Šta je novo?

Neobican problem sa paljenjem racunara

vizionar

Čuven
Učlanjen(a)
22.05.2002
Poena
619
Manifestuje se u tome sto se cesto desi da se racunar ne upali.

Imam UPS, i njega prvo palim. Onda palim racunar. Ali se desava da se racunar ne upali iz prve. Nego moram ugasiti UPS (ili ono dugme na zadnjoj strani kucista racunara) pa opet upaliti, i onda se racunar sam pali (cim UPS ili to zadnje dugme bude ON; uopste ne trebam pritiskati "normalno" ON dugme na prednjoj strani kucista).

Probao sam sve Power Management opcije u BIOSU ali nemam rjesenja. (Mada se mijenjaju "simptomi" paljenja i gasenja: npr. pri nekim setovanjima racunar se upali iz prve, ali monitor ostaje u stand-by uvijek, dok ne restartujem racunar.)

Mozete li mi pomoci, ili bar dati neku ideju sta da pogledam?

uzmi od nekog jace napajanje...pa isprobaj kod sebe...slican problem je imao i moj drug...
koje napajanje u stvari imas?

:wave:

Ovo miriše na ploču ili napajanje. Najbolje da prvo pozajmiš od nekog napajanje pa da probaš. Sledeće što bi menjao je ploča.

Ne znam tacno koje je napajanje, doslo je sa kucistem.
Hvala na odgovorima, nosicu racunar tamo odakle sam ga uzeo, dok jos imam garanciju.

A da li je moguce da je do UPS-a? Ovaj UPS (APC 500) imam vec 6 god, mozda je "oslabio" pa pravi taj problem.
Pitam jer kad ukljucim racunar direktno u zid (ne preko UPS-a), pali se bez ikakvih problema, sasvim regularno.

Koju graficku imas?
neku 9600?

Poslednja izmena:
UPS uopste ne treba da iskljucujes.

Probaj prvo tako...

da, pusti UPS da radi. Od ukljucivanja mreznog prekidaca na zadnjem delu napajanja treba da prodje par sekundi dok struja ne dodje na sve izlaze i PG (Power Good) signal dozvoli napajanju da se ukljuci... E sad, ako ti je neki od uredjaja ******, tj na nekom ima proboja (kondenzatori najcesce) napajanje ce biti preoptereceno i ukljucice se prekonaponska zastita i nece ti ni dozvoliti da ga startujes... Moja pretpostavka je da ce ti nesto u kompu tek riknuti, a da se sad na dobrom putu...

Pokusaj da vadis strujne konektore jedan po jedan iz uredjaja, pa ako ti ostane samo onaj u maticnoj ploci i i dalje imas problem, nadji drugo napajanje (neko kvalitetnije po mogucstvu. recimo Chieftec 420w, enermaxa, tagan...) pa probaj. Ako imas isti problem, onda je do ploce. Ako ne, neki od kondenzatora u napajanju je probio, ili je riknuo neki od tranzistora tu na pocetku...

eh da, obavezno pregledaj kondenzatore na uredjajima, da li je neki nabubreo, tj odozgo pogledaj da li mu se skinula plastika ona i naduvao mu se vrh. ako vidis tako nesto bilo gde nasao si izvor problema

ajd javi sta si uradio

poz

uh, ja tek sada videh ovo za UPS i direkt ukljucivanje u zid.

Brate, UPS treba da se napuni. Ako ga iskljucis ispraznis stuju iz njega, i kad ga upalis, pa racunar odmah za njim, nema dovoljno struje u UPS-u i komp ne moze da radi OK... Verovatno ne stigne ni dovoljno struje do mikroprocesora :)

.ja imam inache apc ups.kod njega je stvar shto se jako dugo puni.u sluchaju da nije pun,ukljuchish komp a konfiguracija je malo jacha ..prekid napajanja

Poslednja izmena:
Potpuno logicno objasnjenje...

A ko jos gazi UPS? Pa sta si ga kupovao da stiti stalno od strujnih udara ili samo da ti se komp ne gasi usled prekida struje?

A ko jos gazi UPS? Pa sta si ga kupovao da stiti stalno od strujnih udara ili samo da ti se komp ne gasi usled prekida struje?
Sve je to ok.Samo on verovatno ima onaj apc od 45-65eu.On samo ukljuchuje akumulator kad nestane struja.Ne "pegla napon".Za takav treba malo vishe para.Mada ameri ovaj apc lepo rade.Ima ga u shirokoj palteti-koliko para toliko muzike.
Skuplji Ups modeli maju josh jedan ili vishe trafoa.U sluchaju pada napona ispod nominalnog ukljuchuje se i drugi trafo i dodaje,kod nekih upseva, i do 20%.Na taj nachin nekako uspeva da ispegla napon.Neki imaju i specijalne releje za prekid napajanja sa gradske mreze u suchaju strujnog udara.Chuje se ono"cakkk" i to je to.

Poslednja izmena:
Problem sam rijesio jednostavno - poslusao Deliju i Slayer-a, i prestao iskljucivati UPS.

E sad, znam da ce neki reci "pa sto si ga uopste gasio" i sl. (kao sto su vec rekli ovdje), ali gasio sam iz vise razloga:
1. Kad god mi nesto ne treba (tv, tel, sijalica, komp, radio...), ja to ugasim. Zasto ne i UPS?!
2. Pitao sam ljude na forumima da li da ga gasim ili ne (jos prije 3-4 godine) i svako je govorio svoje, ali su se na kraju slozili da UPS-u ne steti da se gasi,
3. Zato sto sam bio ubjedjenja (a i sad sam) da se baterija UPS-a trosi kad nestane struje kad je UPS upaljen, cak i ako je komp ugasen.
4. Zato sto kad nestane struje, upaljen UPS probi usi sa svojim alarmom.
5. Zato sto nisam rad pustati UPS bateriju da se prazni do kraja, jer sam na oficijelnom sajtu proizvodjaca procitao da se baterija najbrze haba kompletnim praznjenjem.
6. Zato sto ne vidim kako UPS moze da mi stiti UGASEN komp od strujnih udara?
7. Zato sto je sve radilo kako treba do sada :)

Eto, to su moji razlozi. :)
Do sada, nisam imao problema, i stvarno mi je malo glupo da drzim UPS upaljen i kad mi ne treba (sad uvijek znam cim na tren nestane struje, UPS mi "svira" :) koristio ja komp ili ne), ali to je rjesenje problema i tako ostaje...

Hvala svima na predlozima i idejama!

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Kao prvo, to je 7, a ne 3 razloga... :D

6. Moze, moze... Ako ne vidis kako, nije ni bitno, samo znaj da je tako! ;)

Vrh Dno