Šta je novo?

Nenormalno grejanje laptopa

Pedja89

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.11.2010
Poena
229
Imam laptop acer emachines E642G i cpu se greje kao lud znachi malo youtube i surf po netu i temperatura zna da se popne i preko 90c, u chemu je problem zashto se toliko greje, kad sam ga kupio pre par meseci grejao se ali nije prelazio 70-75c max?

cek, da li je nov ili si ga kupio polovnog?

ako je polovan moguce da je potrebno ocistiti ga od prasine

ako ga držiš na ćebetu, stoljnjaku itd to je normalno, ali nije dobro za laptop..

laptop uvlači hladan vazduh sa dna laptopa, ako utone u tkaninu (ili bilo šta drugo ne može da se hladi
takođe uvlači u sebe prašinu, vlakna itd pa zapuši hladnjak

pokušaj da duneš u hladnjak spolja (tamo gde izduvava toplo) i eventualno obezbedi cooling pad za laptop da bi se manje grejao (neki aktivan (sa ventilatorima?) ili pasivan (čepovi - samo da povećaju razmak od podloge))

PS
nove verzije flash playera deo posla prebacuju na grafičku kartu, pa se i grafičke jako greju a ne samo procesori sve kao da igraš slabiju igricu
ni SURF nije kao što je nekad bio :beat:
to više nije samo surf, već kao da igraš neku slabiju igricu

Ne bi smeo da se greje toliko.Najbolje je da uzmes laptop i odneses u servis.Ako si ga uzeo pre par meseci to znaci da imas jos garanciju.Moze se laptop ocistiti i bez otvaranja ali to sve zavisi kakav je laptop.Postoje laptop racunari koji se lako ciste a postoje laptop racunari koji se ciste samo ako ga skroz rasklopis.U svakom slucaju ako nisi npr iz Babusnice a servis je u BG-u ja ti preporucujem da ga odneses njima da ociste.

Ciscenje laptopa traje oko 10 minuta osim ako nije neki model koji treba rasklapati.U svakom slucaju ako ne drzis laptop u sobi punoj prasine ne bi smeo da se greje toliko.Sam ti ne mozes bog zna sta da odradis.Tj mozes ali kazem ti ako imas garanciju zasto se cimati?Za inace ja ti preporucujem moju tehniku koriscenja laptopa.Naime kad ne koristim laptop ja ga stavim u kesu koju sam dobio uz njega.Veruj mi mnogo stiti od prasine i koliko ga imam nema uopste niti grejanja niti puno prasine.Takodje pored toga ga redovno obrises sa krpom i svakih 6 meseci izduvam sa kompresorom spolja bez otvaranja(kod mene ne mora da se otvara).

Veruj mi temperatura i prasina su najgori neprijatelj laptopa i po mojoj proceni preko 90% kvarova su ta 2 faktora koja su povezana.Takodje ne mora da te cudi grejanje tog laptopa jer prvo rec je o slaboj klasi acer-a koja nema bog zna kakvo hladjenja a drugo AMD na laptopu se mnogo vise greje(tako sam bar citao statistike da se preko 50% korisnika AMD-a zali na grejanje procesora).

Iscimaj ga par sati sa PRIME95 i FUMARKom, mozda se posle toga smire temperature. Ako ne prodje te testove (shutdown zbog pregrejavanje, ili neki error) ili ako se temperature ne smanje, odmah ga vracaj prodavcu.

Nazad
Vrh Dno