Šta je novo?

neki alat za manipulaciju mbr-om??? dual boot XP+linux probl

TEP3A

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
765
evo u cemu je caka..

imam instaliran XP i Linux , sada mi se boot radi preko lilo-a, ali moram da uradim reinstalaciju XP-a, koji ce po instalaciju da prepise mbr i da mi ucini bootovanje linuxa nemogucim...

da li nekako mogu da sacuvam mbr kakav je sad negde pa da ga posle reinstalacije vratim ili je to nemoguce???

neki savet, program???

unapred hvala?

Prilikom instalacije linuxa je trebalo da napravis svoju boot disketu. Onda nije nikakav problem da instaliras xp i pustis ga da prepise mbr. Onda podignes linux sa diskete i startujes samo lilo i on ce se upisati ponovo u mbr (pogledas prvo njegovu konfiguraciju da potvrdis na kojoj particiji se nalazi xp).

Drugi put je slican, a opet drugaciji. Isto podignes sistem sa diskete, ali snimis boot record linux particije u fajl, iskopiras ga na xp particiju i ukljucis ga u xp boot. Procedura za ovo vec ima u FAQ sobi.

jao covece al' sam glup!

imam bre te diskete, samo da ih nadjem, ali sam siguran da sam ih napravio...

dakle kad preko njih udjem u linux, namestim lilo ponovo i on ce da prepise mbr...

hvala na odgovoru!!!

Re: neki alat za manipulaciju mbr-om??? dual boot XP+linux p

TEP3A je napisao(la):
evo u cemu je caka..

imam instaliran XP i Linux , sada mi se boot radi preko lilo-a, ali moram da uradim reinstalaciju XP-a, koji ce po instalaciju da prepise mbr i da mi ucini bootovanje linuxa nemogucim...

da li nekako mogu da sacuvam mbr kakav je sad negde pa da ga posle reinstalacije vratim ili je to nemoguce???

neki savet, program???

unapred hvala?
Mozes, nadji aefdisk.exe, postojecu boot sekvencu
(512 bajtova) snimi na flopi i to ti je to.

Probaj na:

http://www.aefdisk.com

Ja sam koristio drugi nacin, mozda je vredan pomena. Naime, slobodno snimis taj XP, i on zgazi lilo. Ok, sada restartujes komp, i ubacis Linux instalacioni disk. Samo da napomenem da koristim slackware linux, koji ima dosta drugaciju strukturu nego mandrake. Sustina je da se udje u konzolu, i onda odatle editujes fajl /etc/lilo.conf Pretpostavljam da to znas.
Onda kucas #lilo -v
Pozdrav!

a jel mogu ja nekako da vratim lilo, a nemam ni fdd ni linux instalacion cd, negde sam video da mi treba neki live cd

poz

Ubaci LiveCD i bootuj. Kad se podigne mountuj sve linux particije (ne mora sve, mora da bude mountovan /etc). Zatim se chrootuješ u novi environment, proveriš kako stoje stvari u /etc/lilo.conf i ako je sve u redu /sbin/lilo. Nakon ovoga sledi izlazak iz chrootovang environmenta, umount particija reboot.
Pogledaj ovo šta sam napisao u jednom drugom threadu; sad sam prilagodio za lilo
SurvivoR je napisao(la):
Ja mislim da treba odraditi ovako.
1. podigne se knoppix
2. mkdir /mnt/linux
3. mount /dev/hda2 /mnt/linux
4. chroot /mnt/linux
5. nano -w /etc/lilo.conf
proveriti da li odgovara sve, ako je windows instaliran na istom mestu, nema potrebe ništa menjati
6. /sbin/lilo (ili samo lilo)
7. exit
8. cd /
9. umount /mnt/linux
10. rebootuješ

IMHO, mozda će biti potrebno da posle koraka 1. odradiš passwd i postaviš root password
Zameni /dev/hda2 sa odgovarajućom particijom, najverovatnije sa onom na kojoj se nalazi /

silverglider, pogledaj da li valja ovo što sam napisao, i ispravi po potrebi.

