Šta je novo?

Ne mogu pristupiti BIOSu ?!?

Vlada>>>

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2007
Poena
425
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD RYZEN™ 9 7900
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI
RAM
64GB KINGSTON FURY BEAST DDR5 5600 MHZ
GPU
AMD RADEON RX 7700 XT SAPPHIRE PULSE
Kućište
FRACTAL DESIGN DEFINE R5
Monitor
LG 27GN850-B ULTRAGEAR™ QHD NANO IPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Prvi put imam ovakvu ne priliku pa ko velim bolje da pitam pre nego li krenem da isprobavam razne varijante, u nadi da ce mi nesto od toga ipak upaliti...

Naime, rec je o ploci intel Foxconn P35A, graficka Ati3870 i dva hardica Hitachi 320GB i WD 512GB black (da to je onaj bucni). Na ovom manjem hardicu imam podignut Mac OS X (Leopard) na vecem XP. Prvi se butuje WD sto znaci da se ako ne diram nista automatski podize XP, a Leopardu pristupam tako sto nakon restarta primera radi, pritiskom na taster F12 pozivam pop-up prozor iz koga mogu izabrati koji uredjaj zelim da se prvo butuje. E sad to je sve lepo funkcionisao do pre jedno sat vremena, kada sam hteo da isprobam instalaciju za snow lea. Nakon restarta normalno pritisnuo sam F12 ali mi se prozor nije pojavio i racunar se automatski butovao u XP. Pomislo sam najpre da sam verovatno pritisnuo pogresno dugme ali nakon restarta i ponovnog pokusaja isto se desilo, da bih ubrzo primetio da ne mogu da udjem vise ni u BIOS kada pritisnem Del. Iskljucio sam najpre manji hard disk, a zatim i veci, ali u oba slucaja nista se nije promenilo. Dakle sto se iskljucivanja uredjaja tice, ostaje mi samo jos da probam da skinem i ponovo vratim graficku kartu, premda mi nekako to bas nema mnogo logike, obzirom da se racunar ako izuzmemo ovu sitnicu normalno butuje i sve noramlno radi sto se tice graficke pod XP-om. Ono sto nije u redu je sledece, nakon svakog restarta XP ponovo izcitava sve particije sa drugog hard diska kao da je po prvi put prikljucen novi hard ili kao u slucaju kada se naprave nove particije... Dakle nesto nije rekao bih ok u komunikaciji bios - drugi hard disk ali ne mogu da skontam sta je problem...?

Ima li neko ideju ili nekakav konstruktivan predlog kako ovo da resim, obzirom da u ovoj varijanti vise ne mogu butovati prvo drugi hard jer ne mogu pristupiti biosu, sto svakako nije bezazlena stvar...

U slučaju da nemaš knjižicu od ploče skini Motherboard manual.

Na 4. strani imaš sliku i pogledaj pod 19. Clear CMOS Jumper.

Probaj, verovatno će pomoći.

Ah, ok... Hvala za savet, zaboravih da imam negde taj prirucnik smeknut sa neta odavno.

A problem sam naizgled resio. Otvorio sam kuciste izvadio graficku kartu i ocistio je, takodje sam izvadio i bateriju sa ploce i ponovo vratio i nakon ovoga bios je proradio. To je lepo, ali jos uvek nemam ideju sta je mogao biti uzrok ovome te strahujem da se to ponovo moze desiti. Takodje iz nekog razloga nakon ovoga manji hard disk je prestao biti butabilan, sto nije toliko strasno obzirom da se to da srediti... Moja predpostavaka jer da je doslo do nekog konflikta izmedju hard diska i ploce, s tim sto jos uvek u ovom momentu nemam ideju koji je to razlog mogao biti... Ostaje mi jos da overim S.M.A.R.T. cisto da vidim da li je sa hard diskom sve ok...

Pozdrav

Vrh Dno