Šta je novo?

Nejasnoce u vezi dts 5.1

Sirena

Slavan
Učlanjen(a)
02.03.2008
Poena
350
Imam gomilu najasnoca u vezi ovoga te molim ako bi neko mogao da mi pojasni.
Evo o cemu se radi.
Skinuo sam jedan album:
[Audio-DVD] Depeche Mode - Ultra (Remastered Album)- Format: DTS 5.1 96kHz/24bit
U folderu koji sam skinuo ( VIDEO_TS ) se nalazi nekoliko fajlova:
Video_TS.BUP
VIDEO_TS.IFO
VTS_01_0.BUP
VTS_01_0.IFO
VTS_01_1.VOB
VTS_01_2.VOB

Muziku uspevam da pustim sa vlc medjutim kada u vlc playeru izaberem u Audio Devices -> 5.1 zvuk je jako "supalj" ( zvucnici iz "Moja Masina" ) Ja cujem muziku na svih 5 zvucnika medjutim, kao sto rekoh, zvuk je supalj i nema basa ali kada u vlc-Audio Devices promenim sa 5.1 na Stereo zvuk dobija na kvalitetu i razlika je ogromna.
Da li je razlog "supljeg zvuka" na 5.1 to sto je u pitanju integrusa ( Realtek HD itd itd ) ili je nesto drugo u pitanju?

Sta je u stvari Audio-Dvd i dts 5.1 posto nalazim dosta albuma tog tipa te ne znam koje su mu prednosti u odnosu na flac, ape? Interesuje me zbog arhiviranja muzike.
Hvala

Nije integrusa, vec vlc. To su pisali "linuxashi" i moras malo da budes h4x0r da bi radio bas kako treba.

To sto si skinuo je video-DVD koji u stvari ne sadrzi narocitu kolicinu video materijala, vec meni i par slicica i muziku. Kada bi ga narezao na disk (video DVD) i pustio na DVD playeru bilo bi ti malo jasnije. DTS 5.1 je 24-bitni sistem za kompresovanje zvuka na 6 zvucnika, i jedan je od mnogih standarda u filmskoj industriji. http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Theater_System

Muzika je najcesce 2.0, a 5.1 je veoma neobicna konfiguracija, i najcesce se koristi za snimke koncerata (publika vrishti iza :) ) Flac i ape su tzv lossless kodeci, tj. kompresija zvuka bez gubitaka. DTS je kompresija koja ima gubitke, ali je tesko porediti te stvari jer je FLAC i APE zasnovan na 16-butnoj kvantizaciji, a DTS na 24-bitnoj, takoreci izvori koji se kompresuju nisu isti. Audio CD se ne moze kompresovati u DTS, tj. tako nesto nema narocito smisla.

Poslednja izmena:
Nije integrusa, vec vlc. To su pisali "linuxashi" i moras malo da budes h4x0r da bi radio bas kako treba.

Audio CD se ne moze kompresovati u DTS, tj. tako nesto nema narocito smisla.

Itetkako ima smisla. Ja sam celu svoju kolekciju JAZZ CD-ova (oko 150 kom.) prebacio na DTS CD i to svira mnogo bolje nego CD-ovi koje imam. Medjutim DTS CD je 16 bita, dok kod DVD Audia sad stavljaju umesto 16 bita 24 bita. Ali nema bas puno naslova u 24 bita (Queen dva albuma sam samo video). Sto se tice tvog loseg zvuka to je zato sto tebi se vrsi softversko dekodiranje DTS. To ti radi procesor. Narezi na disk pa pusti preko nekog risivera pa ces videti koliko je bolji zvuk nego stereo.

Kod mene je problem u vlc playeru jer kada sam pustio u PowerDVD 7.3 razlika je ogromna. Lepo se cuje vise kanala, pun zvuk ( koliko to integrusa dozvoljava ) i stvarno zvuci odlicno.
Ovu Depeche Mode diskografiju koju skidam je DVD9 i radjena je u 24bita:
- DTS 5.1 (DTS, 6 ch, 24bit/96k)
- Dolby Digital 5.1 Surround (Dolby AC3, 6 ch, 24bit)
Predpostavljam da su ovo dve razlicite varijante u kojima se mogu slusati diskovi tj albumi.
Nasao sam bas dosta dts albuma i ako sam dobro shvatio to je prakticno stepen iznad stereo zvuka i klasicnog cd-a.

Nazad
Vrh Dno