Grrrrrrrr, tek kad sam sve iskucao, video sam da je neko odgovorio na temu iz 2003. :wall: :wall: :wall:

SurvivoR je napisao(la):
Grrrrrrrr, tek kad sam sve iskucao, video sam da je neko odgovorio na temu iz 2003. :wall: :wall: :wall:

Pa decko koji ima problem je pitao u 2006. Neme se nervoziras :D Skodi zdravlju. ;)

Izvini SurvivoR, a ako ti nesto znaci ucinio si dobro delo, nisam nasao u searchu sta mi treba, mad anisam lepo ni gledao, a doggy ima pravo :) hehe

poz

hvala

Jesi li probao da uradiš kao što sam napisao? Da li je pomoglo?

Potaknut pricom , hteo bih da instaliram GRUB u MBR , ali i da ga sacuvam na floppy disku :)
U pitanju je Ubuntu

The GRUB boot loader wants to overwrite the old boot sector with it's IPL, or 'stage 1' of the boot loader.
This is to make the MBR point to GRUB's second stage on your Ubuntu partition. From there you will have the
choice whether to boot Windows or Ubuntu. For more detials see 'MBR Page'.

Alternatives are to install GRUB to a floppy disk instead, that will leave your computer's MBR (Master Boot
Record) alone, and you will be able to use the floppy disk to boot either Windows or Ubuntu. Without the floppy
disk you will just be able to boot Windows as normal. To do this, choose 'No', insert a formatted floppy disk in
the floppy drive , and type (fd0) on the line it will give you.
You'll need to check your BIOS settings to make sure your computer can boot from floppy drive, and you'd
need to have done that before beginning the installation, so your computer will boot off that when it re-boots
later during the install.
Znaci , da li ce biti izvodljivo da izaberem NO -> snimim GRUB na disketu , a onda se nekako vratim i snimim ga i u MBR :type:

U slučaju da odgovoriš negativno, trebalo bi da te pita posle da li da instalira GRUB na floppy; bilo bi logično, kako bi inače i podigao novoinstalirani Ubuntu. Ako te ipak ne pita, napisao sam sličan mini-howto ovom iz #7 posta, prilagođen za GRUB. pogledaj link

koristan link

P.S. ne vidim nikakav razlog da ne snimiš GRUB u MBR odmah, u 99% slučajeva ga Ubuntu fino podesi, tako da neće biti problema - ako ih bude, imaš sigurno i Ubuntu live i možeš da središ problem.
Jedna napomena za Ubuntu Live: najverovatnije će biti potrebno da pre nekih komanda kucaš sudo ime_komande. U onom mini-howto za GRUB, mislim da će biti potrebno da kucaš sudo pre ime komande u koracima 2, 3, 4, 5, 7 i 13.

Pozdrav,
- daniel1988

Da li pri ovom ili slicnim problemima moze da se dodje do resenja/sprecavanja problema, koriscenjem /boot particije? Ako moze, kako?

Ne može (ako si mislio da rešiš problem tako što ćeš /boot da staviš na posebnu particiju).

Naravno da M$ nije predvideo da će neko na svoj PC da instalira nešto što se ne razvija u Redmontu - Linux, *BSD, Mac OS X for x86, Solaris ili šta već. Tokom instalacije windowsi prepisuju (overwrite) MBR gde je smešten boot loader. Da bi rešio problem, pogledaj post #2 ili uradi search (silverglider je opisao u drugom threadu kako rešiti problem), pogledaj moje postove od gore.

Procitao sam sve postove, i ja i nemam problem, vec sam pitao informativno... Da li bi se sprijecio sa tim problem... Sta je onda pozitivna strana boot particije u odnosnu na sistem gdje je nema?

Postoji li neka alatka u stanju da automatski detektuje operativne sisteme na računaru i podešava boot?
Recimo ukoliko bi koristio dva različita Windows-a i Linux, pa kad recimo jednu od particija moram da formatiram i reinstaliram OS da ne izgubim multi-boot opcije koji mi je stari MBR pružao.
Ima li neki način da se ovako nešto relativno jednostavno odradi?

