Šta je novo?

Hardver Nedoumica oko upgradea

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Wortx

Cenjen
Učlanjen(a)
15.10.2014
Poena
170
Manje vise sam zavrsio sa racunarom za naredne 2-3 godine i jos mi samo fali nvme m2. Trenutno imam i5 10400f (kuler Artic freezer 34 esport duo) na ploci Asrock b560 pro 4, 700w cooler master napajanje, 2x8 gb 3200 mhz kingston i RX 6650 xt. Eh sad krece nedoumica:

1. Sto se diska tice razmisljao sam da uzmem KINGSTON NV2 1TB PCIe 4.0 M.2 2280 NVMe SNV2S/1000G - SSD. Da li bi bio dovoljan za sistem i eventualno neke igrice?

2. Samim tim sto ganjam nvme m2, dolazi do nedoumice da li mozda zameniti procesor koji je star godinu i kusur kako bih otkljucao PCIe 4? Time bih dobio mogucnost koriscenja hyper m2 slota na ploci koji mi je trenutno zakljucan zbog 10te generacije, a i rx 6650 xt koju sam nedavno uzeo bi imala minimalne koristi od istog.

Neke od procesora koje sam gledao su i5 11400f, i5 11600k i eventualno i7 11700kf. Prvi me ne bi klepio po novcaniku a odradio bi posao za doplatu od par desetina evra mada upgrade bi bio minimalan, a za druga dva bih morao da dodam koji dinar vise, ali bi i upgrade bio bolji.
Negde sam ranije kroz postove citao da mozda jaci procesor ne bi odgovarao ploci, odnosno da bi se grejao/vukao vise struje nego sto njoj prija, pa da li bi to bio slucaj i sa mojom plocom?

Poslednja izmena:
Ploca ce "progutati" sve do i7 11700/11700f sto bi bio jedini valjani upgrade ..K ti ne znaci nista jer na njoj nema overkloka.
Tada ima smisla uzeti i NVME gen.4 .. recimo KINGSTON KC3000 nikako KINGSTON NV2M 1TB

@jurodivi Budzet nije odredjen, ali sam mislio da uzmem koji god jeftiniji sa bar 1tb kako ne bih imao problema sa prostorom na duze staze. Trenutno imam 2 ssd i hdd, a igre eto lagano guraju 60-100gb.

Svestan sam da naspram 10400f ne bih dobio neki upgrade, al' tako me svrbi da otkljucam taj hyper slot a ne da guram nvme ispod graficke :LOL:

@ghost Razlog sto sam spomenuo KF model kod i7 je cena, jer koliko na KP vidim on je cak najjeftiniji, iako su u pitanju 5-10e razlike. Ali sad vidim da F varijanta imam duplo manji tdp.

Pretpostavljam da "progutati" DO i7 11700 ukljucuje i njega, a ne do njega?

Poslednja izmena:
Ako baš hoćeš drugi M.2 slot, uzmi B560M Steel Legend. Ja imam tu ploču sa 10400F i uzeo sam je baš zbog toga što na njoj mogu da koristim oba M.2 slota sa 10x00 procesorima, svega par ploča ima to otključano (svejedno ostaješ na PCIe 3, doduše).

Ako hoćeš PCIe 4 plus jači procesor, sačekaj još koji mesec da Intel i AMD izbace refresh sadašnje generacije pa vidi koje su ti opcije...mislim da nema smisla ići na 11700 ako si već spreman da daš preko 200e za novi procesor plus SSD. Uzmi makar 13500 sa B760 pločom ili šta već...

U pravu si, sad gledam taj 13500 i bas nije logicno uzeti i7 11 gen za minimalan upgrade pored nove generacije sa tim cenama...

A sto se ploce tice, manje vise mi isto dodje prodao svoju i doplatio za tu, ili prodao 10400f i doplatio za 11400f. To bi me mozda izaslo do 50e max.

A koji nvme onda da ganjam? Ghost je predlozio KC3000 i na kp ga ima za 70e 1 TB, kapiram to je ok kupovina i da ostanem na pcie 3.0, a sledeci neki build sa pcie 4.0?

Dao sam predlog za i7 11700 / 11700F ukoliko OSTAJES na postojecoj ploci , kao i za KC3000 1TB koji je NVME Gen 4..
znaci radice i na svim sledecim interacijama ploca, Kupovati bilo sta osim i7 na staroj ploci je potpuno besmisleno sa strane upgrade-a.
Gen 13 je druga prica .. sa drugom plocom

Nazad
Vrh Dno