Šta je novo?

Nema ustupaka vlasnicima starijeg PC hardvera u pogledu Windows 11 instalacije

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
TPM-modul.webp

Nema ustupaka vlasnicima starijeg PC hardvera u pogledu Windows 11 instalacije​

Najnoviji TPM pomaže u "zaštiti osetljivih informacija, dok AI tehnologije sve više ulaze u fizičku, cloud i serversku arhitekturu". Šta dalje?

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...htev-za-tpm-u-windowsu-11-ostaje-nepromenjen/

Nije problem samo tpm. Problem su i procesori. Ja imam par računara koji imaju tpm 2.0 ali su im procesori nekompatibilni. Koliko znam, ništa prije osme generacije Intelovih procesora ne radi sa Win 11. Ne znam kakvo je stanje sa AMD.

Za sad Rufus resava te probleme.

Zakacili su i neke Intelove procesore osme generacije da ne moze Win 11 update.

@asagrbics

To je vazno za poslovno okruzenje.

Za kucnu varijantu uvek postoji "zaobilaznica" , a tu je i Linux :)

За пословно окружење је важно да се купује нов хардвер. И то, "из провереног табора".

ПС - 24h2 ради на свему што поседује PopCnt сет инструкција -

1733411241961.png

Poslednja izmena:
Sve smo ekolozi i sad treba vozimo elektro automobile a ovime ce se napraviti najvise elektronskog otpada u istoriji.....

Ja iskreno ne razumem zašto ljudi konačno ne predju na Linux, konkretno Linux Ubuntu (jer je najednostavniji za učenje, upotrebu, i ima najbolju podršku).
Naravno tu su i druge linux distribucije, konkretno ja preferiram Linux Mint koji je zasnovan na Ubuntu derivatima. Ja ne govorim ovde samo o kućnoj upotrebi,
već i profesionalnoj. Za kućne korisnike postoje alternativne besplatne aplikacije za svaku koja se plaća na windows-u, za one koje rade iz hobija, što bi se reklo poluprofesionalno, pa ako
hoćete iskreno dobre su i za profesionalce koji izdvoje malo vremena i usavrše znanje pa iskoriste njihov pun potencijal. Uostalom za profesionalce ima i programa koji se plaćaju, A ako baš
ne možete bez nekih aplikacija koje postoje samo za windows, treba da znate da je moguće podesiti ih da rade i na linux-u danas u 2024, uz malo muke ali to se odradi samo jednom. Što se tiče video igara (kome je to uopšte bitno) 90% igara sa steama mogu i na linux uz ugradjeni proton na steamu. Ne mogu samo neke malobrojne multiplayer igre zbog anti cheat sistema koji traži punu kontrolu nad vašim kernelom, jer se to kosi sa etičkim zakonima o privatnosti i sigurnosti. Uostalom države (javne administracije, škole, banke, pošte, itd) koje su do sada prešle na Linux su : Nemačka, Italija, UK, Švajcarska, Španija, Francuska, Brazil, Argentina, Kina, Indija, Rusija, Turska i još neke manje zemlje. Od kompanija tu su vam Google, IBM, NASA, CERN, i mnoge druge. Što se tiče Srbije statistički podaci iz 2017 kazu da je 20% kompanija u Srbiji koristilo Linux, što je porast u odnosu na 2016 kada je to bilo 15%. Ja vas pozivam da napravite
prvi korak, i instalirate linux ubuntu ili mint makar kao dualboot za početak, čisto da probate. Besplatno je. Btw Ubuntu ima i PRO verziju (namenjena pre svega firmama i kompanijama) koja
košta - 0 eura za male firme do 5 PC-a uz podršku od 10 godina.​

