Šta je novo?

Ne mogu instalirati XP

PyC

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2003
Poena
609
Imao sam dva operativna sistema na dve particije (98 i XP) i sve je pocelo jako da brljavi pa sam odlucio da formatiram obe particije. 98-icu sam instalirao ali kod XP-a imam gadan problem, a to je da se racunar restartuje na samom pocetku instalacije.

Zanimljivo je kako se to desava: kada racunar krene da se butuje sa CD-a (XP+SP1) posle pocetnog spin-up-a CD naprasno prestane da se vrti a na ekranu nema nista (crno). Nakon nekoliko sekundi CD opet krene, ekran poplavi i windows krene sa ucitavanjem preliminarnih drajvera. Nakon toga slede meniji i dalje normalno funkcionise nekih dvadesetak sekundi, nakon cega se racunar restartuje. Pokusao sam da odem u repair konzolu da tamo kucam fixboot, kako bih makar mogao ponovo ucitati postojecu instalaciju, ali je nemoguce to uraditi za dvadeset sekundi. Posto je vrijeme od poslednjeg ucitanog drajvera do restarta uvek isto, bez obzira radio ja nesto ili ga pustio da odmara, poceo sam da sumnjam da se racunar restartuje zato sto je CD prestao da se vrti a ne obrnuto.

Konfiguracija je:
Soltek KT133A
256MB SDRAM Transcend
Teac 40x
Teac 24x16x40x
NoName GeForce4 MX440 AGP8x
Maxtor 40 GB 5400rpm
Chieftec BX 360W

Imao sam slichne probleme i mene su naizmenichno zezale 2 stvari ;)
Na koliko ti je nasvirana magistrala? Probaj da smanjish na 100Mhz pa javi shta je bilo.
Jel imash josh neku od kartica (modem, SCSI...?). Mene je npr uvek zezao SCSI kontroler i uvek sam pre instalacije morao da vadim pomenuti, pa instalacija, pa da ga vratim i sve je OK!

Ovo su samo neke mogucnosti ali ti probaj pa javi shta si uradio!

Zaboravio sam da pomenem procesor: Duron 1.3, tako da je magistrala ionako 100 MHz, sad jedino da probam jos nize. Sto se tice PCI kartica, u momentu instalacije jedino je bio Soundblaster Live 5.1 ubacen. Probacu kad dodjem kuci i njega da izbacim pa da probam ponovo. Mada problema oko instalacije nisam ranije imao cak ni kada su tu jos bili i modem i TV tuner. Javicu sta se desava jer ovo moram da resim.

Mozda je prljav ili ostecen CD?
Imao sam slucaj da XP pri instalaciji nije hteo da kopira neke
fajlove, posle se ispostavilo da sluze za 'shut down',
tj. bez njih mora da se pritisne i dugme na kucistu kod gasenja ili restarta.

Probao sam drugi CD, ali nije pomoglo. Dalje sam pokusavao sa vadjenjem svih kartica sem graficke, u BIOS-u sam vracao COM portove kao i floppy controler, cak sam ubacio i sam floppy drive kako bih rekonstruisao konfiguraciju na kojoj sam poslednji put uspesno instalirao XP. Kada sam promenio graficku (ATI Radeon 9200) dobio sam nekoliko extra sekundi na raspolaganju, dovoljno za fixboot tako da sam barem vratio staru instalaciju.

Pokusavam sve moguce varijante jer mi nista nije jasno. Jedina komponenta koja ne pripada "staroj ekipi" je Chieftec napajanje. Smrdi mi na njega, mada mi ranije ni na kraj pameti nije bilo da mi napajanje za koje sam dao 100€ (zajedno sa kucistem) moze praviti takav problem. Probacu jos i to, staro kuciste se raspalo, ali mi je napajanje (JNC, 250W, radilo besprekorno) ostalo.

Moguce je da je do memorije ,ako imas mogucnosti probaj sa nekom drugom.

PS: Mene je zezala memorija da dva nova racunara.

Meni je slican problem bio sa memorijom, na asus-u kt133a. Cak sam i uspeo da instaliraraim sistem iz petog pokusaja, da bio vec po trecem dizanju prijavljivao greske koje su onemogucavale dizanje sistema do kraja. U nekom servisu mi rekose (inace nije bio moj komp) da moram da menjam procesor i da je to do njega (duron 750 MHz).
Ali, prorade meni "bubrezi" i zamenim ja memoriju i evo ga i dan danas radi. Inace, ta memorija radi na drugom kompjuteru bez problema (SDRAM 256, proizvodjac: pitaj boga). Tako da se slazem sa mudrim, ako imas mogucnosti probaj sa drugom memorijom, mada mozda, nema veze sa njom (je.. ga, sistem eliminacije).

Pa videcu, mada cisto sumnjam, taj Transcend mi je radio dobar posao, ne verujem da memorija moze tako lako odjednom da rikne.

Koliko relativno velika temperatura procesora moze uticati na njegov vek trajanja? Sad ne prelazi 50 stepeni, ali letos mi se par puta ugasio od prevelike vrucine (namesteno na 70 stepeni). Posle sam odvalio stranice, a vertikalno napajanje stavio na kuciste i nije mi pravio problem.

Nazad
Vrh Dno