Šta je novo?

Nehalem vs Phenom II konfa >>> slatke muke :)

Ripper

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
650
Razmatram čime da se ponovim...

prva varijanta je Nehalem: Core i7-920, recimo Gigabyte EX-58 UD5, Geil 6GB (3x2) DDR3/1333..

Pitanja vezana za dotičnu:

1. Da li baš Gigabyte za ploču...i da li ići na UD5 (videh da ima bakarni heat-pipe za razliku od slabijih UD4 i UD4p) ili je dovoljna neka slabija i koja ? :) Kakvi su utisci sa UD5 ?
2. Dotična memorija ima da se uzme za prilično male pare...ali se bojim da nije previše spora 1333?...negde pročitah da ne treba uzimati DDR3 ispod 1600....ali dotični OCZ 1600 je bar 5000din skuplji od Geila ili Apacera 1333 ? Šta uzeti?

Druga varijanta : Phenom II 940-BE, Asus M4A79 Deluxe 790FX/SB750, 4GB (2x2GB kit) Kingston HyperX DDR2/1066MHz

Ploča mi deluje skroz dobro...memorija takođe...

Znači radim upgrade sa postojeće konfe (iz profila) koja mora da zameni jedan matori komp, pa sebi uzimam nov...upotreba prilično standardna...igre i td. Šta uzeti i zašto? (malo obrazložiti s obzirom na pitanja :) )

p.s. Sve bih upario sa Corsair HX620 i CM Sileo 500 kućištem (hmm ili ipak ići na CM 690 zbog boljeg hlađenja?) a grafička neki 4890 ili GTX260 Core216. :type:

E ovako ja razmisljam, dosta skuplja, ali i dosta bolja konfa je sa i7. U tom slucaju bih isao na ddr3 1600, posto ako ides na skuplju varijantu idi do kraja :)
Phenom je jeftiniji i ima bolji odnos cena/performance, ali je ipak primetno sporiji. Izuzetak su igre, gde koliko sam video uglavnom bude brzi par procenata ako se koristi jedna graficka. Sli popravlja stvar, gde opet i7 preuzima krunu :)

Prva varijanta je bolja ali ja sam za drugu. Prvi razlog je cena/performanse, drugi razlog ces naci ako pogledas u "moja masina".
Kao sto kazes ploca je sasvim OK. Jedini problem moze biti memorija koju moras rucno da nateras da radi na 1066, a ako to ne pomogne onda skidas verziju bios-a 1102 i flesujes. Ja sam morao da flesujem bios posto je memorija radila na 800 a kada rucno podesis u bios-u da radi na 1066 dobijao sam BSOD. Upgrade bios-a resio problem, Inace drugih problema nisam imao.

Ripper, posto kazes da ce komp biti koriscen za standardne stvari, pre bih isao na AMD, da je u pitanju neki heavy rendering i video-obrada, onda bih glasao drugacije:). Ovako dobijas odlicnu konfiguraciju nize cene, koja ce, siguran sam, da te apsolutno zadovolji, i kasnije kada budes ubacio neku besnu graficku, ispratice je 940BE bez problema, naravno, malo ces da ga overklokujes i bice super. Jedino bih ti predlozio da uzmes neki bolji kuler, kao npr. CM GeminII S, kako bi se odmah obezbedio za overklokovanje. A kuciste... Hm, ne volim ta suvise zatvorena kucista, jeste da imaju solidnu svucnu izolaciju, ali im je najcesce takva i toplotna:D, tako da bih se pre odlucio za 690.
EDIT: Sada vidim da si u drugoj temi rekao da neces da klokujes. Daj ne zezaj:trust:.

