Šta je novo?

Nece da prepozna CD/DVD player

Achilles82

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2005
Poena
350
Ovako...

U pitanju je Dell Optiplex GX270 konfiguracija.

Poenta je da ima IDE hard diskove i DVD/CD ... znaci primery mister, slave i slicne gluposti...

Sta se desilo:

Hteo sam da formatiram C drive. Ubacim ja XP u DVD player, i nece da porepozna DVD, kao da nema DVD-a u DVD PLAYER-u. (U ovom trenutku kompjuter porepoznaje DVD player, samo DVD player je star pa ne moze da ucita dosta DVD-ova.

I sad, posto u drugom kompjuteru imam DVD player za koji znam da je bolji, resim ja da uzmem iz tog kompjutera DVD player... usput u tom kompu ima i jos jedan HDD (IDE) , reko ajde i njega da dodam.

Skinem stari DVD player, stavim taj iz drugog kompa. Takodje stavim i drugi HDD... i sad.... namestim MASTER na jedan HDD (gde je instaliran OS), SLAVE na drugi, a na DVD stavim CABLE SELECT.

I od tog trenutka nece da prepozna DVD player.

Ja sam pokusao JUMPER na DVD-u da stavim u svaku rupu, uvek pise u BIOS-u (cd/dvd player not installed). Cak sam pokusao i stari DVD player da vratim i NISTA. Cak sam i menjao JUMPER-e na hard diskovima. Pokusao sam da stavim master na jedan HDD, slave na DVD, slave na HDD .... to su vec bili ocajnicki pokusaji. Ne znam ni sam koje sam sve kombinacije pokusao

I pokusao sam isto da iskljucim taj drugi HDD koji sam dodao, da ostavim samo prvobitni, i opet nije hteo da prepozna DVD.

Ima li ko kakav predlog?

Ako je iko imao strpljenja da procita ovo do kraja, hvala mu do neba.

Mozda zeza jedan od IDE prikljucaka sa ploce. Stavi na isti kabl hard (master) i dvd (slave) - tako isprobaj oba prikljucka na ploci.

Ako nece ni tako, probaj druge IDE kablove.

Ubodi OS HDD na primary IDE slot na ploci i podesi mu dzamper na master, DVR na secondary i podesi dzamper na master. Ako prepozna oba (sto verovatno hoce) probaj taj drugi HDD na primary ili seondary slave, negde ce ga vec prepoznati (nadam se). Vidjao sam dosta starih ploca sa slicnim problemima.

Nekad hoce da zeza i zbog slabog napajanja, ali bi u BIOSu svakako trebalo sve da prepozna.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno