Šta je novo?

Ne mogu da instaliram W98!

nagoja1

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2004
Poena
304
Kao prvo Srecna svima 2005 :guitar: , a kao drugo izvinjavam se unapred na prepocetnickom pitanju(ali ja imam problem) :wall: .
Imam Cd sa w98,ali ne mogu da ga instaliram.
U kompu vec imam w98,ali sada hocu da sve izbrisem i da ponovo instaliram w98,jer mi komp pravi brdo problema(a hocu da ocistim grdno djubre koje gajim vec duze vreme). Komp je P3,733Mhz,192mb-ram.
Ubacio sam cd,otvorio ga,startovao sam Setup,otvorio mi je prozor i krenula je instalacija. Sve je to teklo ok,ali me je provozao kroz instalaciju i na kraju je zavrsio bez ikakve promene tj samo mi je uradio repair.Nista se nije promenilo, osim sto sam izgubio vreme :S: .
Ja sam ocekivao da ce mi naglasiti kako ce mi izbrisati sve podatke,onda da ga instalira uz upisivanje sifre sa cd-a,ali nije se to desilo :mad: .
Onda sam usao u MS-DOS Command.Ukucao sam A:\format c: i izbacio mi je:
WARNING,ALL DATA ON NON-REMOVABLE DISK DRIVE C: WILL BE LOST! Proceed with Format (Y/N)?
Tu sam kucnuo Y!
Onda mi je izbacio:
Drive C: is currently in use by another process.Aborting Format.
Sta sada da radim i kako da pokrenem to komplikovano (za mene) formatiranje :crash: , da izbrisem sve ovo sto imam i ponovo instaliram W98.
Hvala svima i sorry zbog davljenja :cigar: .

PS: Usao sam u ovaj post:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=46561&highlight=instalacija+windows
ali nisam uspeo da uradim instalaciju !

1. Ubaci disk u drajv
2. Restartuj masinu, idi u BIOS i stavi da se dize sa CD-a (to moras sam naci)
3. Upali masinu i izaberi da se startuje sa podrskom za CD
4. Formatiraj disk i restartuj masinu
5. Izaberi da startuje Setup
6. Prati instalaciju (odmah posto setup prvi put resetuje masinu, u BIOS-u vrati da se dize sa hard diska)

Da, Voodoo, to je OK, u slucaju da covek ima instalaciju na butabilnom CD-u.

nagoja1:
ako nemas butabilni CD, onda:
podignes postsojeci Win.
Napravis W98 startup disketu (My computer, desni klik na a:, pa biraj Create w98 bootable disk [ako se dobro secam])
Stavis u BIOS-u da ti je prvi boot device a:
resetujes PC, podigne se sa a:
udjes u Fdisk, ubijes postojecu particiju, kreiras novu. Formatiras je.
Reset opet, opet podizes sa a:. Biras start with CD support. Onda pokrenes E:setup (ako je CD-u dodeljeno E:), i pratis dalja desavanja.

Ipak, mnogo je bolje da nadjes butabilni CD za Win98SE, a onda radis sve kako ti je Voodoo napiaso. Lakse, i pouzdanije.

Hvala sve sam instalirao kako ste rekli i ok je sa W98.
Sve sam lepo instalirao i onda kada sam krenuo da instaliram drivere krece uzas.Instalirao sam sve redno,ali modem nikako da profunkcionise.Ubacio sam flopy gde mi je modem driver(modem je: Agere Win Modem Version 8.30) instalirao ga,komp je pokazao da je modem instaliran,da su driveri ok,ali kada pokusam da se konektujem nema tona.Nije mi jasno zasto nema tona jer sam uvek instalirao na isti nacin i bilo je ok(pa radio je pre nego sto sam uradio ovu preinstalaciju W98).To je prvi uzas koji me je snasao.
Drugi je zvucna karta.Instalirao sam driver koji sam uvek instalirao (imam ga na Cd-u u ZIP formatu,raspakovao ga, instalirao ga),ali mi stalno trazi neki file i pokazuje mi lokaciju gde mi se nalazi.Kada ga potrazim na toj lokaciji,NJEGA NEMa tj. ta lokacija ne postoji (lokacija je: C:/Windows/Inf/Cata.../viamach.. Usao sam u Windows i tamo uopste i nema foldera INFO i kada sam probao da ubacim folder sa tim imenom komp kaze da folder sa tim imenom vec postoji (ne razumem u cemu je fora).Zvucna karta je:VIA AC`97 Audio Controller (H).
Koliko mogu da vidim,ako bi uspeo da sredim modem onda bih sa neta mogao da skinem drivere za zvucnu,ali kako da dobijem taj famozni ton na modemu.
A sada jos jedno najvaznije pitanje:
Sta treba da uradim tj. koliko da nadgradim komp da mogu da instaliram XP i da se otresem ovog uzasa od W98 ???????????
.
Hvala svima na pomoci,znam da su pitanja laicka total,ali sta da radim kada imam problem.Evo sada sam morao da sipcim 20km do ortaka da vam ovo ispisem i moram veceras da dodjem ponovo da pregledam sta ste mi napisali i da probam da resim problem.
Pozdrav

Ne treba nista da nadogradjujes , samo instaliraj XP i to je to.

