Šta je novo?

Neobican problem sa internetom.

korisnik2007a

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2007
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5800x, NZXT Kraken X73
Matična ploča
Gigabyte Aorus B450 Pro
RAM
64GB Kingston DDR4 @3733MHz
GPU
ASUS RTX 3060Ti
Storage
Kingston 1TB NVMe
Zvuk
Integrisana
PSU
be quiet! 750W
Kućište
GAMDIAS ATHENA M1 ELITE
Monitor
LC Power LC-M25-FHD-144
Miš & tastatura
MS Industrial C720&Keychron M3 Mini 4K
Mobilni telefon
Mi 10 Pro
Valjda sam ubo podforum? Ako nisam zamolio bih moderatora da premesti.

Dakle, imam neobican problem sa internetom.

Naime, uvedem pre par meseci telekomovm opticki, ima onaj default ruter.
Koristim internet na laptopu preko wifi-a, laptop ima samo 2.4GHz karticu,
neka realtek (Realtek RTL8723BE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC), i kao sto rekoh, default telekomov modem.
Radim na Win10 1909 64-bit, mislim da je nebitno ali da pomenem.

Sad - u cemu je problem - skoro uvek kad pustim neki brzi download (brzine> 5MB/s) recimo download igre sa Steama, posle nekog vremena
kao da "pukne veza" i ne mogu da pristupim internetu dok se ne diskonektujem/rekonektujem, i browser prijavljuje no internet ili cannot
find DNS address - site cannot be reached.

E sad zanimljivost - ako pustim torrent, i isto downloaduje brzo - na isti nacin "pukne" internet ali torrent i dalje downloaduje.
Sto znaci da iz nekog razloga p2p konekcija radi sasvim ok cak i tad, i to isto pri visokim brzinama.

Preko kabla sve radi ok, ali 99% vremena nisam u mogucnosti da tako budem povezan, tako da to otpada.

Nesto sam gledao po podesavanju rutera ali nista nisam nasao, a ni gugl mi nije pomogao da resim problem, pa rekoh mozda neko od vas
kolega clanova ovde ima neku ideju.

Problem nije toliko strasan niti tako cesto vrsim download, ali voleo bih da ga nema.

Ja bih krenuo od drajvera za mrežnu.
Takodje proveri podešavanja mrežne kartice, isključi sve one green gluposti.

driveri 100%... ja imam realtek karticu, na linuxu wifi zabode s vremena na vreme, kao da ode u sleep pa mora ili restart network manager-a ili udjem u listu svih dostupnih mreza i izadjem i proradi...

Preko kabla sve radi ok, ali 99% vremena nisam u mogucnosti da tako budem povezan, tako da to otpada.

Probaj ovo, ne znam da li će ti rešiti problem ali ništa ne gubiš... Promeni wifi kanal na ruteru. "puca" wifi ali na kablu radi. Verovatno ti stoji to u podešavanjima na AUTO. Samo fiksiraš na neki kanal između 1 i 9 i ne bi trebalo da ti se to dešava više :) Bitno je samo da nađeš kanal koji će tebi odgovarati tačnije tvojoj lokaicji.

Ja bih krenuo od drajvera za mrežnu.
Takodje proveri podešavanja mrežne kartice, isključi sve one green gluposti.
Po pitanju drajvera nazalost nema boljih, tj, svaki drugi drajver radi 2-3x gore xD Znam da realtek nije neka marka po tom pitanju, probao sam intel wifi kartice ali su bile "zakljucane na win10" i radile samo na linuxu. Sve energy-saving opcije su pogasene.

Probaj ovo, ne znam da li će ti rešiti problem ali ništa ne gubiš... Promeni wifi kanal na ruteru. "puca" wifi ali na kablu radi. Verovatno ti stoji to u podešavanjima na AUTO. Samo fiksiraš na neki kanal između 1 i 9 i ne bi trebalo da ti se to dešava više :) Bitno je samo da nađeš kanal koji će tebi odgovarati tačnije tvojoj lokaicji.
Po pitanju kanala za wifi, probao sam i to, mozda nisam dovoljno istrazio ali cini mi se da se problem opet pojavljivao.

Opet kazem, radi p2p konekcija sasvim normalno, sto mi uopste nije jasno.

probaj da podesis druge dns servere u ruter. google, opendns...

Probaj postaviti primarni i sekundarni DNS od googla ili nekog openDNS...
Primary DNS 8.8.8.8
Secondary DNS 8.8.4.4

moze se podesiti u samoj kartici od laptopa ili moze sto je bolja varijanta na samom ONT-u (modemu),
potrebno je ući sa admin nalogom, u LAN podesavanjima pod stavkom DHCP Server ukucati pomenute IP adrese

Konkretno na NOKIA ONTu MTS-ovi DNS-ovi cesto prave problem kod nekih servisa, negde nece videonadzor da prodje, iOS uredjaji ostanu bez neta posle par sati pa mora reset... tako da najsigurnije ih ukucati da nebude problema.

verovatno je do dns-a, jer za torrente to nije toliko bitno.

Vrh Dno