Šta je novo?

Nekomptibilnost novog uredjaja - koja prava imam?

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
845
Hm, kako da pocnem...? Uzeh citac kartica, MemoryCorp, medjutim, on se izgleda ne slaze sa svim racunarima. Ne radi na mom racunaru (VIA KT400), a ne radi i kod drugara (NF2). Verovatno ne bih ni pisao ovo da se isti citac ponasao tako i u radnji u kojoj je kupljen. Tamo radi kao sat. Dobio sam drugi primerak, isti model, medjutim, ne radi ni on. Upravo sam probao kod sebe i drugarev citac (TakeMS) i moju i njegovu katicu, i svaka obe rade. Probano na svakom USB portu. Oba citaca su istog tipa (kao USB flashevi).

Drugar koji mi je pozajmio citac i karticu je imao slican problem sa svojim prethodnim citacem, ali njega je zezala kompatibilnost sa karticom. Poneo je karticu u radnju, videlo se da ne radi, i bez muke je dobio kesh nazad. Ja bas ne mogu da vucem ceo racunar do radnje.

Sta mene zanima? Imam onih 7 dana za probu "radi - ne radi" i to je to. Nesto je pricano na tu temu, ali ne znam da li imam pravo da trazim povracaj iznosa u roku od ovih 7 dana od kupovine bez da ista obrazlazem (jer je moja rec protiv prodavceve), ako imam fiskalni racun i uredjaj vratim neostecen? U radnji nema drugih citaca sem tih, a ne treba mi nista drugo od komponenti. Problem je sto se danas vec provlacila prica "nije to tebi dobra/ispravna ploca" od strane pretpostavljate koga.

P.S. Nije problem u parama (mada, necu da dajem ni dinar na nesto sto mi ne radi), vec da znam(o svi) kakva su prava u tih 7 dana, bez obzira sta se kupuje.

Poslednja izmena:
probaj da ubodes citac u usb POZADI na nf2...

U servisu gde sam pre radio, jedna od stavki koja pise u garanciji-racunu je da prodavac ne garantuje da je kupljena komponenta kompatibilna sa racunarom musterije. Oni koji su se dvoumili donosili bi racunar i probavano je na licu mesta.

Na osnovu ovoga mi se cini da oni imaju osnova da ne vrate pare, ali nikad se ne zna.

Neki čitači neće da rade ako pre priključivanja na USB ne instaliraš baš njihove drajvere sa CD-a. To piše i u uputstvu. Znači, probaj da instaliraš te drajvere, pa tek onda priključiš čitač, ali na neki port na koji ga do sada nisi priključivao.

Nisu u obavezi da ga zamene (osim ako u garantnom listu ne piše drugačije), ali koliko ja znam većina ozbiljnih firmi izlazi u susret u slučaju nekompatibilnosti.

Nema garantnog lista, samo fiskalni racun i 7 dana za probu. K'o da sam znao sta ce biti, jos pitam pri kupovini, onako usputno, da li mogu da reklamiram ako nesto ne valja, on kaze moze...

Citac nema CD sa drajverima, nema ih ni za download na sajtu. Uputstvo ne postoji, zapravo, letak u ambalazi se odnosi na mem. kartice, ne na citac.

I na NF2 je probano na zadnje portove, direktno na ploci, ista stvar.

Znaci, dobra volja prodavca da mi izadje u susret i to je sve? Malo glupo, ispada da nemam bas nikakvu zastitu u ovakvim slucajevima. Sta bi bilo da e skuplja roba u pitanju? Ne bih se cimao oko ovoga bez razloga, treba mi citac, cena je bas najpovoljnija koju sam nasao, ali ***a sve kad nece da radi kod mene...

Mislis da saljem mail na ovu adresu? Dobro, nije toliko extremna situacija, ali valja je imati na umu :)

Problem je, kao sto navedoh, sto citac radi u radnji, a kod mene ne. Drugo je kad se na licu mesta ustanovi da nesto fali komponenti, pa ne mogu da ti kazu da nisi u pravu, sto ja nije da ne mogu da uradim, ali niko zdrav se ne bi cimao tako zbog jednog citaca. Da je nesto skuplje - nema problema, eto me sa celom masinom, al' za ovo...

Opet mi je ostalo nejasno da li imam pravo na povracaj iznosa, jer je probano i sa drugim primerkom i ista stvar? Ja imam prituzbe na uredjaj, ne radi mi ono sto je deklarisan da radi, bez obzira sto u radnji/servisu/gde-god proradi kako treba.

Prvi CardReader koji sam kupio pre par godina bio je neki Eagle (mada to ne pise nigde) koji je vise proizvodjaca pakovalo u svoje kutije. On je zakljucan za neke ploce (ne znam iz kog razloga, ali medju njima je i MSI). Tu mi je pomogao neki rus koji je napravio "otkljucane" drivere.
Mozda je slicna situacije i kod tebe. Mogu kasnije veceras da ti posaljem te drivere, nista te ne kosta da probas.

Pa, ne kosta me, samo, 'ebes USB citac za koji mi trebaju drajveri na XPui za koji mi i prodavac tvrdi da "samo utaknes i radi" (k'o da nisam sam znao). A ovaj na sebi i kutijici nema nikakvu oznaku, sem da je MemoryCorp., pa ne mogu da potrazim po netu. Radije cu da platim 100-200din vise i da imam onaj kome ne treba nista, nego takav...