Ja iskreno ne razumem zašto ljudi konačno ne predju na Linux, konkretno Linux Ubuntu (jer je najednostavniji za učenje, upotrebu, i ima najbolju podršku).​
Zato što to ne ide tako kako ti misliš. Imaš vrlo opširne diskusije na ovu temu i cela priča je vrlo dobro poznata. Ukratko, postoji vrlo dobar razlog zašto Windows dominira i zašto će zauvek ostati tako. Na žalost, novopečeni Linux korisnici imaju problem da to razumeju.
Naravno tu su i druge linux distribucije, konkretno ja preferiram Linux Mint koji je zasnovan na Ubuntu derivatima. Ja ne govorim ovde samo o kućnoj upotrebi, već i profesionalnoj.
Ne možeš koristiti mainstream distroe u enterprise okruženju.
Za kućne korisnike postoje alternativne besplatne aplikacije za svaku koja se plaća na windows-u, za one koje rade iz hobija, što bi se reklo poluprofesionalno, pa ako
hoćete iskreno dobre su i za profesionalce koji izdvoje malo vremena i usavrše znanje pa iskoriste njihov pun potencijal. Uostalom za profesionalce ima i programa koji se plaćaju,​
Ako ti misliš da Gimp ili Krita mogu da zamene Adobe Photoshop, onda bukvalno ne znaš o čemu pričaš. Ni jedna open source alternativa koja postoji na Linuxu ne može da stane na crtu proprietary rešenjima koja su Windows i Mac ekskluziva. Jedina sfera gde Linux može da bude rame uz rame sa Windows-om je programiranje. I to je to.
A ako baš ne možete bez nekih aplikacija koje postoje samo za windows, treba da znate da je moguće podesiti ih da rade i na linux-u danas u 2024, uz malo muke ali to se odradi samo jednom.​
Ni približno tačno. Ali ni približno. Procenat aplikacija koje je moguće pokrenuti pod kombatibility layerom tipa Wine je jako mali. I postoji jako velika razliku između aplikacije koju si uspeo da pokreneš i aplikacije koja je 100% funkcionalna. Problemi su mnogobrojni. Od toga da aplikacije jednostavno ne rade, preko grafičkih artifakata i problema sa skaliranjem, pa sve do problema sa korišćenjem USB portova, raznih dongle authorization ključeva...itd. Mogu da nabrajam do sutra šta sve ne radi. Tako da pusti tu priču da Windows aplikacije rade pod Linuxom i nemoj širiti dezinformacije.
Što se tiče video igara (kome je to uopšte bitno) 90% igara sa steama mogu i na linux uz ugradjeni proton na steamu.​
Opet netačno. Dovoljno je overiti Proton database i brzo ćeš doći do istog zaključka kao i za aplikacije. To što si igru uspešno pokrenuo ne znači da ta igra radi i da je igriva. Dosta njih ima stuttering problem, problem sa ogromnim input lagom zbog kompatibility layera, loše performanse ili jednostavno ne rade. I ne samo to. Sve je veći broj game developera koji implementiraju check hook u svojim aplikacijama kako bi onemogućili pokretanje pod Proton layerom jer postoji mnogo ljudi koji kao i ti, šire dezinformacije o tome kako je neka igra optimizovana i kako radi ili ne radi i pri tome u potpunosti zanemaruju činjenicu da su istu pokrenuli na totalno ne podržan način.
Ne mogu samo neke malobrojne multiplayer igre zbog anti cheat sistema koji traži punu kontrolu nad vašim kernelom, jer se to kosi sa etičkim zakonima o privatnosti i sigurnosti. Uostalom države (javne administracije, škole, banke, pošte, itd) koje su do sada prešle na Linux su : Nemačka, Italija, UK, Švajcarska, Španija, Francuska, Brazil, Argentina, Kina, Indija, Rusija, Turska i još neke manje zemlje. Od kompanija tu su vam Google, IBM, NASA, CERN, i mnoge druge. Što se tiče Srbije statistički podaci iz 2017 kazu da je 20% kompanija u Srbiji koristilo Linux, što je porast u odnosu na 2016 kada je to bilo 15%. Ja vas pozivam da napravite
prvi korak, i instalirate linux ubuntu ili mint makar kao dualboot za početak, čisto da probate. Besplatno je. Btw Ubuntu ima i PRO verziju (namenjena pre svega firmama i kompanijama) koja
košta - 0 eura za male firme do 5 PC-a uz podršku od 10 godina.​

I ovde bi svašta napisao i demantovao sve tvoje izjave, ali nemam vremena i živaca da objašnjavam nešto što je milion puta objašnjeno i prežvakano. Novopečeni Linux korisnici su stvarno jako teški za varenje.

@alex303 To su bajate informacije sa kojim vi raspolažete gospodine, samim tim što vi spominjete budjavi Gimp, pogledajte malo bazu aplikacija na Flathub, svaki dan neka nova alternativa, bolja. Linux napreduje iz dana u dan, i veoma je napredovao u odnosu na recimo 2014, ili 2018 godinu. Jel bolji od windowsa ? U nekim stvarima da, u nekim ne, ali glupo je tvrditi da je windows alfa i omega za vek i vekova i da nikada neće doći ništa bolje. Jel ima više korisnika Linuxa sada u 2024 u odnosu na bilo kada pre ? Ima. Uostalom ja nisam ovde došao da se prepirem, samo da kazem ljudima koji ne zadovoljavaju tehničke specifikacije za windows 11, da znaju da postoji alternativa koja se zove Linux. Pa ko voli nek izvoli, nisam ja niči potparol.

