Šta je novo?

Ne radi LAN na Huawei MT882

Vojkan

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poruke
17,253
Poena
48
Ovo mi se vec jednom desavalo pa je posle 3 dana proradilo samo od sebe (a taman ga spakovao da ga vratim :D)
Evo sad opet. Odjednom se ugasi LAN lampica i vise ne radi LAN konekcija, na srecu USB radi. Jel se desavalo nekom nesto ovako, imate neku ideju...?
 

frenkyshka

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.09.2007
Poruke
2,003
Poena
0
Meni se desilo isto da ne radi lan a usb radi. Kod mene je bio neki kurshlus, mislim da je grom udario u tel kabal ili je bio strujni udar.:D Posle toga mi nije radio ni lan prikljucak na ruteru a ni ethernet kontroler na ploci. Sva sreca da mi je ploca bila u garanciji i bas sam tih dana raskidao ugovor sa lopovima pa sad ga eno cuci u uglu.:D
 

Vojkan

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poruke
17,253
Poena
48
Normalno narandzasto...
 

Vojkan

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poruke
17,253
Poena
48
ufff nemam pojma, ne kucam user i pass nego cim ga ukljucim na netu sam, ako ti to nesto znaci... :)
 

frenkyshka

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.09.2007
Poruke
2,003
Poena
0
Koliko se secam treba da svetli zeleno a ne narandzasto?
 

Vojkan

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poruke
17,253
Poena
48
ma ne, nandzarasto uvek svetli... nije link problem, samo ubodem USB kabl i net radi, LAN zeza...
 

frenkyshka

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.09.2007
Poruke
2,003
Poena
0
U redu je to, nego siguran sam da je kod mene pre udara groma svetleo zeleno a posle narandzasto.
Kad ubodem na USB ponovo svetli zeleno. Pogledaj u onom uputstvu kako svetli kad je sve OK.
 

Vojkan

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poruke
17,253
Poena
48
A bre sta ce mi uputstvo, godinu i po dana svetli narandzasto :D
Mislim da zeleno svetli kad se logujes preko username i pass...
 

frenkyshka

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.09.2007
Poruke
2,003
Poena
0
Narandzasto svetli ako je veza 100Mb a zeleno ako je 10Mb, sto znaci da je ok i jedno i drugo. Kod mene je svetlela zeleno.
Najbolje je da prijavis kvar i da zamenis ruter, ionako je sr**e od rutera, jeste da neces dobiti nista bolji al ce mu bar raditi LAN.
Pre toga pogledaj u Device Manager-u da li ti je Ethernet Controler instaliran i proveri da ga nisi iskljucio u BIOS-u.
 

945

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
19.09.2007
Poruke
503
Poena
16
zasto je njesra? sta mu fali? za sta je namenjen odlicno odradjuje, a i vise od toga. jedino mu fali jos koji lan port. :)
 
Poslednja izmena:

mmarkovic

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.04.2008
Poruke
782
Poena
16
probaj da pristupish modemu preko lokalne ip adrese (192.168.1.1 za LAN ili 192.168.1.2 za USB), i vidi sta ti kaze za LAN ... mozda si izgubio podesavanje za LAN (PPPoE) tako da sve sto treba da se uradi je da se odradi setup modema.
Inace lampice svetle razlicito u zavisnosti u kom si modu. Ako si u PPPoE (bez username i pass-a) onda svetli narandzasto .. ako si u BRIDGE MODU (kocas user i pass) onda ce blinkati zeleno.
OK?
 
Poslednja izmena:

[email protected]

Flash Drive
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poruke
107
Poena
16
probaj da pristupish modemu preko lokalne ip adrese (192.168.1.1 za LAN ili 192.168.1.2 za USB), i vidi sta ti kaze za LAN ... mozda si izgubio podesavanje za LAN (PPPoE) tako da sve sto treba da se uradi je da se odradi setup modema.
Inace lampice svetle razlicito u zavisnosti u kom si modu. Ako si u PPPoE (bez username i pass-a) onda svetli narandzasto .. ako si u BRIDGE MODU (kocas user i pass) onda ce blinkati zeleno.
OK?


