Šta je novo?

Neke kvalitetnije slusalice

Mikky

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
sta preporucujete od nekih malo kvalitetnijh slusalica
posto bi to upario sa sb live 5.1 karticom pa bi uz kvalitetnu karticu uzeo i dobre slusalice

posto sam laik onda cu i da objasnim laicki sta mi treba, znaci ono da prekriju celo uvo tako da ne dopiru spoljasnji zvuci, da ima cist kvalitetan zvuk i dobar bass
takodje potenciometar i dugacak kabal potrebni

kako se krecu cene ovakivh slusalica?

Mozda Sony V700??
Ako neko ima iskustava sa slusalicama za studijski monitoring dobra/losa neka postuje.
Dje se mogu nac Sony MDR-7506s?

Malo kvalitetnije sa kablom i potenciometrom - pogledaj philips SBC-HP 250. Za studijski monitoring ponajpre neki senheiser ili AKG mada je i sony odlican.

:D

Pošto sam trenutno u Nemačkoj, rekoh greota da se vratim bez dobrih Senhajzer slušalica. Pošto sam i ja laik u toj oblasti, a ovde naravno ima svih postojećih modela, lutao sam nekoliko dana Internetom, tražeći neka objašnjenja.

Elem, to što tebi (kao i meni) treba su, kao što reče boskovic, studijske/dj slušalice. Od Senhajzer modela, to su (cena u zagradi): hd200 (65e), hd270 (85e), hd280 (110e), hd265 (150e). Ja sam uzeo hd280 i stvarno mogu reći da su primetno bolje od mojih prethodnih Panasonik slušalica (koštale oko 30 evra svojevremeno), posebno u oblasti niskih frekvencija (desilo mi se čak da jedan mp3 ne prepoznam par sekundi po početku - prosto, ranije je to bila tišina).

Samo moram da skrenem pažnju na još nešto. Meni je zaista bilo potpuno neophodno prigušenje spoljašnje buke, kao i da same slušalice ne ispuštaju spolja zvuk, tako da su studijske bile jedina mogućnost. Međutim, postoji i drugi tip slušalica, koji je otvoren sa spoljašnje strane zvučnika (tj. umesto pune plastike, tu je neka mrežica). Za istu cenu, ovakve slušalice daju uverljiviji zvuk od zatvorenih (zato što nema interferencije sa plastičnom kutijom). Problem je, naravno, što i ti čuješ spoljašnju buku, a i zvuk iz slušalica se čuje spolja. Na primer, za cenu ovih hd280, mogao sam da kupim otvorene hd570, koje su imale stvarno povoljne ocene po netu. Interesantno, Senhajzer i nema zatvorenih slušalice skupljih od hd265, dok otvorene idu i preko 250e (hd600 - za njih kažu da su idealne za kompozitore klasične muzike :) Znači, ko može da obezbedi tihu sobu za slušanje, bolje da uzme otvorene slušalice.

Nevezano za temu, ali moram da i ovo kažem :) Sve ove slušalice su naravno elektrodinamičke, ali postoje i elektrostatičke. Nisam gledao po kom principu rade, ali kažu da daju primetno uverljiviji zvuk od bilo kakvih elektrodinamičkih slušalica. Problem je što imaju ogromne otpore i obavezno zahtevaju posebne pojačivače. Cene su... blesave, obavezno preko 1000 evra. Šlag na tortu: Senhajzer Orfej (Orpheus) - ručno pravljene, sa drvenim elementima, pojačivačem koji se uklapa u kožnu garnituru nameštaja, drvenim kutijama za skladištenje obloženim satenom, kako kažu vrh svih zvučnih iskustava (mada mene lično baš interesuje koja je prednost toga što imaju opseg do 100 kHz :) MSRP cena: 14000 evra (da, četrnaest :)

Od Senhajzer modela, to su (cena u zagradi): hd200 (65e), hd270 (85e), hd280 (110e), hd265 (150e).
U vreme kad sam ja kupovao pre 7-8 godina najbolji kucni model je bio HD-480, oni 'jaci' su bili preteski i robija za glavu - to je samo za muzikante dok snimaju album. ;) Onda sam ih zamenio za Koss PRO/4XTC jer volim boju zvuka, Koss uvek malo istakne svoje cuvene ciste i tvrde basove - sto odgovara muzici koju slusam.