Ajde da ne davimo o Linuxu jer nije tema. Hvala na razumevanju.

Sramotno je odluka Microsofta da na Ryzen procesorima 1. generacije ne radi win 11. Ispada da recimo R7 1700 nije dovoljno dobar za Win 11, ali zato neki Pentium/Celeron iz 8 generacije moze. Ogranicenje da TPM treba je takodje smesno. Ako sistem vec ima kompatibilan CPU i ima TPM i naravno radi win 11 instalacija, sve OK, ako se uradi disable TPM sve nastavlja najnormalnije da radi. Takodje CPU 2. gen nakon instalacije zamenimo sa 1. gen Ryzena i sve nastavlja da radi. Totalno vestacko ogranicenje.

Sramotno je odluka Microsofta da na Ryzen procesorima 1. generacije ne radi win 11. Ispada da recimo R7 1700 nije dovoljno dobar za Win 11, ali zato neki Pentium/Celeron iz 8 generacije moze.
Zašto je to problem u kućnim uslovima ?

Naravno da nije problem u kucnim uslovima, ali dovolno govori o "odlukama" M$.

Ja sam srecan sto imam stariji pc i laptop, pa me w11 nece okaciti. Na poslu otkako smo ga fasovali, ionako vec preopterecene racunare je dokusurio, uhvatio sam screenshot sa ‘pasting’ ekrancicem toliko je sporo bilo, da ne govorim da od update na W11 iste te masine ne mozemo da stavimo u sleep i jos 1000 problema ima, ne radi lepo BTooth, pa cal ni 3.5mm output… znam da vrv sve to nije do samog w11 ali bas bas lose se pokazuje … i jos ne moze vertikalni taskbar da se postavi, koji su to klosari

Ćekaj, imate računare koji su preopterećeni a Microsoft su klošari zato što vam ništa ne radi. I još sam kažeš da to nije do Windows 11. Predivno.

Izjava u rangu idea kasa spram lidl kasa, jeftinije platiti dva zaposlena nego normalnu kasu da sve ide dva puta brze.

Preneo sam iskustvo takvo kakvo je bilo u konkretnom slucaju. Pre w11 mogao sam da uradim sleep, povezem Btooth i ne cekam mnogo vise nego sada. Da li je lidl kasa ne znam i ne zanima me, naveo sam da verujem da nije sve do w11 vec verov do kombinacije svega toga a za iskljucivo horizontalni taskbar da sigurno jeste w11 feat. Od it podrske sam dobio info da je isto kada su instalirali cist w11 i onda natovarili sisteme.obaveznim djubrem, sad dal su lagali da bi me skinuli sa reda, ne znam.

Ja stvarno više ne znam ko je gori. Windows hejteri koji bacaju hejt jer je to u trendu, ili Linux fanboys koji su juče instalirali Ubuntu i misle da su pametniji od svih ostalih. Mrtva trka...

Treba više Windows porediti sa Viberom jer su im nadogradnje skoro u istim vremenskim intervalima.

Ja stvarno više ne znam ko je gori. Windows hejteri koji bacaju hejt jer je to u trendu, ili Linux fanboys koji su juče instalirali Ubuntu i misle da su pametniji od svih ostalih. Mrtva trka...
Pa odgovor se sam nameće: Windows hejteri koji su juče instalirali Ubuntu. 🤣

U međuvremenu ...

1733514526581.png

Meni je nekim čudom uspjela instalacija Win11 na nepodržanom hardveru bez ikakvih zaobilaznih metoda, ali čista instalacija, nisam išao na nadogradnju. S druge strane, u odnosu na Win10, radi kao dedica na mom laptopu (ryzen 5 2500u).. ali svakako je na rezervi dok većinom koristim Fedoru sa druge particije.

Trebalo bi iot i enterprise verzija Win11 da radi bez TPM 2.0.
Iot 10-ka bi trebalo da dobija securety apdejte do 2032 godine.
Do kada ce na desetki da radi drugi softver to je pitanje.
Kapiram da ce moci 3-4 godine da se trosi bez ikakvih muka.

Nazad
Vrh Dno