Šta je novo?

(Ne)uspesan OC Pentiuma 2180

eatmyshorts

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2005
Poena
319
Nije mi jasno gde gresim pa molim za pomoc :D Nisam se prilicno dugo bavio OC-om pa sam malo zardjao. Dakle u pitanju je "moja masina", Pentium E2180 u kombinaciji sa GA-P35-DQ6 i 4x1 GB GeIL Black Dragon 4-4-4-12 memorijom. Najpre iskljucim C1E i EIST pa podignem FSB sa 200 na 300 podesim memorijski mnozilac na 3 (900 MHz), latencije na 5-5-5-15, napon memorije na 2.2V, PEG na 100 MHz i sacuvam setovanja. Kada se podigne Windoz sve lepo radi, CPU na 3 GHz, memorija na 900 i nema apsolutno nikakvih problema sa stabilnoscju niti sa pregrevanjem. I to sve moze da radi danima sve dok ne ugasim komp. Kad ugasim komp pa ga o5 upalim cuje se kako se komp pali, pa se onda ugasi i o5 sam upali i kad se podigne Windoz vidim da je sve vracjeno na default, odnosno CPU na 2GHz a memorija na 800. Flesovao sam BIOS i sada je na ploci najnovija verzija F7 ali i dalje imam isti problem :mad: Ima li neko neki predlog?

Možda da blago podigneš napon na procesoru? Tipa 0.05V
Testiraj obavezno stabilnost sistema sa Orthos-om ili Prime95 programom.

Ma probao sam sve to. Nema nikakve razlike i kad podignem napon procesora i NB-a, osim sto se vise greju. Znaci sve radi savrseno sve dok se ne ugasi kompjuter a posle toga se sve vrati na prethodno, neoverklokovano stanje.

To se i meni desavalo sve dok nisam podigao malo napon u biosu za MCH overvoltage control +0.05v i FSB overvoltage control za +0.05v.

To se i meni desavalo sve dok nisam podigao malo napon u biosu za MCH overvoltage control +0.05v i FSB overvoltage control za +0.05v.

Pa sad, za danasnje ploce uglavnom se dize mch kada se prelazi 450fsb a on je ipak daleko ispod, mada moze da proba. Sto se tice tog paljenja i gasenja, tako je i kod mene. Kad ugasim komp na prekidac pozadi pa ga upalim, kompjuter se upali, ugasi, upali, ugasi i tek onda upali ali radi na overklokovanoj vrednosti bez problema, tj nevraca def.

Moja greska. Nisam do kraja procitao tvoj post,pa sam ti rekao da flesujes noviju verziju biosa.

Poslednja izmena:
Kod gigabajta takvo ponasanje obisno znaci da treba smanjiti fsb... Ne preostaje ti drugo nego da zongliras jos malo.

@sikil
Ajde probacju i to danas kad dodjem kucji.
@bazdi
Ma palo mi je to na pamet u jednom trenutku ali previse je ovo mali fsb, narocito kad se uzme u obzir da je ipak rec o jednoj DQ6 ploci.

A sto ne bi probao iz windows-a da ga OC, u biosu namesti odgovarajuci mnozilac memorije kako bi mogla da izdrzi +300 FSB i onda uz pomoc gigabytovog easy tune samo povecaj FSB... i vidi gde ti je limit

Kod gigabajta takvo ponasanje obisno znaci da treba smanjiti fsb...

Pa ta plocha podrzava FSB od 1333 MHz ( 333 MHz ) a on je na 300 MHz... Shta to govori ?? :)

@ zeljko
Na kom naponu ti E4300 radi na 3.2 GHz ??

Poslednja izmena:
drzim ga sad na 3150Mhz pri 1.38V u biosu, za 3.2Ghz bilo mu je potrebno 1.42V il nesto malo vise ne secam se, posto sam ga samo mesec dana tako drzao

Vrh Dno