Šta je novo?

Ne uspevam da instaliram XP preko free dosa.

zmau

Slavan
Učlanjen(a)
26.12.2006
Poena
304
Imam pri ruci nov lap top na kome je (fabrički) instaliran free dos. Njega mogu normalno da butujem i da recimo vidim sadržaj drajva C.
Imam i CD sa butabilnom instalacijom XPa koji sam do sad više puta bez problema koristio. Kada butujem sistem sa CDa, setup se donekle odradi (stignem da odaberem “to set up windows xp now, press ENTER”), a onda javi da ne vidi ni jedan hard disk u računaru. Konkretno, piše : “Setup did not find any hard disk drives installed in your computer”.
Pada mi na pamet da je hard disk formatiran u FAT32 (pročitao sam da free dos ne podržava NTFS). Da li je to razlog da XP sa CDa uopšte ne vidi hard disk ? Čime u tom slučaju da reformatiram hard disk ?

Pokušao sam i iz free dosa da startujem program startup.exe sa CDa, ali dos kaže da ne ume da ga pokrene (“this program can not be run in DOS mode”).

Imam pri ruci nov lap top na kome je (fabrički) instaliran free dos. Njega mogu normalno da butujem i da recimo vidim sadržaj drajva C.
Imam i CD sa butabilnom instalacijom XPa koji sam do sad više puta bez problema koristio. Kada butujem sistem sa CDa, setup se donekle odradi (stignem da odaberem “to set up windows xp now, press ENTER”), a onda javi da ne vidi ni jedan hard disk u računaru. Konkretno, piše : “Setup did not find any hard disk drives installed in your computer”.
Pada mi na pamet da je hard disk formatiran u FAT32 (pročitao sam da free dos ne podržava NTFS). Da li je to razlog da XP sa CDa uopšte ne vidi hard disk ? Čime u tom slučaju da reformatiram hard disk ?

Pokušao sam i iz free dosa da startujem program startup.exe sa CDa, ali dos kaže da ne ume da ga pokrene (“this program can not be run in DOS mode”).

Verovatno imas sata hard disk,zato ti ga ne vidi instalacija.

skini npr. Hiren'sBootCD 9.2...u njemu nadji paragon partition server program ili sl. pa particionisi disk u ntfs, pa tek onda kreni sa instalacijom wina...cesta pojava...

Ne verovatno nego sigurno.

Potrebno je ili da nabavis usb flopi disk i disketu sa drajverom za sata kontroler, ili da slipstrimujes drajver u instalaciju xp-a.

Probaj sa ovim

Nadam se do ti je ovo od pomoći driveri za sata hdd.

Raspakuj i snimi na flopy i na početku instalacije pritisni F6 i dodaj drivere za sata disk..

P.S. Pod uslovom da imaš flopi na kompu.

Prilozi

• SATA.zip
    143 KB · Pregleda: 154
Pogledaj da li u BIOS-u postoji opcija "Native SATA support - Enable/Disable" pa stavi na disabled i instaliraj XP. Kasnije instaliraj SATA driver i vrati na Enable.

Ipak, ja sam pre za opciju da uradis slipstream SATA drajvera sa nLite (ako ne nadjes USB floppy).

I ako nadje USB floppy hoće da se desi da pri ponovnom traženju diskete više ne konstatuje postojanje flopija. Dakle 100% rešenje je nLite.

Ne treba mu posle flopy samo pri samom startu instalacije - radi ko majka :D Cak i neki card readeri koji imaju opciju u biosu za flopy mod

Na nekim mašinama traži ponovo flopi. Ne pričam napamet. Za pametnjakoviće - search.

Poslednja izmena:
Nisam do sada instalirao SATA Drivere, ali cu to morati kod drugarice sada, pa ste me zbunili.

I ako nadje USB floppy hoće da se desi da pri ponovnom traženju diskete više ne konstatuje postojanje flopija. Dakle 100% rešenje je nLite.

Jel ovo mislis samo na USB Floppy. Ja imam "obican" Floppy i nije mi tesko da ga ponesem i prikljucim. Ovo sa nLite mi deluje komplikovano. Mozda "obican" Floppy odradi posao bez problema.

Poz.

Sredio.

USB flopi nisam ni pokušao da nađem, pokušao sam da zeznem instalaciju, da joj podmetnem drajvere na CDu :D, al nije uspelo.

Našao uputstvo za slipstrimovanje na http://www.maximumpc.com/article/How-To--Slipstream-your-XP-installation, nije baš skroz egzaktno, ali kad sam napravio instalaciju (iskoristio sam SATA drajvere koje je nikad_prvi poslao), proradila mi je iz cuga.

Hvala, momci.

Vrh Dno