Sto se spoljne buke tice imam i Koss QZ2000, model ima male mikrofone koji 'hvataja' spoljnu buku, okrenu je u protivfazu i izmiksaju sa signalom koji stize sa izvore. Tako se spoljna buka spusti elektronski za 20tak decibela uz prihvatljiva izoblicenja. Medjutim, to je efikasno samo za nize frekvencije - razna brujanja, npr. u avionu (stize i konektor za avionsko sediste), automobilu...

ZorMi je napisao(la):
U vreme kad sam ja kupovao pre 7-8 godina najbolji kucni model je bio HD-480, oni 'jaci' su bili preteski i robija za glavu - to je samo za muzikante dok snimaju album. ;)
Hm, meni nisu teške ni posle tri sata (mada u ruci stvarno deluju teško). Nego, taj hd480, da li je otvoren ili zatvoren (svi sadašnji modeli iz serija 4xx i 5xx su otvoreni)?
Onda sam ih zamenio za Koss PRO/4XTC jer volim boju zvuka, Koss uvek malo istakne svoje cuvene ciste i tvrde basove - sto odgovara muzici koju slusam.

I ja sam razmišljao o Koss-u, ali je ovde nešto skuplji (nije EU, pa carina :), a i nema neki izbor.

Nego, taj hd480, da li je otvoren ili zatvoren (svi sadašnji modeli iz serija 4xx i 5xx su otvoreni)?
Koliko se secam, otvoren, kupio sam ga davno u Minhenu (Silerstrase)...

Medjutim, Dzeletovic iz TM Computers (bili zastupnici Kossa, sada ugaseni, on u Cikagu) mi je izmolio HD480 u zamenu za Koss koji izaberem. Hteo je da ga izlozi na probnom panelu u svojoj firmi, pa da klijenti mogu da cuju 'i tog cuvenog Sennheisera' i shvate koliko su njegovi Koss modeli ustvari dobri. ;)

Medjutim, sta je bilo? Kaze, prvi klijent koji mu je dosao i probao HD480 - kupio ga je ne pitajuci za cenu ni sto je polovan... :D

Za mene su definitivno odlicne Sony MDR-780. Bilo ih je u Sonyworld-u za 180 dem.

Fantastican mek a pun bass, srednji tonovi kakve nisam cuo ni na ozbiljnim studijskim zvucnicima. Malo su gabaritniji, nisu teski, ai imaju od uretana specijalne mekane uloshke.

Što se tiče Sennheiser slušalica, u Novom Sadu ih ima kod Mitros Music Company. Imaju dva modela iz eh serije, mislim da su eh1430 i eh2200 cena je oko 1500 odnosno 4500 din. (viđeno pre mesec dana).
Trebalo bi da imaju radnju i u Bgd.

Sve ove slušalice su naravno elektrodinamičke, ali postoje i elektrostatičke. Nisam gledao po kom principu rade, ali kažu da daju primetno uverljiviji zvuk od bilo kakvih elektrodinamičkih slušalica. Problem je što imaju ogromne otpore i obavezno zahtevaju posebne pojačivače. Cene su... blesave, obavezno preko 1000 evra.
Rade na principu kondenzatora umesto kalema u magnetnom polju. To sto nazivas pojacavac - ustvari je trafo koji dize napon na 10tak hiljada volti! Da, tim naponom se napajaju navedeni kondenzatori na usima. Otud i tolika cena, zvuk je stvarno izvanredan, ali se nisam ni pomisljao da ih nabavljam. Nisu toliko bolje koliko su skuplje, a i voltaza mi se ne svidja. :)

nekako mi sony marka deluju najprivlacnije
interesuje me da li i koliko se placa ime kod slusalica
znaci npr da li su sony slusalice skuplje od nekih no-name slusalica istih karakteristika tj performansi

sta se moze dobiti za oko 50-60 eura?