1. lan svetli zeleno na 10mbit mrezama, naradzasto 100mbit

2. ako radi na usb-u tesko da je izgubio podesavanja za "lan - pppoe" (kakve god to imalo veze jedno sa drugim u ovom kontekstu a nema), pritom reset tog modema na fabricka podesavanja je ustvari reset na telekomova podesavanja, tako da su podesavanja mogla biti izgubljena samo flashovanjem modema sto nije pominjano, a i kad su izgubljena onda isto vazi i za usb.

3. ako je u pure bridge mode-u lampica link ce svetleti stabilno zeleno, ako treperi nema linka (ovo za treperenje vazi i za pppoe i bridge mode).

4. ako radi na usb-u sasvim normalno i jedini cudan simptom je da se gasi lan lampica a prebacis na usb i on proradi bez restarta uredjaja sumnjivija je ta mrezna kartica od modema, jos ako je integrisana kao 95% mreznih koje ljudi imaju eto zabave... te "brendirane" mrezne kartice od 5e u maloprodaji su pouzdane koliko i taj huawei, ove integrisane jos manje....

5. ako odes u korisnicki servis sa ruterom bez izdatog naloga za zamenu uredjaja od strane teh. podrske samo ces da izvedes to roze belo cudo u setnju po gradu jer ti ga sigurno nece zameniti, savetujem tamniju neprovidnu kesu da ne pomisle ljudi svasta ;]

6. ja bih uzajmio mreznu par dana na testiranje ako vec nemas 2 kompa, jer i pored izdatog naloga kad tehnicar izadje na teren, dodje ti gajbi i u tom trenutku mt882 radi na lanu kazace ti sve je kul a u izvestaju napisati problem do korisnikovog pc-a, neopravdana smetnja, isto ce biti i ako radi na njegovom laptopu.

7. ako ti je bas stalo da ti zamene uredjaj onda ga zaista i "dovedi u neispravno stanje":smash: , prijavi se za iptvi ili kupi svoju spravu ;]
 
Poslednja izmena:

Vojkan

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poruke
17,253
Poena
48
uffff, ako mora da se menja nista od tog posla, jer stvarno nista nemam protiv USB-a :D
Mislio sam da nije neki cest bug jer kazem, vec mi se ovo jednom desilo, 3 dana nije radilo (e sad ne secam se sta je tad bilo sa USBom?!), spakovao ga da ga vratim i vece pre nego sto je trebalo da ga nosim aj jos jednom da probam i proradi peder, usro se bio :D
 

mmarkovic

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.04.2008
Poruke
782
Poena
16
1. lan svetli zeleno na 10mbit mrezama, naradzasto 100mbit

2. ako radi na usb-u tesko da je izgubio podesavanja za "lan - pppoe" (kakve god to imalo veze jedno sa drugim u ovom kontekstu a nema), pritom reset tog modema na fabricka podesavanja je ustvari reset na telekomova podesavanja, tako da su podesavanja mogla biti izgubljena samo flashovanjem modema sto nije pominjano, a i kad su izgubljena onda isto vazi i za usb.

3. ako je u pure bridge mode-u lampica link ce svetleti stabilno zeleno, ako treperi nema linka (ovo za treperenje vazi i za pppoe i bridge mode).

Gluposti!
 

Vojkan

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poruke
17,253
Poena
48
Ovo prvo stvarno mislim da nije tacno jer LAN je svetleo zeleno (dok je svetleo :d) a 100 mbps mi je mrezna... :)
 

[email protected]

Flash Drive
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poruke
107
Poena
16
pa svaka mrezna od 100mbit-a moze da radi i kao 10mbit-na ako nisu odgovarajuci drajveri ili nesto nije u redu sa karticom ili iz nekog treceg razloga... jel integrisana ta mrezna na ploci?
 

mmarkovic

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.04.2008
Poruke
782
Poena
16
pa svaka mrezna od 100mbit-a moze da radi i kao 10mbit-na ako nisu odgovarajuci drajveri ili nesto nije u redu sa karticom ili iz nekog treceg razloga... jel integrisana ta mrezna na ploci?