Poslednja izmena:
Napisah pre izvesnog vremena kako sam napamet uzeo ASUS M4A78T-E ploču sa DDR3 podrškom i kako sam uleteo u slatku muku jer AM2+ procesor ne može da se ubaci u AM3 socket, te smo nekako našli P2 925 koji nas je raspametio koliko bolje radi. U početku mi se činilo da DDR3 nije neki pomak, ali to je bila zabluda, taj računar sada sa DDR3 1600 (ranije sa 1333MHz) razbija kako radi a lično očajavam što ga ne mogu uzeti na nekoliko sati i pristojno 'izmasiram'. Sve ovo kuckam jer ako već treba da se odlučiš šta da kupiš i naravno propustiš 'kroz filter' cena/perfomanse, sve naginje ka kombinaciji Phenom2 925 ili 945, DDR3 1600 i adekvatna ploča, i što je jako važno to će u relativno kratkom periodu biti dostupno (ploča i memorija ima dovoljno, samo da procesori stignu u malo ozbiljnijoj količini - sredinom Maja).

Poslednja izmena:
Hmm...sad opet ne znam šta da radim... Ček jel DDR3 1333 osetno sporija od 1600 ? I jel igraju latencije neku veću ulogu kod dotične? (ne daje mi se 5000din više na memoriju bez potrebe)

Зависи како дефинишеш осетно, јесте спорија. И да латенције играју велику улогу :)
За неко брзо поређење између различитих ддр3 меморија, подели фреквенцију са цл, боље је веће...

Ja bi isao na 1600mhz da ima kesa nebi ga zalio. Ako radis nesto iole ozbiljno ili mislis da ces raditi uzmi. AKo ne dzabe bacas pare na sve ovo. Po meni profesionalci koriste ovakve masine. Posto vidim da ides na igre "BOLJE" uzeti Phenom II i ustedeti pare. Bolje dati pare na graficku nego bacati na CPU. Posto kazes da ces igrati igre.

Ipak je pala odluka na Phenom II konfiguraciju iz prvog posta :) Hvala svima na savetima !

P.S. Treba mi još jedan brz savet pošto sutra oko podne kupujem... Ne mogu nigde da nađem Corsair HX620 pa bih kao prelazno rešenje uzeo recimo Chieftec CFT-650-A12S (uzimam komp u Imtelu pa tu ima dotično za 9200din)
Pitanjce: Da li su kablovi dovoljno dugi na dotičnom napajanju za CM 690 i gore-navedenu ploču? Ne bih da budem neprijatno iznenađen :( A nemam kako da proverim... ?

Ipak je pala odluka na Phenom II konfiguraciju iz prvog posta :) Hvala svima na savetima !

P.S. Treba mi još jedan brz savet pošto sutra oko podne kupujem... Ne mogu nigde da nađem Corsair HX620 pa bih kao prelazno rešenje uzeo recimo Chieftec CFT-650-A12S (uzimam komp u Imtelu pa tu ima dotično za 9200din)
Pitanjce: Da li su kablovi dovoljno dugi na dotičnom napajanju za CM 690 i gore-navedenu ploču? Ne bih da budem neprijatno iznenađen :( A nemam kako da proverim... ?

Nazalost kod Chiefteca nisu dovoljno dugi kablovi + krajevi kabla uopste nisu fleksibilni (kruti). Garantovano P4 nemoze da dohvati.

E sad to je već problem... A kakvo je stanje sa LC Power LC6600GP2 v2.3 , tj njegovom dužinom kablova?

Kao nužno zlo, pošto kućište uzimam u DESKu , ako je i LC "kratak" koji Cooler Master mi preporučujete, iako je preskup za ono što nudi ? (videh slučajno da imaju i True Power i Ultra Sillent)

Ne kapiram zasto moras da uzmes i napajanje tamo, nikad ne bih kupio CM napajanje zato sto su debelo precenjena. Ne bih kacio quad i tako jake grafe na taj LC.

U potpunosti se slažem sa tobom...i u vezi CMa i u vezi LCa :(

Ali nekako bih ipak da sve to pokupujem ovde u okolini, pošto sam malo u škripcu sa vremenom to je glavni razlog :)

P.S. Grafa je ipak ispala ASUS Radeon 4870 512MB Dark Knight

Poslednja izmena:
Ma potrudi se malo da nadjes vreme, ne kupujes napajanje svaki dan, uzmi pravu stvar, obrati paznji na onog Anteca koga sam naveo, samo proveri duzinu kablova.

Vrh Dno