Šta je novo?

Nenormalno sporo...

faXcooL

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2004
Poena
865
Morao sam da zatrazim pomoc jer ovo stvarno nisam znao kako da reshim sam. Naime, od skoro je sve pochelo da kochi. Kopiranje fajla od 700 MBsa jednog HDD-a na drugi moze da potraje vishe od 45 min a sa jedne particije na drugu se prebaci za 10 min. To uopste nema logike jer su hard-diskovi zakaceni na razlicitim granama.. Probao sam da zamenim mesta diskovima - nista, zamenio IDE kablove - nista, reinstalirao Windows - nista.. Cak sam i BIOS resetovao i opet nista...Ali bilo bi O.K. kada bi samo to bilo problem. Ponekad PC toliko poludi da i kursor pocinje da secka. To mi se cesto desahava kad udjem u folder gde ima dosta fajlova (npr My Pictures, My Music, system32 i sl.) Ne znam kako je sve to pochelo iz 'chista mira' , al' svejedno je, interesuje me samo da li neko zna shta bi moglo da uzrokuje problem i kako da optimizujem PC da radi kao sto je radio pre? (HDD : Western Digital (80GB), Plocha : MSI 845-Ultra-C, Procesor : Intel® Celeron 1.7GHz (overlocked : 2.0GHz), RAM : Kingston 512MB, Graf. : GF FX 5200 128MB, OS : Windows XP Pro SP2)

Pogledaj u device manageru da li ti hard radi u pio modu.
Znaci pogledaj u stavci: IDE ATA/ATAPI controllers->Primary ide->Advanced settings.

Ako ti stoji u pio modu a aktuivirana je opcija DMA if Avaiable onda ces morati da obrises tu granu i da resetujes komp.A ako ni to ne uspe onda ponovo instaliraj ide drajvere...

EDIT: Sada videh i da si win reinstalirao.Ali ipak probaj ovo sto sam naveo.Ako to ne uspe da vrati hard na Udma mod onda je problem najverovatnije u biosu i tamo pogledaj da li ti je ukljucen udma.A ako ti je u device manageru stoji udma mod pogledaj to i za druge uredjaje iako su i ostaliu udma modu onda mozda imas neki virus ili je neki hw problem po sredi.

Poslednja izmena:
Ni ja nemogu da ti dam siguran odgovor ali bih ti savetovao da proveris memoriju,da vratis procesor na default i da proveris u Device Manager da li je hard disku omogucen DMA mod

Takođe instaliraj drajvere za matičnu (Intel chipset).

Pre svega pogledajte attachment.

@ The Pocetnik

Rekao si da, ako je aktivan DMA mod, moracu da obrisem tu granu. E kako to da uradim? Da li si mislio na Uninstall ili...?

@ kalla89

Procesor vracen na default. Memoriju cu da proverim posle mada sam vec menjao slotove (2x256) i opet nista.

@ kole89

Instalirano - opet isto.

Btw, ako moze da bude od koristi, na prvom IDE kablu HDD je master a slave je CD-ROM. Na drugoj je master CD-RW, a slave je neaktivan za sad.
EDIT 1 : Da li u BIOS-u treba da ukljucim S.M.A.R.T. fo Hard Discs? Pitam jer je po defaultu iskljuceno...

Hvala unapred.

Prilozi

• faxcool.webp
    faxcool.webp
    31.8 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
E.. uspeo sam 🙂

@The pocetnik

Uninstalirao sam Primary IDE u Device Manageru i automatski restartovao PC. Ushao u BIOS i aktivirao S.M.A.R.T. i sad sad je Ultra DMA Mod 2 aktivan u Device Manageru na obe grane 🙂
Hvala puno!
p0z!

Prilozi

• Primary IDA Ultra DMA Mode 2.webp
    Primary IDA Ultra DMA Mode 2.webp
    16.1 KB · Pregleda: 47
Nazad
Vrh Dno