10Mbit je bio stari sandard a naravno da svaka novija mrezna moze da radi i u 10 i u 100 i u 10/100Mbit/s

* 10BASE2 (also called ThinNet or Cheapernet) -- 50-ohm coaxial cable connects machines together, each machine using a T-adaptor to connect to its NIC. Requires terminators at each end. For many years this was the dominant Ethernet standard 10 Mbit/s.
* 10BASE-T -- runs over 4 wires (two twisted pairs) on a cat-3 or cat-5 cable. A hub or switch sits in the middle and has a port for each node. This is also the configuration used for 100BASE-T and Gigabit Ethernet. 10 Mbit/s.
* FOIRL -- Fiber-optic inter-repeater link. The original standard for Ethernet over fibre.
* 10BASE-F -- A generic term for the new family of 10 Mbit/s Ethernet standards: 10BASE-FL, 10BASE-FB and 10BASE-FP. Of these only 10BASE-FL is in widespread use.
o 10BASE-FL -- An updated version of the FOIRL standard.
o 10BASE-FB -- Intended for backbones connecting a number of hubs or switches, it is now obsolete.
o 10BASE-FP -- A passive star network that required no repeater, it was never implemented


10Mbit je brzina USB konekcije i to je plafon!
 
Poslednja izmena:

Vojkan

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poruke
17,253
Poena
48
pa svaka mrezna od 100mbit-a moze da radi i kao 10mbit-na ako nisu odgovarajuci drajveri ili nesto nije u redu sa karticom ili iz nekog treceg razloga... jel integrisana ta mrezna na ploci?

Jeste integrisana, ali pisalo je 100.0 mbps...
Za USB sad pise 10...
 
Poslednja izmena:

mmarkovic

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.04.2008
Poruke
782
Poena
16
jeste [email protected] tako je ... ovo su gigabitne mreze i svaka mreza moze da radi kombinovano, 10Mbit ili 100Mbit ...
ali da ne pametujemo vise ili offtopikujemo previse, neka decko prijavi modem da mu zamene jer ocigledno nesto sprzeno iznutra!!!
 

[email protected]

Flash Drive
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poruke
107
Poena
16
nista od toga sto si ti pomenuo nije gigabitna mreza ako uzmemo cinjenicu da je Gigabyte per second = 1,000 Megabytes per second sto nikako nije isto sa starim karticama koje si ti pomenuo (10/100mbit)... i ne pametujem ja nista ali ako vec tvrdis nesto onda nemoj da pricas napamet jer ovaj forum treba da pomaze ljudima a ne da pruza dezinformacije... ne znam odakle ideja da je sigurno nesto "sprzeno na ruteru", mozda i jeste ali definitivno prva dijagnoza na osnovu opisanog problema je da je pre nesto sa mreznom karticom... nije mi jasno zasto mislis da je taj huawei losiji od neke integrisane mrezne na ploci i na osnovu cega si tako siguran.... ocigledno mislis da odlicno poznajes taj ruter, ali nekad stvari nisu onako kako mislis da jesu vec onako kako su zaista. a vec si izneo neke stvari za ovaj ruter koje jednostavno nisu tacne a znam to jer sam imao prilike da ih podesavam dosta i to u svim varijantama, bilo da je pots linija, isdn, staticka ip, pppoe, bridge ili sta god da ti padne na pamet sa tim mt882 i to u raznim verzijama firmware-a.

@vojkan
naravno da pise 10 jer je usb, shodno tome i treperi zeleno a ne narandzasto, dakle indikacija ista kao i za lan prikljucak a boja zavisi od brzine lokalne konekcije... cista dedukcija.

testiraj tu mreznu pre nego sto se upustis u bilo kakve akcije oko zamena rutera ako uopste uspes da izboksujes zamenu modema, taj mt882 je u praksi dokazan kao kvalitetniji ruter od sadasnjeg hg510 koji mozes da dobijes u zamenu, bez obzira na vise lan portova koje hg510 ima...
 

[email protected]

Flash Drive
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poruke
107
Poena
16
ne, samo se trudim da pomognem drugima i to iskljucivo na osnovu licnog iskustva a ne pretpostavljanjem i pricanjem napamet (ako to i jeste slucaj onda to i naglasim) , ako nisam siguran onda cutim i ne pravim se pametan.

i nemoj da shvatas moje postove licno, nemam ja nista protiv tebe (i pored toga sto si mi rekao na osnovu ne znam ni ja cega da su moji postovi gluposti), kul ako tako mislis, imas pravo na to i meni to uopste ne smeta, ali ne omalovazavaj druge koji postuju jer nemas argumente a ni razloga za to. uopste nije poenta da dokazem da ti nisi u pravu vec da pomognem autoru topica i nista vise... uzivaj.
 
Vrh Dno