Šta je novo?

NEC Multisync LCD 2470WVX - Prvi utisci

kull

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
10.04.2006
Poena
320
S obzirom na veliko pojeftinjenje 24" monitora u ovoj godini i cinjenice da cak i mid-end graficke kartice danasnjice pruzaju dobre performanse u 1900X1200, prelazak na tu dijagonalu se cini kao dobar potez.

Posto sam odredio budzet do 450E i pregledao desetak modela na domacem trzistu, posle Samsunga 2493 HM koga sam prvobitno hteo, a ipak nisam uzeo samo zato sto diler kod koga sam ga trazio jednostavno nije podizao slusalicu citavo jutro kad sam zvao.
(cena je bila izuzetno primamljiva - 28.500, ali kad se nekom ne dolazi na posao ili ne dize slusalica sta mu ja tu mogu.)

Drugi izbor mi je bio ovaj - NEC 2470WVX. (oko 34.000 din)
Pomenuti monitor je brat blizanac modela NEC 2470WNX koji je skuplji jer poseduje S-PVA panel dok ovaj ima TN.
Evo ovde lepog opisa NEC 2470WNX modela sa dosta fotografija:

http://www.trustedreviews.com/displays/review/2007/08/28/NEC-MultiSync-LCD2470WNX/p1

Po dizajnu u pitanju je izuzetno lep monitor sa svim naprednijim ergonomskim funkcijama, dakle slobodno pomeranje i namestanje po horizontali i vertikali (swivel) plus pivot mogucnost.
Monitor dolazi u jednom komadu, dakle spojen sa podnozjem tako da je instalacija brza i jednostavna, ali zato kutija u kojoj dolazi je prilicno velika i nezgodna za nosenje.(masa s kutijiom je oko 14kg)
Posto nista ne moze da bude savrseno tako je i ovde nesto moralo da se zezne. Iako sam dva puta naglasio prodavcu da hocu BLACK varijantu, stigla mi je GREY!
Monitori se prodaju u nekoliko firmi u gradu, ali se dostavljaju sa lagera u Nisu tako da eventualna reklamacija trazi vremena pa sam se pomirio s greskom posto je i ovakav monitor sladak k'o bonbona. (pomaze i minimalisticki tanak ram oko panela pa ni sivo ne izgleda lose uz crno postolje i tastere ispod rama)

Monitor poseduje vga i dvi (HDCP) video inpute i uz njega dolaze oba kabla sto je lepo za one koji ih nemaju od ranije.
Moj prethodni monitor je Belinea 102035W iz 2005.g. koja pripada premium seriji i imala je P-MVA panel tako da nisam znao kolike razlike u kvalitetu slike da ocekujem posto je TN za ove godine poprilicno napredovao.

Prilicno mi je lose svetlo u sobi tako da su mi fotke ispale mracnije i mutnjikave pa je bolje da ih ne kacim, srecom na linku gore ima lepih kadrova iz svih uglova.

Kao i kod vecine modernih monitora brightness je po defaultu bukvalno "roknut" na 100%, a kontrast na 50% tako da pri prvom paljenju ekran bljesti ko nenormalan.
Tek pri smestanju na 70-75% brightness u monitor moze lepo da se gleda, a da "sljastenje" prestane.
Posto se bavim tehnickim crtanjem i ilustrovanjem prezentacija boja mi je prilicno bitna i mogu da kazem da nakon finog stelovanja temperatura (moguce je odabrati vise predefinisanih temperatura) moguce je dobiti prilicno dobru reprodukciju. Crna boja po defaultu izgleda zaista odlicno. Za namestanje boja od ranije koristim Nokia monitor test i sa njim se dobija zaista lep rezultat:
http://majorgeeks.com/download960.html
Jos nisam uspeo da namestim sve isto kao na proslom, ali ima vremena.

Jedna od mojih slicica:

Monitor dolazi sa NEC NaviSet softverom za podesavanje boja iz control panela preko DDC/CI veze sa grafickom kartom, ali s obzirom na broj ljudi koji su na nvidia i ati forumima zakukali zbog smrdanog monitor EDIDa ja mogu i bez ovoga.

Propisani ugao gledanja je 160/160 i po horizontali boje se lepo vide cak i iz izuzetno tupih uglova, ali po vertikali to nije slucaj. Vec pri dizanju sa stolice zute boje prelaze u sive i slika postaje vidno bledja.(ovo je na proslom monitoru bilo znatno bolje)
Propisani odziv je 5ms i tu nema nekih zamerki sve radi OK.
(divx filmovi naravno izgledaju dosta mutnije i gore zbog velike tacke i velicine ekrana, ali DVD radi sasvim OK. Blue-ray jos nemam pa to probao nisam.:))
Naravno igre su prica za sebe, PES 2008 je ludilo.

Prilicno sam zadovoljan spravom.

Poslednja izmena:
Drugi utisci:

Dakle nakon 2 dana cackanja i prckanja po setovanjima, utisci su sledeci:

Sto se tice uglova gledanja tu naravno nema pomoci, cak i stariji MVA i PVA ekrani su i dalje prilicno ispred najnovijih TN panela, medjutim sto se tice reprodukcije boja i prikaza nijansi tu situacija nije tako losa.

Zahvaljujuci tehnologijama sa skupljih NEC monitora, (AccuColor, sRGB, Dynamic video) konkretno sam uspeo da namestim kvalitet slike priblizno kvalitetu koji sam imao na prethodnom monitoru. Slika je za otprilike 10% hladnija od one koju sam imao na P-MVA, ali su nijanse svetlih i tamnih boja jasno prikazane za razliku od default moda gde sve sljasti i blago vuce na zuto.
Za razliku od onih koji koriste tudje slike ili forografije, kada se koriste slike koje ste sami naslikali odmah se primete razlike u prikazanim nijansama i vidite na koju stranu treba da vucete boju.

