Šta je novo?

Neki predlog za kupovinu monitora

salenjak

Cenjen
Učlanjen(a)
25.11.2010
Poena
169
Ako neko ima vremena, da ne dupliram postove, nek pročita ovaj post http://forum.benchmark.rs/showthread.php?264212-Dell-U2412M-IPS-LED&p=3096076&viewfull=1#post3096076
, nisam u toku što se tiče monitora, nisam zadovoljan onim što sam video u vezi odabranog U2412M i nisam još kupio, ali ne bih hteo da poništavam pokrenute papire za kredit, pa mi pomognete da nađem nešto stvarno dobro (nemam ništa protiv TN panela - ako je nešto kvalitetno), za nekih 28k din. Orijentiri 24", 16:10, baza horizontalna i vertikalna podešavanja ugla, podešavanje visine, pivot nije bitan, nikako TV tuner, i sl multimed. sra..a. Hvala, na razumevanju i pomoći onih koji su imali živaca da pročitaju onoliki post kod 2412, hehe.

Svi junaci nikom ponikoše!
Molim admina da obriše/zatvori ovu temu.

mislim da za 28000 din u Srbiji nemas bolji monitor od pomenutog DELL-a,narocito ako se uzmu u obzir tvoje potrebe tj da bude 24 dijagonala odnos stranica 16x10,itd,itd......i za vece cenovne kategorije nije bas nesto izbor...

inace,to sto te je odbilo od dell-a pre ce biti da je slucaj sa tim konkretnim primerkom......jer ispada da se razlikuju neke stvari od primerka do primerka...(npr probijanje pozadinskog osvetljenja i taj IPS glow).....i ako se odlucis za dell-a moj ti je savet da OBAVEZNO trazis da ti donesu NEOTPAKOVAN primerak,koji ranije niko nije koristio...

Ovaj je bio neotpakovan, dobro sam pregledao, nije takav primerak, svi su takvi, to je problem IPS tehnologije, možda zbog ovog anti glare premaza, neko prelamanje svetlosti, ili ko zna šta, gledao sam na netu i oni za 60k din imaju taj glow, to je jednostavno tako. Kod nekih je više, kod nekih manje izraženo, ali postoji. Što se tiče probijanja svetlosti, nakon podešavanja, bar toga nema, hehe, iako je i po default bilo gotovo neprimetno.
Baš sam se načitao preko vikenda i nažalost što više pročitaš - veća je nedoumica. Dogovorio sam se da platim, nosim i ako mi ne odgovara mogu da menjam za neki drugi - naravno u roku od par dana (treba da im stigne ovih dana Dell P2412H - TN panel, skup, ali to mu je bila gotovo jedina zamerka kuju su navodili u testovima (osim što nije ips panel), pa ću pogledati kad stigne.
Što se dotičnog panela tiče, kao prvo ovaj glow može malo da se dotera i smanji (ali ne nestaje potpuno), ali sad već ne moram sedeti u centru, nego je ok. Činjenica je da su fabrička podešavanja iz kutije totalno kre.tenska, R, G, B sve na 100%, svetlo 75, kontrast na 75, kad sam seo kući ispadoše mi oči. Našao sam neka podešavanja, pa sam isprobao nekoliko, a najbolje mi odgovara (Red @ 96, Green @ 93, Blue @ 87, Brightness at 40 and contrast at 75. Sharpness at 40, dinamički kontrast isključen), kod ovih podešavanja boje su ok ali i dalje za mene presvetlo, tako da ja Brigthness spustim na 15-16 kad ima svetla u sobi i na 11-12 u mraku, možda zvuči smešno, neko će možda reći gube se boje, ali ne, za mene je ok. Upoređivao sam nijanse boja, sa starim monitorom, zaista tu samo reči hvale. Nekako, što ga više gledam, sve mi se više sviđa, ipak definitivnu odluku ću doneti kad uporedim sa gore navedenim. Što se tiče igrica, probao sam nekoliko :vožnji (HFS Hot Pursuit, NFS13) i fps-a (Bad Company 2, Crysis 2, FC3), mogu reći da na ovom čudu može sasvim lepo da se igra, ne primetim razliku sa dosadašnjim 20" 8ms g2g, doduše možda zato što imaju isti responce, mislio sam da će biti laga, ili ghostinga zbog dosta većeg ekrana, ali ne - sve je ok, naravno sa po default uključenim ovedrive-om, nisam ni probao bez njega.

Ma jok, ovako za informacije i zabavu, po meni ovo je jedina komponenta računara na kojoj ne treba da se štedi, džabe (bilo kome) hi end računar, ako je skrnav monitor. Eto prošli monitor sam koristio 6 god, sad je kod klinaca, ništa mu ne fali, sem što je 20ka.

Mislim da se malo preteruje sa tim glow i ostalim forama. Imao sam U3211H koji je imao "kao" glow u desnom uglu pa mi ga je bivši-preterano-p*c*jzlovski-vlasnik prodao za 125e, a ono monitor fantazija, nikad bolji nisam imao. AKo se traži monitor bez mane, onda korisnici moraju da budu spremni da odreše kesu, i plate za 24" bar 400+ evra da bi bili potpuno zadovoljni, jer se za te novce OČEKUJE savršenstvo i garancija kvaliteta. Tako da ovo što se prodaje do 25otak evra vredi onoliko koliko košta. DELL monitori su po meni u vrhu ponude i vrede svake pare. Skoro sam zbog finansijskih problema morao da prodam 2311cu, i uzeo sam preko oglasa DELL 2007FP (20", 4:3 1600x1200, IPS) za 50evra, star bar 5 godina, i slika je fenomenalna, ništa mu ne fali. Verovatno bi mogao da se nađe i neki Samsung 971P, za 60-90tak evra koji je klasa za sebe a vredi duplo više. Poenta je da smo malo razmaženi i da očekujemo previše za, realno, malo para(ali mnogo za naš standard). Izvinite ako sam Vas ugnjavio...

Vrh Dno