1.Da li mozda imate neku ideju kako da resim problem sa modemom,jer mi non stop daje informaciju da je modem ok i da su driveri ok,ali ne mogu da se konektujem jer se ne cuje ton i pri konektovanju me odmah izbaci i napise poruku "Koneksija ne moze da se uradi jer nema modem tona,proverite da li je modem dobro konektovan,da li je...............itd".Sve sam zivo isproveravao i nisam nasao nista da je lose.A do juce je djubre radilo kako treba!
2.Da li mogu da instaliram XP na 192 rama ili ne i sta ce da se desi ako ga instaliram na kompu sa 733Mhz i 192 rama (nemam W2000,da ga imam rado bi ga instalirao samo da se otkacim od 98).
Hvala unapred

2. Pa mozes, ali onda obavezno moras pogasiti nepotrebne servise tipa Automatic Updates, System Restore i druge gluposti koje zderu RAM, tako da Windows trosi oko 80MB u dokonom stanju...

Edit by jaksa: PM, cemu li to sluzi...? :D

Poslednja izmena od urednika:
Da li ti je čekirano "Wait for dial tone before dialing?"
Isključi to.

P.S. Ako dižeš ruke od W98, poslušaj VooDooa - stavi W2K

Ajmo opet

Ne treba nista da nadogradjujes , samo instaliraj XP i to je to.

WIn98 chistu instalaciju si mogao da odradish tako shto bi ubacio windows u neki drugi folder, ovako ti je odradio repair po defaultu.

Prvo, Hvala svima na pomoci jer sam zavrsio sve (ili skoro sve) ;) :banana: .
WOODOO i KIBICER su mi odradili kako da instaliram W98,zatim me je LEDENI prelomio da ipak instaliram XP bez ikakvog petljanja oko nadogradnje (ok je savet Woodija i Kibicera da je bolje da se instalira 2k,ali ja ga nemam :S: ),instalirao sam ga i XP koliko vidim radi za sada kako treba :type: . Xp mi je resio problem drivera zvucne karte tako da je i to sada ok :,,: ,ali sam imao problem sa modemom jer nije hteo ni da cuje da profunkcionise :-devil-: .Medjutim tu je KIBICER :trust: koji mi je rekao da otkacim "Wait for dial tone before dialing" sto sam i uradio i modem radi kao sat :guitar: .

Pri instaliranju XP mi je prijavio da ne moze da ugradi file DRIVER.CAB, pa vas pitam da li to moze da mi napravi neki problem pri radu XP-a i sta je vasa preporuka?

2.Hteo sam takodje da pitam Woodija (i druge naravno) gde da udjem i sta sve mogu da pogasim od nepotrebnih servisa (mimo onoga sto si mi predlozio) kako mi ne bi trosili RAM i da li imate neku preporuku koji tip programa trosi puno RAM-a (antivirus,divx playeri,.....) da ih zaobidjem i ne instaliram?

Jos jednom, Hvala svima na pomoci. :wave:

Start > Run > Services.msc

Za sledece servise uradi desni klik na svaki, properties i namesti startup type na disabled pa resetuj masinu:

Alerter
Automatic Updates
Background Intelligent Transfer Service
Clipbook
Computer Browser
Fast User Switching
Help & Support
Indexing Service
IPSEC Services
Messenger
Net Login
NetMeeting Remote Desktop Sharing
Network DDE
Network DDE DSDM
Performance Logs & Alerts
QoS RSVP
Remote Desktop Help Session Manager
Remote Registry Service
Routing & Remote Access
Secondary Logon
Server
Smart Card
Smart Card Helper
SSDP Discovery Service
System Restore
Task Scheduler
TCP/IP NetBIOS Helper
Telnet
Themes (ako ne koristis skinove)
Uninterruptible Power Supply
Universal Plug & Play Device Host
Upload Manager
Web Client
Windows Time
Wireless Zero Configuration
WMI Performance Adapter
Windows Firewall

Sto se tice programa, F-Prot Antivirus trosi najmanje RAM-a od svih.

WOODOO hvala ti puno.
Sve sam pogasio kako si mi rekao i sada se nadam da ce sve biti ok i da mi manjak RAMA nece mnogo usporavati PC. Od antivirusa sam instalirao AVG,ali ne znam koliko guta Rama.
Hvala ti jos jedanput, kao i drugima (LEDENI,KIBICER,...) koji su mi svojim savetima pomogli da resim problem.
Pozdrav

Nemoj da se uvredis, ali ako je znanje koje posedujes, ovakvo, nemoj se igrati sa services u XP-u; i dodaj samo malo RAM-a.

Ma hajde, svako moze ugasiti servise u XP-u (zvucim ko Zarko NLPro :d )

kvisko je napisao(la):
Nemoj da se uvredis, ali ako je znanje koje posedujes, ovakvo, nemoj se igrati sa services u XP-u; i dodaj samo malo RAM-a.
Nemam zasto da se vredjam.Moje znanje u celoj prici nije bitno,vec je bitno da ljudima dobro objasnim kakav mi je problem (bar ja tako shvatam) i da mi oni koji znaju (kao npr:WOODOO,KIBICER,LEDENI i drugi) svojim savetima pomognu da resim trenutni problem.
A sto se tice mog igranja sa services u XP-u, niti sam se igrao niti sam imao nameru da se igram,vec sam samo pogasio ono sto mi je napisao WOODOO. E sada koliko je sve to ok sto mi je napisao WOODOO ja ne znam jer nisam kompetentan da procenim,to neka procenjuju oni koji se u to razumeju vise od WOODOO-a. Ja coveku verujem,prihvatio sam savet,poiskljucivao sam programe i koliko vidim masina mi radi kao sat.Tako da je tvoj komentar vise upucen WOODOO-u nego meni jer je on taj koji se "igra" sa services i on bi trebalo da odluci da li ce se uvrediti ili ne.
A sto se tice tvog saveta da dodam malo RAM-a,sada nemoj ti da se uvredis,pa to sam ipak znao i sam bez da pisem i gubim vreme po forumu i trazim pomoc od WOODOO-a i ekipe pomagaca!
Pozdrav svima

Vrh Dno