Šta je novo?

Nelogican klok

zeko

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2005
Poena
360
MOLIM ZA POMOC U RESAVANJU ZAVRZLAME! Hvala unapred!

Komp u pitanju je iz "Moja masina" popisa (memorija je TakeMS, a napajanje 420W kinez).

O cemu se radi: resio sam da je doslo vreme da klokujem komp pa sam u tom cilju podigao fsb na 250 (po defaultu je 200). Kako je mnozilac 10.5 to sam dobio 2.6GHz. HTT je po defaultu 1000MHz, pa sam da bi ostao toliki, spustio njegov mnozilac na 4x. Memoriju spustio takodje. -Kasnije sam isprobavao i druge varijante-spustao fsb, fsb ostavio 250 a mnozilac spustao na 10, klokovao/underklokovao memoriju...ALI MA KOJU KOMBINACIJU PROBAO (a da cpu radi na 2.5 do 2.6ghz, manje nisam isprobavao posto mi ne vrsi posao) PROBLEM SE JAVLJA!

A PROBLEM JE NELOGICAN I SASTOJI SE U SLEDECEM: Dakle kada klokujem komp pustim S&M da se provrti na cpu load 100% i svaki put komp uspesno zavrsi testove! ALI kada iskljucim komp, pa hocu da ga ukljucim (na dugme), komp krene da se pali, ali se bios graficke, a nakon toga i bios ploce sporije pojavljuju nego inace i TU STANE-na post ekranu biosa ploce! -Izbaci poruku tipa: reseting to fail-safe defaults, press f1 to continue or del to enter bios! OVO SE DESAVA SAMO PRI UKLJUCIVANJU RACUNARA NA DUGME, NE PRI RESTARTU! Napominjem da se ne desava uvek, npr. kada je fsb 250 onda da, pri svakom ukljucivanju, a kada je fsb 244 onda se nekoliko puta lepo upalio pa tek posle nije hteo.

NIJE MI JASNO-S&M PROLAZI SVAKI PUT, A NECE DA SE UKLJUCI SA ISTIM PODESENJIMA!

MOLIM ZA POMOC! U cemu gresim, u cemu je problem?

Mozda se pregreva?

Inace GA ploce brljave kod overkloka i vracaju default podesavanja, stavi poslednji bios ako nisi pa vidi sta se desava.

@CooLa Ne pregreva se - temperatura procesora je samo 2-3 stepena veca.

@Wild Boy Bios nije menjan. Nemam trenutno mogucnosti da ga menjam (nemam net, ovo kucam sa moba). Pokusacu sa tim u buducnosti, pa s tim u vezi par pitanja posto to nikada nisam radio: 1. Da li mi treba flopy za taj poduhvat posto ga nemam (cini mi se da je pre par godina bio neophodan)? 2. Koliko je danas bezbedno menjati bios (naravno ako se prate sva uputstva)? Iz prica drugih pre 7-8godina to je bila lutrija - ili ubijes plocu ili uspes:)

@ALL
Ima li jos neko neku ideju sta bi moglo da bude?

A da probaš sa dizanjem voltaže? Inače memorija ti i nije za ozbiljniji klok. Koje jezgro imaš? Imam sličnu konf, i za svaki dan na box kuleru šljaka 2,83, po ovim vrućinama bez dizanja napona. Inače zimus na 3 Ghz, s´ blagim dizanjem napona.
Više o OC 4000+.

A da probaš sa dizanjem voltaže? Inače memorija ti i nije za ozbiljniji klok. Koje jezgro imaš? Imam sličnu konf, i za svaki dan na box kuleru šljaka 2,83, po ovim vrućinama bez dizanja napona. Inače zimus na 3 Ghz, s´ blagim dizanjem napona.
Više o OC 4000+.

CPU-Z kaze sledece:
Brisbane, family F, model B, ext model 6B, stepping 1, revision BH-G1, core voltage 1.296V

Za memoriju kaze da je 5-5-5-15 na 1.8V

Znaci voltaze nisam dirao ni za jedno ni za drugo.

