Šta je novo?

Nece da se podigne Win XP

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,255
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam 2 sistema na racunaru (sreca pa linux radi 😀 ) inace posle butovanja kada treba da se podigne Win. javlja mi sledeci problem

rootnoverify (hd0,0)
CHAINLOADER (HD0,0)+1

NTLDR IS MISSING
PRESS Ctrl + Alt + Del to restart

Ovo mi se pre nije dogadjalo, predpostavljam da mi se izbrisao fajl (NTLDR). Sta da radim? Kako da podignem Win iz safemode (na f8 nece da reaguje). Nudi li neko resenje 😉

unapred zahvalan

Ako imas instalacioni disk za xp, kada se butuje ima opciju "recovery console"
izaberes to pa ce te pitati za koji win i da uneses admin pass
U komandnoj liniji mozes da kucas fixmbr i valjda fixboot (nisam siguran za ovo drugo).
U svakom slucaju kada otkucas help izacice ti spisak 30-tak mogucih komandi. Mislim da ces se snaci posto koristis linux 😀

[edit] E, da, fixmbr ce ti prebrisati boot za grub, pa ces morati ponovo da ga instaliras. Pretpostavljam da to umes (ako ne umes trebalo bi da radi sa npr. grub-install /dev/hd(x) - gde je x slovo odgovarajuceg drajva za ide drajv, a /dev/sd👍 slicno samo za sata.

Poslednja izmena:
Kada pritisnem F2 recovery console" iz Win a trazi da ubacim neki flopi ili recoveri disk ? Mislio sam da originalni disk moze nekako da resi problem. Ja nemam recoveri disk. A sto se tice linuxa SUSE 10.2 pre par meseci sam jedva uspeo da ga podignem. Cak ni graficku karticu nisam uspeo da namestim (radi 1024x860 sa 16 bita 🙂 )
Ovo sa modemom zovem cistom srecom 🙂

Sta predstavlja taj "NTLDR" ?
Da li bi mogao nekako da ga iskopiram ?

ako ti je starija ploca..a imas sata disk na njoj ubaci sata drajvere u floppy i pri instalaciji imas nedje na pocetku F6 da pritisnes- "to another scsi device driver..."nesto tako nisam siguran...

Kod mene isti problem sa tim ntldr-om samo nije za xp vec kod viste. Ne znam kako da instaliram vistu nece pa nece. Konfiguracija mi je:intel q6600,gigabyte ds3r,ati HD3870,2gb ram-a ,pioneer 215d sata,wd 250gb sata2.

P.S. Inace na starom kompu mi je radila vista,mislim bruka.

Poslednja izmena:
sata drajveri..jer ga OS ne vidi uopste ako mu ne postavis sata drajvere..kao da nije nakacen hdd...

Kod mene isti problem sa tim ntldr-om samo nije za xp vec kod viste. Ne znam kako da instaliram vistu nece pa nece. Konfiguracija mi je:intel q6600,gigabyte ds3r,ati HD3870,2gb ram-a ,pioneer 215d sata,wd 250gb sata2...
Za Vistu ne trebaju SATA drajveri pošto ona nativno podržava SATA.
Vista se ne ljubi sa diskovima koji su formatirani kojekakvim stranim alatima (Partition Magic i slično), uključiv i diskove formatirane pod Windows XP.
Najbolje je da sa butabilnog instalacionog diska, ubiješ sve postojeće particije pa za instalaciju Viste odaberi "unpartitioned space", ili ako nećeš ceo disk za Vistu onda kreiraj particiju pa ostatak diska završi iz Viste kada se instalacija završi...

Poslednja izmena:
hvala Sale, iskopirao sam sa cd a 2 fajla koja su mi nedostajala

copy e:\i386\ntldr c:\
copy e:\i386\ntdetect.com c:\

i sada radi

Nazad
Vrh Dno