Šta je novo?

Nece da detektuje HDD

mikle

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2003
Poena
619
Ploca je Chaintech 6LIA, sa Celeronom 466MHz.
Nece da detektuje Maxtora 40GB 7200rpm. Da li uopste ova ploca moze da prepozna nove hard diskove?

Ako je hard nov, tj. tek kupljen, onda treba da ga sredis pomocu Maxblast-a. Ovo bez obzira na plocu.

Probaj sa novim biosom, u vecini slucajeva je to resenje.

Stavio sam dzamper na poziciju za smanjen kapacitet i onda ga je prepoznala ploca ali samo na 33 od 40Gb.
Sto se tice BIOS-a nema novijeg koji je trenutno a sa Maxblast-om nisam nikada radio tako da neznam kako funkcionise.

mikle je napisao(la):
Stavio sam dzamper na poziciju za smanjen kapacitet i onda ga je prepoznala ploca ali samo na 33 od 40Gb.
Sto se tice BIOS-a nema novijeg koji je trenutno a sa Maxblast-om nisam nikada radio tako da neznam kako funkcionise.

Vrlo je moguce da ces , ako napravis dve particije, iskoristiti sav kapacitet. neka ga bios prepozna kao 33, onda napravi primarnu particiju
kapaciteta koji ti odgovara i kada podignes win ti onda napravi drugu particiju pomocu npr. partition magica koji ce ti verovatno omoguciti da ga
formatiras do kraja.

Iako ako ti ovo ne uspe i ne gubis bas mnogo s obzirom i da tih 40 nije 40 vec negde oko 37mb (tu negde, ko ima taj disk moze da ti tacno kaze)

mikle je napisao(la):

Vrlo je moguce da ces , ako napravis dve particije, iskoristiti sav kapacitet. neka ga bios prepozna kao 33, onda napravi primarnu particiju
kapaciteta koji ti odgovara i kada podignes win ti onda napravi drugu particiju pomocu npr. partition magica koji ce ti verovatno omoguciti da ga
formatiras do kraja.

Iako ako ti ovo ne uspe i ne gubis bas mnogo s obzirom i da tih 40 nije 40 vec negde oko 37mb (tu negde, ko ima taj disk moze da ti tacno kaze)

pa nije bas da je 37, nesecam se koliko to vec bese jel noviji maxtori za razliku od onih u quantum-ovim kucistima imali si skoro pola giga vise ali nije ni bitno. Kada ga zakljuca na 33 pa nevidim kako partition magic moze da ga vidi onda kao 40GB pa da prosiri particije? i da skine djamper takav hard nece biti tada citljiv

da bios je suvise mator i nemoze da prepozna novije hardove,i evo kako sam je svojevremeno resavao te probleme. Ako ti update biosa ne pomogne , formatiraj ga ne nekoj drugoj masini na 40Gb
i ako kao takav uspe da prodje bios radice.
nisam na tako formatirane diskove nikada instalirao winXP , dok winme i 98 su radili ok samo su cini mi se izbacivali neke greske pri boot-ovanju koje mogu da se zaobidju.

ako nepostoji update biosa i ako bios nece da prodje detekciju harda (kao u slucaju asus p2b ploca-mada su primale bios od p2b-f stim da onda jedno mem. podnozje ne radi) , onda nova ploca, a mozda je i vreme za to

Flesovao sam Bios i eto resenja.
Hvala svima.

Da li si vec imao HDD. Ako si imao sada u Biosu stavi na AUTO, jer on i dalje traci stari HDD. I bios ce ti prepoznati nov HDD. A sto se tice particija ja moslim da su ti ga vec u firmi u kojoj si kupio disk podelili na dva dela(particije).

Vrh Dno