Znam za memoriju da nije neka ali kad sam uzimao komp, druge nije bilo:) Planiram da je zamenim, al do tada, jel bezbedno da je drzim na 374MHz? P.S. Trenutno mi je fsb 250, mnozilac 10.5, htt 4x, memorijski nisam dirao pa radi na pomenutih 374mhz. Sad palim gasim komp da vidim jel ce da pravi problem na koji se zalim...

P.S.P.S. Napajanje nikako ne moze da bude krivac u mojoj situaciji ili moze?

Prilicno sam siguran da je u pitanju ploca, imao sam slican problem koji je resen novim bios-om.

374MHz (748) za memoriju ne bi trebalo da bude problem. A od kog proizvodjaca je mem?

Poslednja izmena:
Ne verujem da je napajanje (mada kinez i klok nisu baš spojivi u jednoj rečenici). Kao što su ti već preporučili, za početak flešuj novi BIOS skinut sa sajta proizvođača. Nije problem, imaš program koji preuzmeš sa istog sajta gde i BIOS. Preko tog programa sačuvaš prvo stari, pa onda ubaciš novi BIOS. Sledi restart i to je to. Znači ništa flopy, boot CD,... Jedina realna opasnost je nestanak struje u momentu flešovanja, no nisi valda toliki maler.
Sretno!

Ok, PROBACU DA ZAMENIM BIOS OVIH DANA (cim se dokopam interneta).

P.S. Za sada sam izgleda pronasao privremeno resenje dok ne zamenim bios - umesto post ekrana biosa koji sam stalno ukljucivao umesto gigabyte full screen logoa, ostavio sam upravo taj logo ukljucen i da ga ne ureknem evo vec drugi dan radi bez problema na 2.6ghz:)

! NOVOSTI !

UPDATEOVAO SAM BIOS ALI SE PROBLEM I DALJE JAVLJA!!!

Dakle, jutros sam skinuo sa neta najnoviji bios za moju plocu verzije f6, a bio mi je u ploci f1 (od marta ove godine). Uspesno sam ga snimio preko q-flash utilitija. Dobio sam par novih opcija u biosu i cak oko 400 poena vise u 3DMarku, ali sto je najgore, kada klokujem cpu I DALJE se javlja isti problem.

STA DALJE? STA SLEDECE DA POKUSAM POSTO NOVI BIOS NIJE POMOGAO? Molim vas za pomoc!

Skoro pa da sam siguran da je u pitanju memorija koja nije preterano raspolozena za OC te da ne podnosi nesto visi FSB.Evo,i moj pqi moze stabilno da radi na 400MHz ali samo kada je u biosu tako memorija podesena.Nema veze da li je memorija podesena kao DDR 400,533 ili 667, granica za FSB je negde oko 240-250MHz.Cini se nelogicno ali potpuno ista desavanja imam i sa K9N platinum i ovom plocom iz potpisa(koja vazi za dobrog overklokera i lako postize visoke vrednosti FSB-a) tako da bi eliminisao plocu kao problem,moguce da je i kod tebe nesto slicno.Kada ti je vrednost FSB-a blizu granice od 250MHz,probaj da pustis orthos ali blend test(testira i CPU i memoriju) na visem prioritetu,videces,nece dugo potrajati...

Ne bih rekao da napajanje stvara konkretan problem(ne bi sistem zakucao omah pri boot-u vec prilikom pokretanja neke zahtevne 3D aplikacije)mada ja bih ga ,ipak, pod hitno menjao...

Poslednja izmena:
Imao sam isti problem ali na Intelu.Problem je resen na sledeci nacin>
- Zamena DDR2 800 na 1066
- Povecanjem napona FSB-a za 0,1 V

Skoro pa da sam siguran da je u pitanju memorija koja nije preterano raspolozena za OC te da ne podnosi nesto visi FSB.Evo,i moj pqi moze stabilno da radi na 400MHz ali samo kada je u biosu tako memorija podesena.Nema veze da li je memorija podesena kao DDR 400,533 ili 667, granica za FSB je negde oko 240-250MHz.Cini se nelogicno ali potpuno ista desavanja imam i sa K9N platinum i ovom plocom iz potpisa(koja vazi za dobrog overklokera i lako postize visoke vrednosti FSB-a) tako da bi eliminisao plocu kao problem,moguce da je i kod tebe nesto slicno.Kada ti je vrednost FSB-a blizu granice od 250MHz,probaj da pustis orthos ali blend test(testira i CPU i memoriju) na visem prioritetu,videces,nece dugo potrajati...

