Šta je novo?

nema slike-ploca problem???

acafaca

Cenjen
Učlanjen(a)
19.03.2010
Poena
151
Racunar je prestao da radi posle jedne od grmljavina, pokusavajuci da ga popravim, posle mrtvog stanja, dosao sam u fazu da rade kuleri, hard, sve sem slike, sto mu dodje skoro pa isto, kriva mislim da je maticna, jer su hard, mem, i grafa testirani u drugom racunaru, napajanje takodje istestirano i nekoliko puta chekirano...

E sad moje pitanje je, cemu sluzi "ono" napajanje koje se nalazi uglavnom u blizini procesora i ima cetvoropinski ulaz? Da li je to napajanje za PCI slot ili nesto drugo, posto sam dosao do zakljucka da kada njega ubodem ceo komp je mrtav, a kada njega iskopcam komp dolazi do faze da svi kuleri rade ali nema slike...

Da li postoji varijanta da se to u nekom servisu popravi ili je ploca za bacanje i ne gine mi kupovina druge, imace ploca je socket AM2 sklj marke elitegroup....

To ti je "P4" kockica, nazvana jer potice iz doba prvih P4 ploca. Bez nje ne moze! Znaci da je 99,9% ploca...
pozz

CPU dobija od PSU 12V(preko prekidackog stepena za napajanje koji se nalazi na maticnoj ploci) i 3,3V.
Oko podnozija mikroprocesora pogledaj da li je nesto spaljeno,nabubreno i tome sl.

To ti je ploca 100% crkla... Neki dan sam imao isti slucaj, kada se taj 4-pinski otkaci vrte se ventilatori a kada se ukljuci nece, samo se ventilatori cimnu. Na ploci je bio otisao kondenzator bas pored tog 4-pinskog konektora al ga nisam menjao nego plocu poslao na reklamaciju, imala garanciju. u pitanju je ploca GA 770. Ako imas kondenzator nabubreo probaj da ga zamenis mozda i proradi.

CPU dobija od PSU 12V(preko prekidackog stepena za napajanje koji se nalazi na maticnoj ploci) i 3,3V.
Oko podnozija mikroprocesora pogledaj da li je nesto spaljeno,nabubreno i tome sl.

Ne vidim nista da je spaljeno, a ne vidim ni da je neki kondenzator otisao...

To ti je ploca 100% crkla... Neki dan sam imao isti slucaj, kada se taj 4-pinski otkaci vrte se ventilatori a kada se ukljuci nece, samo se ventilatori cimnu. Na ploci je bio otisao kondenzator bas pored tog 4-pinskog konektora al ga nisam menjao nego plocu poslao na reklamaciju, imala garanciju. u pitanju je ploca GA 770. Ako imas kondenzator nabubreo probaj da ga zamenis mozda i proradi.

Bas tako @soni ako otkacim 4-pinski onda se samo malo zavrte... upravo ta situacija.

Ok Hvala vam ljudi na savetima, mislim da ce na kraju morati nova ploca, ali prvo da pokusam da je popravim, pa ako ne ide onda cu lako uzeti novu... hvala vam jos jednom.

90% otisao jedan ili vise tranzistora koji napajaju procesor strujom. To je prilicno tipican kvar u takvim situacijama. Koliko sam pregledao post, ne vidim da si naveo koji je model ploce konkretno u pitanju, inace bih okacio sliku sa oznacenim konkretnim mestom gde je kvar. To se lako otklanja, duvaljkom se odradi za pola sata cela stvar, ako je to sto ja mislim.
Objasnjenje je sledece. Posto je sklop za napajanje CPU u krtakom spoju kada spojis 4 pinski procesor, on gura napajanje u zastitu, tj. ono se stiti od preopterecenja i gasi se, konkretno linija od 12V je u kratkom spoju. Kada taj konektor skines, nema kratkog spoja (tj. ima ga ali on nije ukljucen u strujno kolo napajanja) i ploca vrti kulere ali ne moze da POSTuje jer procesor nema napajanje tj. ne radi, tako da se prica zavrsila pre nego sto je i pocela.
Pozdrav!

Odlicno objasnjenje Bossko, hvala ti na sazetom ali veoma korisnom odgovoru. Odlucio sam se da uzmem drugu plocu, jer ne vidim da je ista naduveno, sam da popravim ne znam, a u okolini ne znam ko popravlja komponente....

Nema na cemu. Ako je to sto ja mislim, vrlo cesto ne bude nista naduveno pa cak ni vidljivo golim okom. Kvar se konstatuje ommetrom.
Novi Sad je veliki grad, ima dobrih servisera. Treba malo Google-ati pa ce ti se sve samo kaz'ti :)
Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno