bio u njegovom mbr-u i sve je radilo ok... ako se ne varam u tim lifeguard tools-ima prilikom inicijalizacije mozes da biras da li hoces da prebacis sistem na novi disk ili ti je ovaj novi disk extra i sl. - pa ako si izabrao da ti je wd dodatni disk onda ti je verovatno ddo upisan u mbr maxtora, a repair windows-a je mozda pisao preko njega

davno sam radio sa svim ovim pa ako negde gresim ispravite me...

Hvala za savete Data Lifeguard ga je detektovao trazio je restart da bi ugadio izmene jer je kapacitet veci od 137GB .Sada ga vidi i Windows jedino sto onih particija vise nema . Neznam gde sam pogresio kad sam ga montirao , mada kazu na sajtu da ga treba pripremiti za montazu ca DL-om , particije sam pravio sa Partition Magic-om i ne znam zasto su se posle reinstalacije izgubile . Sa PM-om na flopiju sam video WD kao "unlocated" sa "error110" a u diskmanagment-u kao 160GB u MBR-u .
Ipak hvala za savet a cupanje podataka cu vec naci u nekom postu !

ok, onda jos jedan savet :d

obzirom da za sve ploce od oko 2002 (npr. moj stari KT333 chipset), a mozda i ranije, postoje verzije biosa koje imaju podrsku za 48-bit lba tj. diskove preko 137gb (ako se ne varam ovo je deo ata133 specifikacije), i da win xp od sp1 navise podrzava ovako velike diskove, instalacija bilo kakvih ddo resenja je po meni nepotrebna, neefikasna i na kraju zapravo igranje vatrom tj. strujom...

ja bih po povracaju podataka sa diska, domocu DL-a ili kako god ocistio sve sa diska (u kranjem slucaju low level format), flashovao poslednji bios za plocu, instalirao sp1 ili sp2 (ako nemas ni jedan) i novije forceware drajvere (mada mozes da ostavis i ms-ov ide drajver) i onda napravio particije programom po izboru (PQ PMagic, fdisk, ...) bez ikakve inicijalizacije DL-om
na kraju eventualno isprati uputstva na http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm (narocito ako upgrade-ujes sa pre-sp1 xp-a)

just my 2 cents

Vrh Dno