Ne bih rekao da napajanje stvara konkretan problem(ne bi sistem zakucao omah pri boot-u vec prilikom pokretanja neke zahtevne 3D aplikacije)mada ja bih ga ,ipak, pod hitno menjao...

Memorija je dakle TakeMS(iliti shit:) 667, ali zbog mem dividera koji je po defaultu 7, ona na defaultu radi na 301Mhz. E sad, pokusavao sam razne varijante mem dividera ali sa fsb od 244 dn 258 i uvek se problem javlja (zadnji put mi je fsb bio 258 a memorija 400,stvarnih 254mhz koliko se secam, i opet isto). Pokusacu sa spustenim fsb na 240.

Napajanje planiram svakako da menjam - prvih 55evra ide na ThermalTake 500w (S TIM U VEZI, mali off od centralnog pitanja, jel bolje uzeti chieftecka ili tt za otprilike iste pare-oko 50e?)

Imao sam isti problem ali na Intelu.Problem je resen na sledeci nacin>
- Zamena DDR2 800 na 1066
- Povecanjem napona FSB-a za 0,1 V

-Kada kazes 'povecanje napona fsb-a' nasta konkretno mislis? Ja u biosu imam napone za core, za memoriju, chipset i htt(htt link voltage ili tako nesto, nisam sada kuci pa ne mogu da pogledam). STA OD NABROJANOG si povecao? Inace pokusavao sam sa podizanjem napona cora u 2 koraka i u oba slucaja nije pomoglo. Ako je znacajno, primetio sam da napon cpu-a oscilira cak i kada je komp idle, npr. kada je napon stavljen na defaultnih 1.3v on oscilira svakih par sekundi izmedju 1.296 i 1.312v.

-Maticna mi podrzava samo 667 i 800 ddr2, a planiram i nju da menjam.

Memorija je dakle TakeMS(iliti shit:) 667, ali zbog mem dividera koji je po defaultu 7, ona na defaultu radi na 301Mhz. E sad, pokusavao sam razne varijante mem dividera ali sa fsb od 244 dn 258 i uvek se problem javlja (zadnji put mi je fsb bio 258 a memorija 400,stvarnih 254mhz koliko se secam, i opet isto). Pokusacu sa spustenim fsb na 240.
Jesi probao memoriju da ostaviš na auto? Kod mene na Biostaru Kingmax i nije baš bio raspoložen za ručna podešavanja.Zato kad ostavim sve na auto u memorijskim podešavanjima, sa 800 Mhz uspem
da dobijem 945 Mhz ( ide i do 1060 uz dizanje voltaže memoriji).
Ako je znacajno, primetio sam da napon cpu-a oscilira cak i kada je komp idle, npr. kada je napon stavljen na defaultnih 1.3v on oscilira svakih par sekundi izmedju 1.296 i 1.312v.
Požuri sa napajanjem.

-Kada kazes 'povecanje napona fsb-a' nasta konkretno mislis? Ja u biosu imam napone za core, za memoriju, chipset i htt(htt link voltage ili tako nesto, nisam sada kuci pa ne mogu da pogledam). STA OD NABROJANOG si povecao? Inace pokusavao sam sa podizanjem napona cora u 2 koraka i u oba slucaja nije pomoglo. Ako je znacajno, primetio sam da napon cpu-a oscilira cak i kada je komp idle, npr. kada je napon stavljen na defaultnih 1.3v on oscilira svakih par sekundi izmedju 1.296 i 1.312v.

-Maticna mi podrzava samo 667 i 800 ddr2, a planiram i nju da menjam.
- Mislio sam na napon chipseta ,- mada kod mene u biosu pise FSB voltage .

Jesi probao memoriju da ostaviš na auto? Kod mene na Biostaru Kingmax i nije baš bio raspoložen za ručna podešavanja.Zato kad ostavim sve na auto u memorijskim podešavanjima, sa 800 Mhz uspem
da dobijem 945 Mhz ( ide i do 1060 uz dizanje voltaže memoriji).

Požuri sa napajanjem.

Mozes li molim te da mi pojasnis ovo oko napajanja-to sto kazes da pozurim sa promenom, jel zato sto ce da crkne uskoro ili zato sto moze da mi osteti hardware? Da li je ta oscilacija napona razlog za reklamaciju posto imam garanciju na napajanje? (Da izvucem makar neki dinar od njega).

P.S. Pokusavao sam i sa ostavljanjem memorije na auto, ali ne pomaze.

Sutra ili u ponedeljak cu da odem do radnje da zamenim memoriju za Kingstona 800, pa ce mo videti da li je do memorije.

Ta variranja napona koja ti se ocitavaju u BIOS-u i kroz razne programe naj verovatnije ne poticu direktno od napajanja vec zbog filtriranja napona na samoj ploci.Videces(bar je tako kod mene bilo),i kad stavis novo ,snaznije napajanje "igranje" voltaze se nece izgubiti ali ce ti makar glava biti mirna.
Na mom K9N platinumu npr(za koga je poznato da ima nesto slabiju naponsku jedinicu)u idle imam variranje napona jezgra CPU-a oko 0.1V ali kada je sistem u loadu vcore se momentalno stabilizuje na odredjenu vrednost(kolko-tolko),bez obzira da li koristim Codegen od 400W ili Corsair iz potpisa.U svakom slucaju,izbegaj povecavanje voltaza jer ce ti tada i potrosnja sistema porasti koja u tvom slucaju ne bi smela da predje nekih 300W realne snage.

Edit: evo malo da se prepadas... :Dhttp://www.corsair.com/cinema/movie.aspx?id=622747

Poslednja izmena:
Mozes li molim te da mi pojasnis ovo oko napajanja-to sto kazes da pozurim sa promenom, jel zato sto ce da crkne uskoro ili zato sto moze da mi osteti hardware? Da li je ta oscilacija napona razlog za reklamaciju posto imam garanciju na napajanje? (Da izvucem makar neki dinar od njega).

Sory, nisam hteo da te plašim. Nije baš alarmantna situacija. Inače više ti smeta ostatku hardvera. A napisao sam ti napomenu u kontekstu tvoje izjave da kupuješ napajanje.

Sory, nisam hteo da te plašim. Nije baš alarmantna situacija. Inače više ti smeta ostatku hardvera. A napisao sam ti napomenu u kontekstu tvoje izjave da kupuješ napajanje.

Za sad sam narucio 2x1Gb Transcend memorije ddr2 800 cl5. Stize mi u sredu. A napajanje do kraja meseca (nema se para ***, a dinar sve jaci:)

NOVA MEMORIJA - ISTA PRICA

Znaci uzeo sam danas novu memoriju (Transcend JM800QLJ cl5), i opet se javlja isti problem - NA POST EKRANU BIOSA ISPISE PORUKU (citiram):

WARNING! NOW SYSTEM IS IN SAFE MODE.
PLEASE RE-SETTING CPU FREQUENCU IN CMOS SETUP

f1 to contitue, del bios setup

I bilo da udjem u bios ili samo nastavim butovanje, clock procesora se vrati na default!

JA VISE NE ZNAM STA DA POKUSAM, AKO ZNATE VI, MOLIM VAS KAZITE-SVAKI PREDLOG JE DOBRODOSAO (samo uzmite u obzir sta sam vec pokusavao)

Meni to nekako lici na mb.Ako imas mogucnosti probaj neku drugu(bolji chipset ili drugi proizvodjac,recimo biostar).

Nista,sad kupujes redom:ploca,napajanje,novi proc,memorija i tako u nedogled...:p

Druga varijanta je da prihvatis stvari takve kakve jesu i da uzivas u zivotu.:)

Nazad
Vrh Dno