Mikky je napisao(la):
nekako mi sony marka deluju najprivlacnije
interesuje me da li i koliko se placa ime kod slusalica
znaci npr da li su sony slusalice skuplje od nekih no-name slusalica istih karakteristika tj performansi

sta se moze dobiti za oko 50-60 eura?

Naravno da se Sony placa ali on je tres u odnosu na Sennheiser-a

Misko je napisao(la):

:wave; :wave;

Sta ti je moc navike. Navikli ljudi na Sony reklame.:D

pa znas kako, ja prvi put cujem za tu marku jer sam zesca neznalica oko ovih stvari pa logicnije mi je da uzmem sony kao proveren brand

jel to kazes za slusalice koje su u istom cenovnom rangu?

Mikky je napisao(la):
logicnije mi je da uzmem sony kao proveren brand

mislis, kao proveren shit ?? :D

P.S. AKG, Jacklin Float, Koss, Beyer Dynamics,..........

notax je napisao(la):
mislis, kao proveren shit ?? :D

P.S. AKG, Jacklin Float, Koss, Beyer Dynamics,..........

Nemoj da se ljutis, ali uzeli smo jedan dan moj drug i ja moje sluske (sony MDR-780) i krenuli po gradu da kupimo njemu neke slicne. Islo kod gospode sto prodaju AKG i lepo one zvuce, ali uvek im fali nesto. Onda odemo do KOSS-a i tamo sednemo probamo jedno 15 slusalica, otelimo se i opet trt, jednostavno ili su pregrube za nosenje ili im fali nesto u zvuku. Na kraju odemo kod jednog lika koji je imao samo jedne Sennheiser sluske koje su nam se svidele i cena im je bila ... recimo 4x veca nego koliko su kostale moje Sony sluske.

Ja od slusalica ocekujem izbalansiran spektar opsega koji mogu da reprodukuju. Basovi, visoki i srednji tonovi. Ipak me ove moje sluske najvise zadovoljavaju po faktoru cena/performanse. I priznajem da je ovaj model Sennheiser sluski bio odlican, ali cena .... lele.

miha\zero je napisao(la):
Nemoj da se ljutis, ali uzeli smo jedan dan moj drug i ja moje sluske (sony MDR-780) i krenuli po gradu da kupimo njemu neke slicne. Islo kod gospode sto prodaju AKG i lepo one zvuce, ali uvek im fali nesto. Onda odemo do KOSS-a i tamo sednemo probamo jedno 15 slusalica, otelimo se i opet trt, jednostavno ili su pregrube za nosenje ili im fali nesto u zvuku. Na kraju odemo kod jednog lika koji je imao samo jedne Sennheiser sluske koje su nam se svidele i cena im je bila ... recimo 4x veca nego koliko su kostale moje Sony sluske.

Ma zezam se. Nije Sony los sto se tice slusalica. Samo sto nije u vrhu u odnosu kvalitet/cena, a to sto si nasao kod nas nije merilo, jer stvari koje se kod nas uvoze u malim kolicinama imaju totalno sharene cene u odnosu na zapad. Ovde taj Sony moze da kosta 180 DM, a Sennheiser koji kosta napolju 160 DM, i to u maloprodaji, da kod nas kosta 300 DM, i chini mi se da te cene ima jedan lik na SKC berzi, sto je dranje.

Borko je napisao(la):
Gde to kod nas ima da se nađe Koss i AKG ?

AKG imas u AVC-u koji se nalazi u zgradi iznad Verano Motorsa. Da ti olaksam znatno u tom ulazu se nalazi nedeljnik "Crnogorac". Koss i jos neke sluske sam nasao kod ekipe koja prodaje NAD opremu u Carli Caplina. Samo pazi ... cene su ...

miha\zero je napisao(la):
AKG imas u AVC-u koji se nalazi u zgradi iznad Verano Motorsa. Da ti olaksam znatno u tom ulazu se nalazi nedeljnik "Crnogorac". Koss i jos neke sluske sam nasao kod ekipe koja prodaje NAD opremu u Carli Caplina. Samo pazi ... cene su ...

Najveci bezobrazluci sto se cena HI-fi-ja tice kod nas su vezane za slusalice.

Vrh Dno