Šta je novo?

Hardver Nedoumice u vezi novog kompjutera

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Svarog

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2007
Poena
309
Naime resio sam da kupim nov komp ali sam malo zardjao sa tehnologijom pa mi treba par saveta. Elem, jedino sto sam kao resio je da mi procesor bude AMD ryzen 5 5600g, 16gb ram i trenutno bez graficke karte. Neka osnovna varijanta koju sam video je sledece :

CPU AMD ryzen 5 5600g
MOBO gigabyte b550 aurus pro
RAM Partiot viper 2x8gb
SSD crucial mx500 1tb
Tower To be quiet silent base 600

Interesuje me da li se moze nesto promeniti u ovoj postavi ( na bolje naravno ) , za istu ili neznatno visu cenu. Takodje me interesuje kakvo bi napajanje ovde leglo, sobzirom da u neko dogledno vreme planiram da kupim neku 6600xt grafiku. Nadam se kvalitetnoj pomoci od strane ljudi kojima je ova problematika bliza nego meni trenutno :) Hvala na odgovorima unapred

To što kaže Count, i ako se sad nema bolje uzeti jedan štap memorije od 16 gb, pa dokupiti još jedan od 16 gb, jer je 8+8 gb "danas" neki niži optimum, sutra će biti minimum minimuma.

Pošto ćeš koristi integrisanu grafičku, RAM obavezno da bude 8+8 ili 16+16 GB, zbog solidno boljih performansi procesora i drastično boljih performansi grafičke. Taj procesor zvanično podržava RAM do 3200, ali na dobroj B550 ploči, bi verovatno radio i RAM na 3600.
Takođe, toj mašini bi lepo legao jedan NVMe SSD od barem 240/256GB za sistem i programe (i pokoju igru), a ovaj od 1TB da služi za skladištenje. Ili, po meni, još bolja verijanta NVMe SSD od 512GB i HDD od 1-2TB za skladištenje podataka.
Takođe, ne vidim zašto Silent Base 600 koji ima stariji dizajn, posebno unutrašnjosti. Ja bih išao na Pure Base 500. Košta solidno manje, a ne bi trebalo da bude "bučno".

Hvala za dosadašnje informacije, interesuje me da li je matična ploča ok kao izbor? Takođe bi mi pomoglo kada bi ste mi predložili konkretne modele memorija i napajanja koja bi bila pametno kupiti. Btw koliko primećujem na slikama, to pure base 500 nema eksterne 5.25 izlaze ili se varam?

Po meni si odabrao dobru ploču i dobar brend memorije. Samo odluči da li ćeš ići na 3200 ili na 3600 (i proveri da li su u listi sertifikovanih za ploču koju uzmeš).
Ja imam Vajpera na 3000 (2933) i nikakvih problema nisam imao ni sa MSI B350M PRO-VDH ni sa B450 Gaming Plus Max.
Pjur Bejz 500 nema eksterno mesto za 5,25-oinčne uređaje i što se mene tiče, ne treba ni da ima. Rezače retko ko koristi. Jedino ako imaš neki fensi-šmensi fan kontroler. U tom slučaju bih razumeo potrebu za tako nečim.

Nazad
Vrh Dno