Sad mi tako zao sto sam prodao prethodni, PQi citac.

Poslednja izmena:
Vidi, imam dosta iskustva sa citacima i ono sto mogu reci.

Najcesce nije do citaca, nego je do ploce. Zasto? Ako ti citac radi na svim plocama sem jedne, onda je definitivno problem u toj jednoj ploci a ne u racunaru!

Komp/racuna/konfiguracija je skup komponenti na jednom mestu, ali ako u taj tvoj racuna ubacis drugu plocu, svakako da ce ti taj citac raditi!

Ako pak promenis procesor, graficku ili hard disk, sigurno ti citac nece proraditi :)

Ja sam tako pre dve godine kupio zver od racunara i brand name CF citac koji jednostavno nije radio na tom racunaru.

Ja ga onako na brzaka odnesem tamo gde sam ga kupio i oni ga isprobase na par ukljucenih PC racunara i sve je radilo. Posle ga ja odnesem u Mac centar, pobam na par G4 racunara i laptopova i takodje je sve lepo radilo. Samo na mom hyper ultra A64 racunaru nije hteo da radi. Drajvere naravno nije imao jer mu ne trebaju. Sem za Win 2000/98 za koje je imao CD.

I sta sada da kazem? Retko mi se desilo da sam ispao som, ali eto, desi se i meni to ponekad! Sada imam najvecu krdzu od citaca (ustvari imao sam do pre nego usa uzeo extra brzi i1394 CF reader) i radio je ko sat.

Malo kasnim, nisam video post ranije.

Pa, nije da ne radi samo kod mene, pise u prvom postu da nije ni kod drugara na ploci sa drugim cipsetom.

Sad, "do ploce je" ne pali, jer svaki drugi USB uredjaj radi na toj ploci, pa cak i drugi citac kartica.

Takodje, napisah vec, drugar je imao problem da citacem koji nije hteo da radi sa njegovom Kingston karticom. Svaka kombinacija je htela, samo ne ta. Ocito je jevtinije zameniiti citac nego karticu od 1 GB, ili plocu.

Ja pre verujem da je jednostavno problem u kombinaciji ploca-citac. Boga pitaj, valjda su opet gremlincici na delu.

U radnji su mi rekli da ce uskoro stici drugi citaci tog tipa, i da ce mi zameniti, samo, ti citaci nikako da stignu.

Poslednja izmena:
Ako je uređaj ispravan onda mislim da je samo stvar dobre volje prodavca da ti zameni, vrati pare. Ja sam tako menjao onu nekompatibilnu memoriju. Da prodavac nije pristao mislim da ništa ne bih mogao.

A ima tu komplikacija, kaže mi "kupio si dva modula a hoćeš jedan da zadržiš... au, pa to je na istom fiskalnom računu, kako da storniram samo jedan". Onda je izvedeno tako da sam, kao, vratio oba a ponovo kupio jedan.

Pazi, znam da je njihova dobra volja, ali nije li bolje imati zadovoljnu (makar i potencijalnu) musteriju nego prodati po svaku cenu? Mislim, nece valjda propasti zbog tih nekoliko stotina dinara (realno mislim da nemaju ni 200 din zarade na ovom citacu)? S druge strane, ja studiram, ne radim, tako da mi stvarno znaci da ne dam kesh na nesto sto mi ne radi.

Po recima prodavca, "prodali su ih jedno 50 i niko se nije zalio". Pa, prodace i ovaj onda nekome ko se nece zaliti...

Ajde, videcu, valjda ce stici ti drugi citaci u skorije vreme.

:) Hvala na infou, mada meni treba mnogo manji citac, i to samo za SD/MMC, a i vec mi je receno da eventualni povracaj novca ni ne ocekujem.

Tema je vise pokrenuta zbog situacije, jer sutra mogu da uzmem, lupam, 2 GB RAMa, a da se on ne voli sa mojom plocom iz ko-zna-kog razloga, dok ce drugde raditi, i dok ce neki drugi RAM raditi kod mene. A 2 GB RAMA nije jevtina stvar...

Poslednja izmena:
:) Hvala na infou, mada meni treba mnogo manji citac, i to samo za SD/MMC, a i vec mi je receno da eventualni povracaj novca ni ne ocekujem.

Tema je vise pokrenuta zbog situacije, jer sutra mogu da uzmem, lupam, 2 GB RAMa, a da se on ne voli sa mojom plocom iz ko-zna-kog razloga, dok ce drugde raditi, i dok ce neki drugi RAM raditi kod mene. A 2 GB RAMA nije jevtina stvar...

Zašto da ne očekuješ povraćaj novca,pa nisi ga ni ljudski koristio a kamoli havarisao....priznaj pojeo si ga:d .
Ne,mislim da bi trebali da ti izadju u susret jer uredjaj radi,nov je i nije to bog zna koja cifra da ne može da ga vrati,pa prodaće da opet za dva dana i zaboraviti celu priču. Ja bi ti zamenio:p Stvarno!

Vrh Dno