@THUNDER: koliko ja znam, /boot se odvaja na posebnoj particiji iz sigurnosnih razloga.
Kod:
daniel1988@gentoo ~ $ cat /etc/fstab | grep /boot
/dev/hda2               /boot           ext2            noauto          1 2
Kao što se može videti iz koda, stavka `noauto` označava da se particija *NE* montira automatski prilikom bootovanja sistema. Particija se montira samo po potrebi npr. kad se rekompajlira kernel, čačka oko configa GRUB loader, menja GRUB splash image ili šta već.

@morbius: ne znam da li postoji alatka, ali kao što je silver rekao, možeš da snimiš podešavanja na nekom drugom mestu (floppy), podigneš sistem koristeći floppy i onda jednostavno vratiš MBR.

Ma bacis sve na CD ili DVD, zajedno da kernelom i loadlin.exe programom odmah nakon instalacije linuxa. Na najobicniji butabilni bekap CD/DVD koji se koristi za instalaciju win programa. Ako i instaliras win i obrise se sve i svasta, uvek mozes da vratis boot blok ili dignes sa loadlin instalirani linux.

Ne postoji neki alat koji automatski sam vodi racuna o svemu tome (bar koliko ja znam); u boot bloku se ionako nalazi samo boot loader - alat koji bi trebalo da detektuje promene, apdejtuje loader i sl. mora negde biti instaliran. Ako se nalazio na windows particiji - njega vise nema, jer je win reinstaliran. Ako se nalazi na linux particiji, do njega ne moze da se dodje, jer linux ne moze da se digne. Sve dok se dizanje operativnog sistema ne standardizuje na univerzalni nivo i load rutine strpaju u ono sta nazivamo danas BIOS-om, sumnjam da ima drugog izlaza.

P.S.
Nema posebne potrebe da se /boot izdvaja kao posebna particija, osim ako se ima komplikovanija situacija sa vise particija i operativnih sistema, pa treba / particiju strpati recimo u okviru extended particije i koristiti grub ili lilo.

Poslednja izmena:
Koliko sam ja u toku MBR nema nikakve veze sa linux-m .. to je prvih 512 bajtova na hard disku ( ili cemu vec ) koji cuva informacije o particijama i tome koja je aktivna ( to jest sa koje treba ucitati i pokrenuti boot sector ) + kod koji sve to treba da izvrsi... Znaci da posle instalacije XP treba samo da proglasis linux particiju za aktivnu i onda je sve po starom...( moze fdisk iz dos-a ili diskpart i disk management iz XP-a )..
Linux ne moze da menja MBR u smislu da za zameni nekim svojim kodom ( jer bi se izgubile informacije o particijama ) vec samo proglasava linux particiju aktivnom u toku instalacije....

sta li sam ja sad napisao ?!?!

Svasta si napisao :d

Prvih 440 bajtova MBR-a je rezervisano za boot loader, potom ide 64 bajtova za particionu tabelu (4x16) i na kraju ide signature. Windows i linux postuju jedan format glede particionih tabela, ali im se loaderi razlikuju. Tu takodje moze da dodje i kod drugih boot managera koji se pojavljuju recimo pod windowsom kao aplikacije, recimo System Commander.
Kada se linux instalira, deo boot managera (grub, lilo) moze da se upise u MBR. Ukoliko se windows reinstalira, on prepise MBR svojim i oprostio si se od boot managera.

Poslednja izmena:
OK, hvala. Nisam znao da li li u Silverovom prvobitnom uputstvu nešto menja ako na računaru imaš više instaliranih Windows-a. Znači napravim butabilni CD iz Linux-a (disketnu jedinicu više skoro niko i nema) i LILO bi trebalo da obavi posao i vrati mi staro stanje stvari?
Najzad, Linux uvek mogu da butujem i sa diske... CD-a umesto sa HDD-a. Sporije, ali ne moram da puno čačkam oko MBR.

Ne moras da pravis poseban bootabilni CD iz linuxa (mozes ako hoces) - dovoljno je da iz njega bacis extraktovani boot block (koji sadrzi grub/lilo loader), kernel i loadlin na win particiju, usb stick ili bilo sta drugo, predjes u windows i kad radis redovni bekap ili prosto osvezavas svoj bootabilni CD/DVD (ja redovno pravim novi disk sa svezom mozilom, codecima, win patchevima, drajverima, itd), jednostavno bacis i to na taj disk.

