Šta je novo?

nedoumice oko ploce,procesora,memorije...

maxx79

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.04.2008
Poena
170
pozdrav

uskoro kupujem novi komp(samo kuciste,bez monitora)..komp bi se koristio kao neka multimedijalna masina..(igranje,filmovi,surf,photoshop,office..)..budzet mi je oko 650 eu...i za sada NISTA ne bih klokovao...a kasnije,ako zatreba...

e sad,ja sam otprilike sklopio konfiguraciju(konsultujuci ovaj forum),ali gotovo oko svake komponente imam neke nedoumice...

CPU: Intel (Core2Duo E8200?)(Core2Duo E4700?)(Pentium E2220?)

MBO:ASUS P5K PRO

Memorija: ?? (Apacer 1066??)

Graficka: Palit GeForce 9600GT Sonic(jedino sam siguran da cu uzeti ovu grafu)

Hard: Samsung 640GB Spinpoint T166 (HD642JJ)?? ili WD5000AAKS?? (posto nema WD 640 ili 750)

Napajanje: Corsair TX650W?? Corsair HX520W?? Corsair VX550W??

znaci prvo CPU.....posto ne bih klokovao,da li bi se primetila razlika na defaultu izmedju 8200 koji radi na 2,66 Ghz i 4700 koji radi na 2,6Ghz??....koliko bi za moje potrebe znacilo tih 4 mb kesha vise??......uostalom,da li bi meni za potrebe koje sam naveo mozda bio dovoljan i 2220 na 2,4 Ghz?

drugo MBO....znaci,bez razmisljanja bih uzeo ovaj P35 ASUS P5K PRO,ali vidim da uskoro izlazi najnoviji P45 cipset.....sta ce on doneti u odnosu na ovaj postojeci P35??....da li cu nesto izgubiti ako sada uzmem taj P35,a za npr mesec dana se pojavi P45??....(mislim,da se ispalim,ako P45 bude dosta bolji)

trece memorija......najradije bih uzeo kingston 2x1 GB,ali gde kupujem komp imaju samo 1066MHz Apacer.....kakva je to memorija?...kako bi radila npr u kombinaciji sa P5k PRO??

koji bi ste mi od navedenih HD-a preporucili?..kakav je taj Samsung??.(sad bih uzeo jedan,a kasnije dokupio jos jedan za raid)

i poslednje napajanje.....koje od ona tri biste mi preporucili?.....i zasto je ono najslabije HX520 najskuplje??...(?!)

hvala unapred,i izvinjavam se na duzem postu....

evo ovako:
Intel Core2Duo E8200 2,66GHz (1333MHz,45nm,6MB,Wolfdale,S775) 12710din. / 155€
Asus P5K Pro 7872din. / 96€
Kingston 2GB kit DDR2 1066MHz CL5 KHX8500D2K2/2G 4838din. / 59€
Western Digital WD4000AAKS 400GB, SATAII, 16MB cache, 7200rpm 5494din. / 67€
Gigabyte GF 9600GT 512MB DDR3 GV-NX96T512H-B 12382din. / 151€
Chietec GPS-550AB-A 550W FULL 5330din. / 65€
ukupno:48626din. / 593€ + kuciste po zelji.

Poslednja izmena:
Intel Core2Duo E4700 (posto neces oc-ovati)
ASUS P5K PRO
Kingmax 2GB kit DDR2 1066MHz
Palit GeForce 9600GT Sonic
WD5000AAKS (odlican disk,imam ga u masini)
Corsair TX650W (od viska snage ne boli glava)

Corsair HX520 je najskuplje jer je najkvalitetnije i nudi modularnost kablova.

znaci prvo CPU.....posto ne bih klokovao,da li bi se primetila razlika na defaultu izmedju 8200 koji radi na 2,66 Ghz i 4700 koji radi na 2,6Ghz??....koliko bi za moje potrebe znacilo tih 4 mb kesha vise??......uostalom,da li bi meni za potrebe koje sam naveo mozda bio dovoljan i 2220 na 2,4 Ghz?

