Šta je novo?

nece da bootuje xp

hellboy

Slavan
Učlanjen(a)
27.08.2005
Poena
304
znači, prosto je... pošto mi se komp sje*ao, moram da formatiram hard. fora je što ja stavim da mi prvo čita sa cd-roma i ubacim butabilan xp i neće da ga pročita nego nastavi da učita već instaliran OS koji ne može ni da se pokrene... (čim se podigne, pojavi se neki win explorer eror i nemogu ništa da radim.. nigde da kliknem...) jel imate neki savet kako da sredim bootujem disk? inače, ovo mi je jaaaaaako hitno... večeras moram da sredim komp... :wall:

hvala unapred :wave:

Koliko mogu da pomognem ovako napamet, posto nisi napisao koliko optickih uredjaja imas. Ako je samo jedan proveri uvek prvo najtrivijalnije stvari, a to je da ti nije prilikom butovanja proleteo onaj deo kad treba da stisnes bilo koju tipku da bi krenuo boot sa CD-a. Ako i posle toga nece da krene da cita sa CD-a onda bi mogao da narezes drugi instalacioni disk na kvalitetnijem mediju i na nizoj brzini pa da probas sa njim, jer mozda disk vise nije citljiv tvom citacu. Ako imas dve optike trebao bi proveriti u BIOS-u koja od njih ima prioritet.

Data;1324525da ti nije prilikom butovanja proleteo onaj deo kad treba da stisnes bilo koju tipku da bi krenuo boot sa CD-a.[/QUOTE je napisao(la):
ovaj deo se nikad ni ne pojavi.. samo nastavi da podiže sistem...

imam jedan cd-rom...
probao sam 2 različita diska sa xp-om i oba nije hteo da butuje...

ma namesti da bootuje sa cd-a, mozda ti je to promaklo? Ili u Biosu namesti da bootuje sa cd-a ili prilikom paljenja kompa pritiskaj F12 ili neki drugi taster zavisi od ploce... da bi dobio onaj boot menu...
imao sam situaciju kada nista nije pomoglo, tada sam u biosu u odeljku gde se odredjuje boot redosled namestio samo cd i sve ostalo stavio na disabled...

Probaj da stiskas neku tipku (npr. space) svakih dve-tri sekunde cim ukljucis kompjuter, mozda uspe ako je problem u tome da preskocis taj momenat kada instalacioni disk trazi da pritisnes neko dugme da bi pokrenuo instalaciju.

ma namesti da bootuje sa cd-a, mozda ti je to promaklo? Ili u Biosu namesti da bootuje sa cd-a ili prilikom paljenja kompa pritiskaj F12 ili neki drugi taster zavisi od ploce... da bi dobio onaj boot menu...
imao sam situaciju kada nista nije pomoglo, tada sam u biosu u odeljku gde se odredjuje boot redosled namestio samo cd i sve ostalo stavio na disabled...

ploča je jako stara tako da ne mogu da stiskam f11 pa da stavim da bootuje sa cd-a, 10000% mi nije promalo da stavim da bootuje sa cd-a, ali nisam probao da sve ostalo stavim na disable... sad ću to da uradim, pa ću se javiti za koji h (dok budem povezao sve ove kablove na drugi komp itd.. :wall:) :d

astan, ne promašim onaj deo 100%.. već sam pokušavao da na određeno vreme stiskam neke tastere, ali nije pomoglo...

Poslednja izmena:
To sto ti se ne pojavi taj deo u principu znaci da ne vidi CD uopste ili i ne trazi da se butuje sa njega. Glupo je da pitam, sigurno si se uverio da je u BIOS-u First boot cevice = CD ROM.

Meni se na dve mašine desilo da potpuno iskulira to što sam namestio optički uredjaj kao ''first boot device'' već najnormalnije krene da diže sistem sa hard diska sve dok u BIOS-u nisam isključio, čini mi se da se zove ''boot other device'', tj. dok nisam namestio ne samo da optički uređaj bude prvi nego i jedini sa kog se boot-uje. Probaj to, možda upali.

Vrh Dno