Šta je novo?

Neki novi atributi <BODY> taga

][V][ATRIX™

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
679
Od sada ne morate upotrebljavati JavaScript da biste onemogucili desni klik ili text select.

Evo na sta sam sasvim slucajno naleteo na jednom sajtu (otvorim Source, i vidim nigde nema JS-a, i provalim da ovi atributi ne dozvoljavaju pomenute radnje!)
[code:1]
<body oncontextmenu="return false" ondragstart="return false" onselectstart="return false" bgcolor="#333333" text="#ffcc33">[/code:1]

Veoma prosto i prakticno resenje.
Ne znam jeli ovo po HTML 4.01 specifikaciji ili je jos jedna nepravilnost i nepostovanje jezika za oznacavanje koju IE prepoznaje? Za ostale browsere nisam probao. (D)

I niko nema nista da kaze o ovom "epohalnom" otrkicu? :beat:

:confused:

DO JAJA! :D
jel' si prob'o u non-ie browseru?

ZoNi je napisao(la):
pa, i nije bas mnogo novo... ali, evo: hvala na podsecanju! :p

osim u IE, ovo radi i u Mozilli i Phoenix-u; NE radi u Operi!

To sam cekao da cujem. :whip

Bahati [SiD] je napisao(la):
DO JAJA! :D
jel' si prob'o u non-ie browseru?

Nisam.
Ali ZoNi jeste.
;)

Stvarno mi nije jasno, zasto to (onemogucavanje desnog klika) stavljaju na neke sajtove... pa kad jos dodaju lose uradjene frejmove (sa http-referer forama) ...
Licni rekord je 10 sekundi surfa na takvom sajtu :)

Pa postoje razliciti razlozi za disable-ovanje klijentovog desnog klika... Neko nece da mu svaka budala skida slike, neko nece da mu ista ta budala skida txt-ove... Neko pak stavlja zastitu cisto iz zezanja.. (D)

Uvek postoji obicno snimanje strane pa te slike lepo cekaju u dir-u, u najgorem slucaju Print Screen obavlja stvar, a sto se tice teksta lako ga prekopirati iz HTML koda. type;

Pa lepo rekoh "svaka budala" ctp; :p

Naravno da ce svako sa IQ-om vecim od broja patika skontati da to moze i tako da odradi... :beat:

A postoje i programi za enkripciju HTML koda, pa je onda skoro nemoguce skinuti TXT, isto tako moze i disable View Source-a da se odradi.
type;

Vrh Dno