Šta je novo?

NEC FE950 - ladan lem

cmisa

Čuven
Učlanjen(a)
12.01.2004
Poena
601
Pozdrav svima,
U pitanju je gore navedeni monitor NEC FE950.
Kvar: Posle odredjenog vremena od ukljucenja slika na monitoru se skupi po visini i na ekranu ostane uska (3-4mm) bela horizontalna linija, ostalo je crno. Sliku mogu da vratim sa par blagih udaraca sa gornje strane. Prijatelji mi kazu da je hladan lem u pitanju ali je to mnogo tesko da se locira.

Da li neko ima predlog u kom delu elektronike monitora bi trebalo potraziti kvar ?

U vezi kvara u kom delu ekrana to neznam ali jeste hladan lem zato sto ja imam isti problem sa SAMSUNG SyncMaster 765MB modelom isto mi se suzava slika gore i dole do 5mm. Probao sam da ga reklamiram ali nije vredelo.
Ako ti ne smeta to ne bi trebalo da dovede do nekih ozbiljnijih problema.

Problem je u vertikalnom stepenu, lokaciju mozes da nadjes tako sto sec pratiti cetiri debele zice koje idu od otkonskog stepena do ploce. Dve idu prema horizontalnom stepenu (VN trafo, velika crna izoblicena kocka/kvadar sa crvenom zicom koja viri sa gornje strane i ide na vrh ekrana) i tranzistoru koji ga pobudjuje. Ono sto tebe interesuje su druge dve zice i deo ploce na kome se njihovi vodovi zavrsavaju. Obicno je u pitanju integralno kolo ( mali crni pravougaonik 2x5 cm) sa jednim redom zozica u redu koje je sa gornje strane zasrafljeno na hladnjak. Hladan lem potrazi tu negde, mada mozes da uzmes lemilicu i da pazljivo prelemis ceo reon vertikalnog stepena. Otprilike imas jedno 10 minuta posla.

Nazad
Vrh Dno