Šta je novo?

Nepoznati ispravljac

Hobista

Zapažen
Učlanjen(a)
18.11.2024
Poena
5
Da li neko poznaje ovaj ispravljac?
Izmerio sam da daje max 30 V (na podeoku x3 a na X1 daje max 10 V) ali ne znam koliku struju daje?
Da li moze sa njim i struja da se regulise ili samo napon?
Hvala unapred

Prilozi

• ispravljac.jpg
    ispravljac.jpg
    250.2 KB · Pregleda: 86
Sigurno da može, ima prekidače za napon i struju a i instrumenti pokazuju obe vrednosti. Sudeći po pokazteljima, do 10A.

Mislim da ne možeš da regulišeš struju.Prekidač ti služi samo za promenu pokazivanja struje ili napona a potenciometar samo reguliše napon.

I ja mislim da je tako mada bolje da pitam nekoga ko mozda zna. Kako da ispitam koliku max struju daje?

Sudeći po osiguraču na primaru, ima 100-njak vati.

Možeš na primer da upotrebiš auto sijalicu sa što većom snagom a ako je jedna nedovoljna upotrebi više u paraleli.Podrazumeva se da podesiš napon prema karakteristikama sijalice.

Juce sam prikljucio sijalicu za migavac, nisam imao drugu sijalicu, i pokazalo se upravo ono sto je i BataSale naveo, regulise se samo napon, ne moze stuja. Kada sam preklopnik prebacio na struju i kada sam smanjivao ili povecavao na potenciometru i napon se povecavao ili smanjivao.
Ostaje da nekako proverim i koliki je max struja koju daje

E = IR

Ohm's Law (E = IR) is a formula used to calculate the relationship between voltage, current and resistance in an electrical circuit. The full forumal is E = I x R where E = Volts, I=current (in amps), and R=resistance.

Obično se sa U obeležava napon... Ovde kod nas;)

Vrh Dno