Posto znam da su jos neki clanovi foruma izarazili zelju da kupe ovaj monitor ako to i urade moci cemo da razmenimo i OSD podesavanja, za sada nema smisla da ih navodim jer su obimnija.

Zaboravio sam da kazem da monitor podrzava pixel mapping 1:1 tako da pri prikljucenju HD konzola ili gledanju Blu-Ray filmova 1080p rezolucija je prikazana bez izoblicenja uz naravno tanki crni border gore i dole.
Po defaultu ova opcija je iskljucenja, za ukljucenje treba opciju u OSD-u Expansion Mode staviti na "off".

Za sve simpatizere brenda kojima je potreban all-round monitor prvenstveno za igranje, gledanje "mlatimudijalnih" sadrzaja i pregled fotografija zanosnih devojaka u tananim bikinijima ovaj monitor je odlican izbor.
Za rad sa grafickim sadrzajima moze da posluzi, ali ipak nije "to bas to".
Naravno - koliko para toliko muzike, a ja konkretno nisam hteo da dam vise jer do sada skupi monitor nikada nisam uspeo da prodam i izvucem makar 40% od ulozenog tako da sam spreman na ovaj kompromis.
Dok ne postanem bogat i slavan i kupim Dell od 30" prezivecu i ovako. :)

Poslednja izmena:
Lep opis, mada bi bilo pozeljno da postujes bar par fotografija, prvenstveno zbog uglova gledanja.

Poslednja izmena:
Lep opis, mada bi bilo pozeljno da postujes bar par fotografija, prvenstveno zbog uglova gledanja.

Nazalost do dan-danas nisam nasao za shodno da kupim digitalnu kameru. :(
Ocajno mi je svetlo u sobi, jer dolazi iz istog pravca u odnosu na ekran pa sve ispada veoma mutno i blurovano, a soba mi je usput usmerena ka severu.
Horizontalni uglovi gledanja su zaista odlicni, a vertikalni su vidno losiji kao sto sam napisao pre. (TN klasika)

Evo jedna slika s telefona cisto radi orijentacije: (dok nisam ovo uslikao nisam ni primetio da mi je monitor nagnut unapred...)

@kull: thanks za realan opis.ja sam odustao od S-PVA na 24" jer je ipak previse skupo. Uzecu ovog NEC-a kad se vratim sa mora pa cu te tada cimati za OSD podesavanja.
poz
M.

Pozdrav! Lep monitor nema sta :) A reci mi, bad pixeli, kako stoji NEC sa njima, na koliko daju garanciju?

I gde si ga kupio? Moze i na pm :wave:

Posto je 2008.g mislim da su generalno mrtvi pikseli stvar proslosti kod vecine proizvodjaca makar na skupljim modelima.
(kada pogledam koliko mi je desetina TFTova proslo kroz ruke, sto mojih sto mojih prijatelja, samo na jednom Fujitsu-Siemens laptopu sam uopste video dead pixel out of the box)
Ne zelim da se isbaksuziram, ali moj monitor je zdrav i prav, garancija na pronadjen single dead pixel je 30 dana, a ukupna 3 godine.

def uzimam tog NEC-a, i zadrzacu jednu 19" pride jer je multi monitor veoma udoban za rad.

Posto je 2008.g mislim da su generalno mrtvi pikseli stvar proslosti kod vecine proizvodjaca makar na skupljim modelima.
(kada pogledam koliko mi je desetina TFTova proslo kroz ruke, sto mojih sto mojih prijatelja, samo na jednom Fujitsu-Siemens laptopu sam uopste video dead pixel out of the box)
Ne zelim da se isbaksuziram, ali moj monitor je zdrav i prav, garancija na pronadjen single dead pixel je 30 dana, a ukupna 3 godine.

U pravu si verovatno za mrtve pixele ali stvarno je malo rizicno kupovati monitor na nevidjeno. :S: Ali dobro, kod ovako malo ozbiljnijih ne bi trebalo da bude problema. Pa nista, uzivaj u svom veeelikom monitoru, mora da su igre strava na njemu :)
A opet, ja se bas mislim da nije to preveliko (tj da mi nece biti preblizu 24'' na ovom stolu) za igre? Mada to zavisi i od toga koliko si udaljen od monitora. Definitivno cu morati kod nekog da vidim/dozivim kako to izgleda igrati se na 24'' ali sa 1m razdaljine :D. Ako mi bude preveliko onda ide stari plan, 22".

Ima za iste pare lenovo 22 fullHD sa PVA

Bas taj to je inace IBM , jedino neznam koliko je sitno 19x10 na 22"

Taj model Lenova je pre par meseci bio u news-u svih poznatih hardware websajtova kao prvi desktop 22" HD monitor.
Zanimljivo je da ga Lenovo reklamira kao desktop dopunu za svoje Thinkpad i Thinkcentar lap'ove.
Inace, izgleda da je u pitanju striktno evropski model za sada posto se u SAD-u nigde ne pominje, a zanimljivo da se navodi da ima potvrdu kvaliteta iz Srbije!

http://www5.pc.ibm.com/no/products.nsf/$wwwPartNumLookup/_T33HBEU

Takodje ja nigde ne videh da ima PVA panel, a s obzirom na cenu morao bi imati.

Bio je neki veliki test u HR bug i ovaj je oduvao ostal e , ima pva

Vrh Dno