kesh memorija dosta znachi. Nemoj da potcenjujes procesor nikako. Uzmi 8200, odlican je.

drugo MBO....znaci,bez razmisljanja bih uzeo ovaj P35 ASUS P5K PRO,ali vidim da uskoro izlazi najnoviji P45 cipset.....sta ce on doneti u odnosu na ovaj postojeci P35??....da li cu nesto izgubiti ako sada uzmem taj P35,a za npr mesec dana se pojavi P45??....(mislim,da se ispalim,ako P45 bude dosta bolji)

Jedino ako planiras da upgradeujes kompjuter, mada ja licno preporucujem svima da to ne rade, vec kad za recimo 2 godine hoces da nadogradis komp, bolje prodaj celu konfu u paketu, pa uzmi novu jednostavno.

Tako da neces nista izgubiti sa tom plochom koju hoces da kupis, jos samo update-ujes BIOS i nemas frke.

trece memorija......najradije bih uzeo kingston 2x1 GB,ali gde kupujem komp imaju samo 1066MHz Apacer.....kakva je to memorija?...kako bi radila npr u kombinaciji sa P5k PRO??

1066mhz memorija ti se UOPSTE ne isplati. Razlika u ceni je dupla, a brzinu gotovo da neces primetiti. 800mhz 2x1 gb (kingston, geil, trancened sve su dobre), ce da ti sluzi savrseno. Bukvalno za iste pare koje hoces da das za tu 1066mhz, mozes da uzmes 2x2gb na 800mhz (Xp do duse vidi samo do 3gb, ali ako predjes na vistu onda ce ti trebati).

koji bi ste mi od navedenih HD-a preporucili?..kakav je taj Samsung??.(sad bih uzeo jedan,a kasnije dokupio jos jedan za raid)

Ja ti preporucujem western digital. Imas u imtelu za 5750 din 500gb, sto je stvarno extra povoljno. Samsung ne znam bas kakav je, a ni maxtor nije los. Ja maxtor imam 3 godine bez problema radi, moj brat takodje. mada WD je moj prvi izbor.

i poslednje napajanje.....koje od ona tri biste mi preporucili?.....i zasto je ono najslabije HX520 najskuplje??...(?!)

Napajanje ti je jako bitno. Pored samog napajanja imas jos milion drugih stvari. Iskreno ne razumem se u sve detalje bas, ali imas tu iskoriscenost napajanja, pa onda da li ima PFC, i ako ima da li je active ili pasive itd... imas milion stvari. U svakom slucaju kad vec toliko dajes za komp, nemoj da se shtedish previse na napajanju.

Corsair napajanje koje si napisao je stvarno vrh. Sa tim napajanjem nikako neces pogresiti. Sobzirom da ne planiras da uzimas neku besnu graficku kartu, koja trosi u tri lepe napajanje, 520W je sasvim dovoljno. Dakle sa corsair modelom tim, neces se prevariti.

Ako bas neces da se troshish na napajanje, za manje para imas i LC power koje sam ja kupio. Imas u imtel-ovoj radnji za 60E odlicno napajanje 560W, zove se "LC titan power 560W".

Graficka: Palit GeForce 9600GT Sonic(jedino sam siguran da cu uzeti ovu grafu)

Ako vec dajes 650E za komp bez monitora, mozes opusteno da uzmes bolju graficku kartu. 8800GT 512mb ti je mnogo bolji izbor. Kosta mozda 3000 dinara skuplje, ali je kartica stvarno vrh. Za 160E imaces fenomenalnu karticu.

ja sam pazario prosle nedelje tx65o i mogu da ti preporucim hx520:) i to pre svega zato sto je modularno. Ova nova napajanja maju previse kablova. kada sam raspakovao tx po..ideo sam, hteo sam da iscvikam kablove. Tako da idi obavezno na neko modularno napajanje mnogo je elegantnije resenje. jedino ako nemas bas dosta prostrano kuciste.

Vrh Dno