Šta je novo?

Neopravdano velika temperatura!

yugo

Slavan
Učlanjen(a)
12.05.2007
Poena
319
Dobio sam na poklon acer 5920,T7500 dual core i 4GB ddr2 na 667 sa integrusom...

Sve radi kako treba ali me brine temperatura...

Ukratko problem je sto laptop polako ali sigurno kad-tad dodje do 95C...ne igraju se igrice,samo surf i YT...manje vise mu treba pola sata max za tu temp...
Ciscenje uradjeno,nova pasta stavljena i to vise puta i vise razlicitih proizvodjaca i ne pomaze...sve je ispravno...
Cudno mi je sledece....upalim i ne diram,temp je 37C...surfujem ode do 65 i nikad se vise ne vrati ispod 55c...ukljucim test cpu na aida64 i on polako od 65 do 95c stigne za 15-tak minuta...kad ugasim test jako spopro se vraca i to se vrati na 65C iako ga ne diram sat vremena...
Nije problem da kupim novi kuler i hladnjak ali kako ce mi to pomoci?Moze li biti da CPU umire?Adapter ne daje dobru struju?Ima li neki ideja sta da probam?
Postolje-ventilator sam probao i nista se ne menja...

Imao sam slican problem , isto Acer i core 2 duo procesor i nisam resio , ocigledno su neki core 2 duo procesori problematicni-losi primerci.

Mozes da smanjis klok procesora, za surf i YT ti ne treba visok klok.
Ako imas mogucnost izvadi i DVD rom bice bolji protok vazduha.
Ja sam na svom lapu to odradio kada mi je otisao ventilator.(odstranio i vent)
Sad temperatura ne prelazi 75 stepeni kod gledanja YT i filmova.

Acer je u toj generaciji laptpppva ubacio najminimalnije hlađenje, nedovoljno za malo brže procove, kao što je taj. Izuzetno dobro rešenje je kupovina procesora nove, "Penryn" generacije, recimo T8100 ili T8300, sad ih ima po sajtovima za prodaju za kiloipo dinara. Ako te zanima, pisao sam na jednom našem forumu, i na drugom intl, pa mogu da ti pustim linkove. Mogu i ovde, ali od ponedeljka, pišem s telefona. ;-)

Druze,vidi moje temp...to je idle....full load,proc ide do 70,a ostalo do 60 stepeni.
Lapic na ruku 'ladan.Uzas.
Screen sam odradio pre minut-dva.

Capture.PNG

Ti već imaš Penryn tako da je najverovatnije ili problem u ventilaciji, prašina se skupila na izlazu, ili verovatniji heat pope otišao. Daj sliku od matične i napiši model

Ps za Penryn nije problem, idu oni do 105C

Poslednja izmena:
Kuler sam sredio,tj. ocisto od prasine i turio novu pastu,noctua.
To sam sve uradio pre nekih nedelju dana.
Cini se da gori,a na ruku je skroz hladan.

Sve je u potpunom redu,veruj mi.Cistio sam i kuler od grafe,za nju je temp ostala nepromenjena.
Ne znam o cemu se radi,ali znam da sam racunar odvaljivao od koriscenja....i hdd mi ima 9 bed sektora,temp bila 70 stepeni u jednom momentu.

Nemam opciju u biosu da smanjim takt CPU,mogu da skinem DVD rezac,to cu probati a sad ne znam da li za mene pisete za taj cpu T8100 i ne znam da li ga podrzava plocu,sad cu da guglam...inace vruca je i tastatura prilicno sto znaci da nisu lazne temperature...

I dalje ne pišeš koji model i sliku sa podacima matične, ali ako si ga otvarao onda je provera laka. Skineš donji poklopac, podigneš ga malo sa stola, opališ neki proc test, prime links, šta već, i kad se cpu temp digne u nebesa, pipaš HP od njega prema ventu, pa vidiš. Bakar bi trebalo vrlo brzo da se zagreje i da sprovede toplotu na drugi kraj, ako ne radi znaš gde je greška. Ja ne tvrdim da TI grešiš, možda je loše projeltovano, znam da su ljudi stavljali bakarni, mesingani novčić između proca ili grafičke da bi ostvarili dobar prenos toplote.

@yugo

Da, za tebe sam pisao za T8100, skini Cpu-z i GPU-z programe, uslikaj svaki tab, napravi screenshotove, pa okači negde da vidimo koja je ploča, grafička i memorija pa da ti preporučimo nešto

Pise u prvom postu....acer aspire 5920 beli ima ga svuda po netu i kod nas ima polovnih delova...

Evo ovaj,stavicu slike kasnije,hvala...

Kod:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16834115488

@yugo
Kad odgovaram na prethodni post, ne pišem kome se obraćam. Ovo ovde gore znači da tebi konkretno odgovaram odn. pišem. Te modele znam odlično, u Italiji je Acer dosta popularan. Taj dolazi sa g i bez g, sređivao sam 5315, 5720, imam konkretno 5715z, tri proca sam promenio ;-) sad sam na T8100 i odlično radi.

@yugo
Izvini, ja tebi objašnjavam, a ja još gore. Ti uleteo, a ja pisao iSpiritu ;-)

Nije vazno...elem...skinuo DVD mozda mrvicu bolje ali i dalje ide u pregrevanje...da rezimiramo...mislis da ce T8100 resiti taj problem?
Mislim da smo se razumeli,treba mi surf filmovi i YT dakle malo Hz gore-dole me ne interesuje...
Mogu samo da dodam ako vam znaci da sam recimo primetio danas da valjda 3 brzinu upali tek oko 92C...da nije to problem,i ko je tu bitan,ploca ili cooler?
Nije problem da kupim sta fali ali pokusavam da otkrijem sta fali...

evo slika...posle samo 5 min ode u pregrevanje...

Prilozi

• 11.jpg
    11.jpg
    183.6 KB · Pregleda: 59
  • 22.jpg
    22.jpg
    173 KB · Pregleda: 59
@yugo
Sutra sam kući, pa proverim podršku u BIOS-u za novije procove, mada sam siguran da je već ubačena. Za postojeći, evo neka moja zapažanja, dual core T2330 prelazi 70 C, T5750 prelazi 80, a T8100 nema šanse da preskoči 58. Sve na istom laptopu. Na drugima slična situacija, hp je na jeftinim modelima imao procove koji udaraju i 100C. Za brzine venta je zadužena logika u Bios-u, kad pređe određenu temp, ubrza. Za temp, gore je milika napisao, i ja iSpirit-u kako možeš da proveriš.

Meni je temp. neopravdano skocila nakon instalacije najnovijih win update-ova (wtf), posto nisam vodio uopste racuna o tome vec sam zakljucke izvodio na osnovu zvuka ventilatora :) rekoh da instaliram besplatan HWMonitor.
Kad ono: 83C (max) dok radi Kaspersky scan (uz eksterni kuler) :(
Uzmem usisivac i, bez kompresora, usisam ulaz i izlaz i sada gledam 50C, sto je, cini mi se, prihvatljivo :)

Mada mnogo mi se svidja ona mala bocica komprimovanog vazduha, moracu i to cudo da nabavim za bolje ciscenje

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno