Šta je novo?

(neprovodni) Končići u kablovima?

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
865
Skoro sam otvorio jedan handsfree sa namerom da ga prepravim za standardan banana priključak, medjutim, nadjem se u čudu. Na preseku kabla ima:

2 obične žice;
bakarnu izolaciju (ujedno i uzemljenje, tj. nula) + izolaciju od belih neprovodnih vlasi (PVC, rekao bih);
-> dva "konca", plavi i zeleni koji u sebi nemaju trunku bakra već iste bela vlakna kao što su u izolaciji.

Prva dve stavke su u običajene, ali treća je preterano zbunjujuća: kod štampane pločice mikrofona, zeleni končić je zalemljen, a plavi samo izolovan.

cCZgsHT.jpg

Šta sad? Da li da povežem ove "konce" i kako uopšte? Šta tačno treba da se poveže iz njih?

Ima provodnik u njima, ima... 0.1mm. Pretopstavljam da stiti provodnike od EMI uticaja okoline.

Otprilike, to je ovo

0,1 mm je prečnik svih vlati u kablu. Da ga ima, našao bih ga kada sam razvio oba "konca", bar u jednom od njih. Medjutim, nema ičega. Mogu da vidim koje je boje svako vlakno, tako da mogu da vidim i bronzanu boju makar jedne vlasi, ali je nema. A nije samo to: nijedno od vlakana se ne ponaša kao metal, ne daje otpor pri dodiru. To se odmah oseti pod prstima, makar i na 0,1 mm debljine.

Poslednja izmena:
Ma to sluzi da upije vlagu , ako se pojavi kojim slicajem. Povezi samo kablove i to je to.

Edit: Samo mi nije jasno zasto je zalemljeno....

Poslednja izmena:
OK, služi da upije vlagu. Dve stvari u tom slučaju: a) Nije li "opšta" izolacija kabla za to dovoljna (u redu, možda i nije) i b) zašto je jedan od tih konaca zalemljen za štampanu ploču, dok je drugi izolovan da ne napravi kontakt sa istom?

probaj stari fazon sa acetisalom
ima kiselinu u sebi
stavi na njega snop i onda grej plassticni delovi ce da se istope i ostace ti deo koji zaletujes

Voleo bih da se neko strucniji javi , sad i mene zanima. :D

Poslednja izmena:
Joj pravite nauku oko najobičnijeg kabla sa slušalice. Sve su to lakom izolovani provodnici koji su upredeni sa najlonskim nitima radi poboljšanja mehaničkih karakteristika (verovatno zbog procesa proizvodnje kabla). Jedino mi se čini (loša je slika) da ona dva provodnika koji idu ka gornjem levom ćošku slike imaju i neku dodatnu izolaciju.

To belo su obične najlonske niti, kakva crna optička vlakna.

I jaga je lepo rekao, lak izolacija se najlakše skida sa acetisalicilnom kiselinom. Uzme se lepo andol/aspirin, stavi se kraj žice na njega i pritisne se lemilicom. Kad se tableta počne topiti skinuće lak sa žice. Samo pazite, to ima strašno jak miris (smrad), ne mogu da tvrdim da nije štetan :)

Edit:
Kad lemim te provodnike imam običaj da odvojim te najlonske niti, jer kad se rastope zalepe se na provodnike pa je posle teško zalemiti kako treba.

Poslednja izmena:
Ja sam živeo u ubeđenju da ti konci služe samo da pojačaju izdržljivost kabla... :)

Pa i jesu. Upleteni su zajedno sa bakarnim žičicama upravo da bi povećali čvrstoću.

I čvrstoću, tj otpor na kidanje ali i elastičnost i debljinu kabla.

Joj pravite nauku oko najobičnijeg kabla sa slušalice. Sve su to lakom izolovani provodnici koji su upredeni sa najlonskim nitima radi poboljšanja mehaničkih karakteristika (verovatno zbog procesa proizvodnje kabla). Jedino mi se čini (loša je slika) da ona dva provodnika koji idu ka gornjem levom ćošku slike imaju i neku dodatnu izolaciju.
Ovo praktično prvi put vidim, moram da pitam.

Ti gore levo su obične žice (bela i crna), sa klasičnom izolacijom. Zelena i plava su ove za koje pitam. Evo je detaljnija slika raskupusane zelene:

pvzZ3ka.jpg

Ako sam shvatio postupak: treba da uzmem neki aspirin-klon (original 500+ din po kutiji, ej), stavim samo zelene, pa samo plave niti na, apliciram nazalnu zaštitu na nozdrve & pootvaram prozore, zagrejem i gledam kako se skida izolacioni lak? Fuck me sideways, kakav proces.

Ha ha da, znam da sve to zvuči perverzno, ali to sa aspirinom je ubedljivo najlakši način za skidanje izolacionog laka sa žice, posebno tako tanke.

Treba tako da raskupusaš žicu kao na slici i odvojiš provodnike od najlona, pa onda skidaj izolaciju, lemi, šta god već želiš da radiš :)

Edit:
Ako uzmeš tabletu koja ima onaj kao "plastični" omotač kao što npr. ima originalni aspirin, nije loše da skalpelom odstraniš taj omotač sa jedne strane, i tu onda stavljaj žice. Tako ćeš kraće "uživati" u mirisima. :)

Edit2:
Već vidim naslov u sutrašnjem Kuriru: "Srpski kompjuteraši se drogiraju isparenjima aspirina!". :d

Poslednja izmena:
Speeder, adekvatan avatar. :)

ove niti kao sto su na prvoj slici, ja obicno pecnem upaljacem. posle toga se ok leme.

na tako tanke dog izgori izolacija izgori i zica
makar moje iskustvo

Isto sam i ja ranije spaljivao upaljačem, pa ili se plastika zalepi za žice, ili izgore i žice ako su baš jako tanke. Sada ipak ručno razdvojim žice od plastike.

@ksLazy
Ha ha, baš jeste :)

Nazad
Vrh Dno