Po meni je najlakse raditi stvari po onom receptu koji je (mislim) stavljen i ovde u FAQ na forumu; instalirati grub/lilo ne u MBR, nego u boot block linuxove bootabilne particije (/ ili /boot ako je izdvojen), extraktovati taj boot block, prebaciti na win particiju i staviti ga u windowsov boot.ini i gotovo. Tih 512b baciti na cd/dvd/stick i ako se reinstalira win, samo ga vratiti na win particiju i editovati ponovo boot.ini. Interesantno za pocetnike je i to da taj isti boot block funkcionise cak i ako se i linux reinstalira - vazno je samo da se postuje i dalje raspored particija. Znaci, imam Suse i pregazim ga Fedorom - prethodno extraktovani sa Suseta ce bez problema funkcionisati i sa Fedorom ukoliko se particije nisu prckale, nego samo tokom instalacije formatirale (i drugi distro instalirao na njih).

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
instalirati grub/lilo ne u MBR, nego u boot block linuxove bootabilne particije (/ ili /boot ako je izdvojen), extraktovati taj boot block, prebaciti na win particiju i staviti ga u windowsov boot.ini i gotovo. Tih 512b baciti na cd/dvd/stick i ako se reinstalira win, samo ga vratiti na win particiju i editovati ponovo boot.ini.

Taj metod koristim i ja ali imam jedno pitanje, kako to uraditi kad je linux na drugom (fizickom) disku?

Interesantno za pocetnike je i to da taj isti boot block funkcionise cak i ako se i linux reinstalira - vazno je samo da se postuje i dalje raspored particija. Znaci, imam Suse i pregazim ga Fedorom - prethodno extraktovani sa Suseta ce bez problema funkcionisati i sa Fedorom ukoliko se particije nisu prckale, nego samo tokom instalacije formatirale (i drugi distro instalirao na njih).

Hmm... a ako se rekompajlira kernel a boot je LILO hoce li raditi i onda taj metod? Nesto nisam bas siguran (znam da nakon kompajliranja kernela mora da se pokrene lilo ponovo).

audiofreak je napisao(la):
Taj metod koristim i ja ali imam jedno pitanje, kako to uraditi kad je linux na drugom (fizickom) disku?

Ma isto - bacis boot loader na pocetak butabilne linux particije ili u MBR tog drugog (fizickog) diska i pratis istu proceduru.

audiofreak je napisao(la):
Hmm... a ako se rekompajlira kernel a boot je LILO hoce li raditi i onda taj metod? Nesto nisam bas siguran (znam da nakon kompajliranja kernela mora da se pokrene lilo ponovo).

Ne bi trebalo da bude problema; ako bas hoces da budes 100% siguran, koristi genericke nazive; recimo symbolic link "vmlinuz" koji stalno pokazuje na aktuelni kernel i nalazi se u config fajlovima - na taj nacin se prilikom rekompajliranja/promene kernela tvoj lilo.conf prakticno i ne menja.

Ma isto - bacis boot loader na pocetak butabilne linux particije ili u MBR tog drugog (fizickog) diska i pratis istu proceduru.

Pitam zato sto nije hteo tako da mi bootuje Linux, a mrzelo me da se smaram oko toga pa koristim F8 od BIOS-a da izaberem disk kome je GRUB upisan u MBR. Mora da nesto nisam podesio kako treba kad nije htelo.

Ne bi trebalo da bude problema; ako bas hoces da budes 100% siguran, koristi genericke nazive; recimo symbolic link "vmlinuz" koji stalno pokazuje na aktuelni kernel i nalazi se u config fajlovima - na taj nacin se prilikom rekompajliranja/promene kernela tvoj lilo.conf prakticno i ne menja.

Nisam ni mislio na problem sa lilo.conf, naziv kernela mi je uvek isti nego se velicina i System.map razlikuju, a koliko se meni cini LILO to gleda -- desavalo se da nece da bootuje kad se rekompajlira (krene da ucitava kernel i zaglavi).

Mislim da je ovde problem do kompajliranja a ne do Lilo-a znam kad sam se igrao sa kompajliranjem dogodi se da zeznem kernel tako da nece da se digne sistem...

Nazad
Vrh Dno