Šta je novo?

Nemogucnost Shut Downa

trandas

Čuven
Učlanjen(a)
29.08.2002
Poena
604
Postovane kolege,
ocigledno imam problem kome ne mogu da otkrijem uzrok. Naime, prilikom gasenja racunara (Shut Down) racunar spusti sistem odnosno ugasi se i odmah se pali -tj. restartuje se. Mislio sam da je u pitanju do Win XP SP2, medjutim kada sam isti OS instalirao na druge racunare sve je OK. Ponovo sam preinstalirao na problematicni i javlja se ista greska.

Mogu ga ugasiti kada prekidac na kucistu pritisnem i drzim par sekundi, ali to nije to. Na prekidacu za restart, takodje sve funkcionise OK, tj. kada ga pritisnem racunar se restartuje.

Sta mislite da li je u pitanju, ploca ili napajanje, jer mi se to jedino vrzma po glavi.

Pozdrav i hvala.

Koja je masina u pitanju?

Imao sam doticni problem na DFI ploci.

dali govoris o gasenju sa "dugmetom" ili ono start/turnoff computer/shutdown?
ako je sa dugmetom onda imas u power options /advanced- odabir sta da radi komp kad stisnes dugme.
ako je softversko gasenje... hmmm, moze biti svasta,proveri u biosu opcije za "ponasanje kompa " u slucaju nestanka struje

Znaci za taj problem ti je zaduzena kartica u biosu koja se bavi napajanjem i potrosnjom.Nesto kao S3 Suspend to Ram.Evo sta bi ja uradio.Prvo bih probao da promenim to s3 u S1 ako nemas tu opciju.Uflesovao prvi bios default sa kojim je ploca dosla.Tada normalno isprobas dali komp radi kako ti hoces ako je to to .Uflesujes poslednji bios i uzivas sve to tad radi.

dali govoris o gasenju sa "dugmetom" ili ono start/turnoff computer/shutdown?
ako je sa dugmetom onda imas u power options /advanced- odabir sta da radi komp kad stisnes dugme.
ako je softversko gasenje... hmmm, moze biti svasta,proveri u biosu opcije za "ponasanje kompa " u slucaju nestanka struje

Upravo o „start/turnoff computer/shutdown?“. Na tu komandu se restartuje.

Koriscenje polja pretraga nije na odmet.
"Najcesce nema veze sa neispravnim hardverom, nego nepodesenim softverom.

1. mogucnost: ako imas u biosu ukljucen ACPI (a trebalo bi), mozda nije u windowsu podeseno kako treba (mozda je neki prg iskljucio). XP: Ides u Control Panel, pa Performance and Maintenance (ova opcija se ne vidi ako je ukljucen classic view), pa Power Options tab i tu bi trebalo da imas APM -> "Enable Advanced Power Management Support". Ukoliko u biosu nije ukljucen ACPI, neces uopste videti APM opcije.

2. mogucnost: regedit, nadjes key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon i dodas novu string varijablu "PowerdownAfterShutdown" i kao vrednost joj das "1".

3. nesto trece: bilo je raznih sasvim levih razloga zasto win nece dobro da se ugasi, tipa, ostecen je wav koji treba da se odsvira kao event prilikom gasenja. Tu ces morati malcice da googlujes da vidis kakvih sve gluposti ima.

Razlog moze biti i nesto od sistemskog softvera, tipa los, nesertifikovan drajver ili neki od servisa koje je doneo 3rd party softver (probas prvo da stopiras, ugasis takve servise rucno, pa probas shutdown). I na kraju - ali stvarno najredje - moze da bude neispravan hardver; uzmes i izvadis tv kartu (ne na zivo ), pa probas shutdown; pa vratis nju, a izvadis modem - pa probas ponovo; i tako u krug."

Hoces ja da ti dodjem u pomoc? :) :) :) :) :)

Poslednja izmena:
3. nesto trece: bilo je raznih sasvim levih razloga zasto win nece dobro da se ugasi, tipa, ostecen je wav koji treba da se odsvira kao event prilikom gasenja. Tu ces morati malcice da googlujes da vidis kakvih sve gluposti ima.

Razlog moze biti i nesto od sistemskog softvera, tipa los, nesertifikovan drajver ili neki od servisa koje je doneo 3rd party softver (probas prvo da stopiras, ugasis takve servise rucno, pa probas shutdown). I na kraju - ali stvarno najredje - moze da bude neispravan hardver; uzmes i izvadis tv kartu (ne na zivo ), pa probas shutdown; pa vratis nju, a izvadis modem - pa probas ponovo; i tako u krug."

Napr. driveri za video karticu ..!!!!!

Vrh Dno