Šta je novo?

Nemam izlaz na net?!

Zvezda

Slavan
Učlanjen(a)
20.09.2007
Poena
309
Kupio sa TP-Link WR642G Wireless Router, i povezao sa Telekomovim MT 822 ruterom. Oba laptopa vide wireless signal, medjutim nema izlaza na net, ni sa jednog (Acer 7520G i A210-16f). Tamo mi trazi da izaberem PPPoE ili Dynamic IP, probao sam sa oba, medjutim jednostavno nece. Kaze "Successfully installed. Router will now connect to the internet..." ali se nista ne desava. Restartovao i kompove i rutere ali opet nista. Sta da radim?

U pitanju je Windows Vista, kada odem na diagnose connection kaze mi sledece "Cannot communicate with DNS server". Kosu sam poceo da cupam od nerviranja. Firewall sam isklucio, i opet ne radi. Zar je moguce da niko nema resenje?!

a kako si ih povezao? daj neki precizniji info...

Povezao sam Telekomov ruter i wireless router preko WAN-a. Ukljico wireless prekidac na laptopu, i Vista mi kaze da je veza usopstavljena ali da moram da otvorim browser da bi je dovrsio. Kada to uradim, u adress baru ukucam IP adresu koju imam u uputstvu i pojavi se tp link stranica sa podesavanjima. Kada to zavrsim kaze mi da je sve uspesno zavrseno i da ce ruter da se poveze na net, medjutim neta nema.

Probaj rucno da setujes dns.

A kako to radim, i koji mi je DNS, odnosno gde to mogu da pogledam?

Open network connections/ desni klik na lan konekciju properties/ pa na internet protokol tcp/ip/ use following DNS server addresses
E sad na site-u providera treba da imas koji su serveri.
Takodje bi mogao da namestis fixne ip adrese za sve racunare u mrezi kao i default gateway.

jedna preporuka...prvo probaj da "nateras" internet da profunkcionise na zicanoj vezi...kad on proradi, posle se baci na wireless. daj nam napisi IP adrese LAN interface-a TP link-ovog rutera i tvog racunara (u kablovskoj vezi). napisi i parametre WAN interface-a rutera.

Tamo mi trazi da izaberem PPPoE ili Dynamic IP,

ukoliko nisi menjao nesto na Telekomovom modemu, WAN interface tvog rutera treba da bude setovan da dobije adresu sa DHCP servera na Telekomovom ruteru (aka Dynamic IP)

ono na sta treba da obratis paznju je da i Telekomov modem/ruter i tvoj TP link ruter dolaze sa fabricki setovanim LAN interface u opsegu 192.168.1.xxx/255.255.255.0. ukoliko tvoj TP link nije "skontao" da treba da izmeni svoj LAN interface ova veza nece raditi. mrezni segment izmedju telekomovog rutera i TP link rutera i mrezni segment tvoje privatne mreze moraju da imaju razlicite opsege adresa. ukoliko si na tvom racunaru dobio adresu oblika 192.168.1.xxx treba da se ulogujes na TP link ruter i da mu definises da je adresa njegovog LAN interface-a npr. 192.168.2.1 (ovo ce automatski da se odrazi i na DHCP TP link-ovog rutera)

Poslednja izmena:
@dusko_m

Hvala ti. Uradio sam ovo sto si napisao, odnosno samo sam promenio LAN adresu i sve je proradilo. HVALA jos jednom, bas si mi pomogao.

molim

Nazad
Vrh Dno