Šta je novo?

Ne mogu da ga pingujem a u mrezi je i radi OK

supermenx

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2003
Poena
619
Pozdrav,
imam nekoliko problema.
Pojedine radne stanice se ne mogu pingovati, a one su u mrezi i rade sasvim normalno, i koriste servise mreze (mada im treba dugo da se prikljuce).
U pitanju je W2003 Server, masine su XP pro, pristup preko domena, u mrezi ima oko 35 radnih stanica.
Otprilike 10 se ne mogu pingovati, a ostale da.
Sad citam da to moze biti i do switcheva? Imam vise od 6-7 switcheva.
Kako da vidim da li je do toga? I ne znam kako da drukcije ih spojim u mrezu ako ne preko switcha?

Ne mozes da pingujes jer ti je, verovatno, na switchevima ukinut ICMP saobracaj. Pokusaj da pristupis switchu preko konzole, i izlistaj sve opcije za komandu show.
Ovo je verovatno stavljeno po defaultu zbog DoS :(.

Verovatno da si to već proverio ali za svaki slučaj da spomenem: firewall (mene ne mogu da pinguju kad je ZoneAlarm uključen) ?

supermenx je napisao(la):
Sad citam da to moze biti i do switcheva? Imam vise od 6-7 switcheva.
De si to procitao?

Poslednja izmena:
Takođe savetujem da prvo proveriš setovanja firewall-a. Po defaultu XP-ov firewall odbija ping.

Smith je napisao(la):
De si to procitao?

tu na forumu, neka prosla tema.

Nisam proveravao firewall.
Problem je jos i kad se na tim masinama logujem na mrezu to traje i traje, pa valjda nekolko minuta, sta ne bi trebalo.
Da nije do nekog zagusenja ili sl?

- jel na tim radnim stanicama podesen DNS i default gateway?
- proveri windows firewall

nije podesen dns ni gateway,
samo je IP dodeljena.

supermenx je napisao(la):
tu na forumu, neka prosla tema.

Nisam proveravao firewall.
Problem je jos i kad se na tim masinama logujem na mrezu to traje i traje, pa valjda nekolko minuta, sta ne bi trebalo.
Da nije do nekog zagusenja ili sl?

Pa znam da je na forumu, zato te i pitam. Ocigledno nisi citao temu do kraja. Te price o broju switcheva su baljezgarije. Ako su switchevi ispravni i nisu povezani u petlju (vazi samo za neupravljive), onda problem nije do njih.
Znachi, ili je do XP-ovog firewalla ili do domain servera

Smith je napisao(la):
Ako su switchevi ispravni i nisu povezani u petlju (vazi samo za neupravljive), onda problem nije do njih.

Zavisi koja vrsta switch... Ako su oni stariji, "glaupi", switchevi onda sa njima sigurno nemas problema, ali ako su ovi noviji onda... Kao sto sam gore napisao: konzola, komanda show i vidi tamo sta ima od opcija.

p.s. Jel neki racunar koji moze da se pinguje na istom switchu kao onaj sto ne moze??

Ako je switch "noviji" ne znachi da je "pametan". Doduse, pravi izraz je upravljiv ( i neupravljiv). Elem, i dalje se proizvode neupravljivi (glupi) switchevi, a ovi upravljivi (pametni) su postojali i pre 5 godina. Tako da ova tvoja podela na novije i starije ne stoji.
Covek najverovatnije ima neupravljive switcheve, tako da ako je ispunjen onaj uslov koji si quote-ovo onda je problem do podesavanja win xp-a, firewalla ili w2k3 servera.

Sta uopste znaci "ne mogu se pingovati" ?
Ako su iz razlicitih opsega nece se ni moci pingovati.
Ako je nesto drugo sto je neizvodljivo opet se nece moci pingovati.

Daj nam paremetre kompova, koju naredbu kucas i sta dobijas kao odgovor.

Proradilo,
to sto je trbalo mnogo vremena za logovanje reseno je sa dodelom DNS,
a za ping je bio problem Firewall, sto je isto bio uzrok i za konekciju putem VNC.

Nazad
Vrh Dno