Šta je novo?

Nemoguce overklokovati FX8350

Mazi7

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.02.2014
Poena
130
Pozdrav,

Imam problem sa overklokovanjem FX8350 procesora vec duze vreme pa bi mi dobro dosli saveti i ideje.

Pre svega sve u biosu sto se tice power save opcija je iskljuceno, u power opcijama u sistemu namesteno je na high, manuelno sam postavio default voltazu i takt procesora kao i ht link itd. Memorija je isto tako namestena i sto se tice voltaze a i latencije.

Trenutno posedujem M5A97 R2.0 plocu medjutim sutra uzimam 990FX M5A99FX PRO R2.0. U svakom slucaju cim povecam multiplier na 20.5 (20 default), Prime95 ili failuje nekoliko jezgra kroz manje od 5 minuta ili dobijem BSOD sa greskom (The computer has rebooted from a bugcheck. The bugcheck was: 0x00000124) sto bi trebalo da znaci manjak voltaze ili problem u hardveru. Probao sam da pustim voltazu 1.45 koliko je i maksimalna sigurna voltaza za ovaj procesor medjutim opet slican problem a i temperatura je tada vec previsoka.

Stvari koje sam pokusao. Memorija je testirana imam 2 kingstonova sticka od po 4gb na 1600mhz u memtestu 24h i nije bilo gresaka. Narucio sam nov FX8350 medjutim desilo se opet isto sa overclockom a i dobio sam random restart dok mi je kompjuter bio idle (greska tipa unexpected lost of electricity) tako da sam ga vratio i zatrazio povracaj novca a sa tim parama narucio ovu plocu i novo napajanje.

Ploca stize sutra a napajanje sam uzeo juce. Imao sam Raidmax 635AP 635w, sada sam uzeo LC Silent Giant V2.3 na 650w jer nije bilo drugo u ponudi. Probao sam overklok desilo se isto, a desio se i jos jedan problem. Kada sam startovao neku igru koja je jos u alfa modu, komp mi se 2 puta ugasio i nisam mogao da ga upalim jedno 2-3 minute (iako Dota 2 i jos par igara rade bez problema kao i obicno). To bi trebalo da je ploca, mislim to sto nisam mogao da ga upalim odmah ?

Furmark je radio 15min u burn modu i graficka je okej, Prime95 na stock speedu je sasvim okej.

Da li je stvarno moguce da ploca iz nekog razloga ne pusta dovoljnu voltazu procesoru ? Ili da se javlja jos neki problem ? U skorije vreme TMPIN2 u HW monitoru konstantno pokazuje 128c, znam da je u pitanju verovatno bug ali mozda je i senzor otisao pa se iz tog razloga javlja problem ?

Ranije sam imao 870 plocu i trottlovanje se javljalo, mogao sam da primetim cpu frekfencu kako pada u nekim trenucima cak i sa iskljucenim opcijama u biosu ali sada toga nema, dok manjak performansi je ocigledan u igrama kao sto je Battlefield 4 ili Counter Strike Global Offensive uporedjujuci ih sa svojim prijateljima. I da, gotovo jednom dnevno kad gledam stream na twitch.tv sajtu dobijem random restart sa onom greskom unexpected restart caused by blablabla. Sumnjao sam na nestabilno napajanje medjutim opet isto. I da menjao sam sisteme pokusavao sve i svasta sto se tice sa softverske strane ali bez srece.

Kao prvo pokusavas da OC na 970 chipsetu i to na 4+2 faznoj ploci.
To sa tim FX8350 nece ici kako treba.
Sa Asus M5A99FX PRO R2.0 je druga prica.
Zaboravi OC dok ti ne stigne 990FX.

Ja sam se nadao tome medjutim mnogi ljudi govore i dostavljaju dokaze da ga overklokuju i na toj ploci bez problema. Hvala u svakom slucaju na ohrabrenju.

970 čipset nema puno veze sa OC dometom, ja sam FX-8350 na Asus M5A97 Pro bez problema držao na 4,6Ghz.

Moraš da staviš vdda na 2.6v i cpu nb na 1.3 i dobro hladis naponsku na 1.4 i jače cpu i ne bi trebalo da bude problema

Da li ta ploča uopšte ima LLC? Moguće je da pri opterećenju previše obara napon procesoru, pa odatle nestabilnost.

Moraš da staviš vdda na 2.6v i cpu nb na 1.3 i dobro hladis naponsku na 1.4 i jače cpu i ne bi trebalo da bude problema

Da budem iskren nisam dirao vdda voltazu, a samo malo jednom cpu nb i jesam, voltazu za cpu sam stavio 1.4 pa cu sada u prime95 sa stock brzinom da uradim nekih 15-ak min i probaom da povecam multiplier iako mi se cini bez uspeha.

Da li ta ploča uopšte ima LLC? Moguće je da pri opterećenju previše obara napon procesoru, pa odatle nestabilnost.

Ima LLC za CPU i CPU/NB. Problem je sto ima auto,enable i disable, ukoliko ukljucim enable za CPU LLC voltaza odleti preko 1.45 i temperature predje citavih 70 stepeni tako da odmah ja to gasim, a ukoliko ukljucim LLC za CPU/NB voltaza padne na 1.260, temperature su super ali i dalje jezgra otkazuju i mozda (ne secam se) dobijem blue screen ponovo u pojedinim slucajevima.

EDIT: Bez uspeha. Na 4.1 je i izdrzao 4 minute ali na 4.2 je vec nakon 15-ak sekundi 8. jezgro otkazalo.

Uzeo sam neko LC Silent Giant napajanje umesto Raidmaxa 635ap jer je za nijansu bolje iako drugar sa Raidmaxom nema problema medjutim isti slucaj. Ceka se ploca sutra i nadam se da GTX770 nece praviti problem sa 30w vise potrosnje u odnosu na 7950 (makar na papiru).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno