Šta je novo?

ne kapiram zbog cega?!

Gr@sSh0pp3R

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2004
Poena
619
Ovako,imam u kuci dva kompa i hteo sam da ih umrezim...Jedan je da kazem dole(na donjem spratu) drugi gore... I odlucio sam da ih povezem.. E sad posto nemam pojma o tome nista,pozvao sam neke likove i oni su dolsi i doneli dve lan kartice stavili u komp,i povezali ih kablom koji je otprilike 10-ak metara... e sad taj kabl ide kroz terasu(znaci spolja) do drugog sprata.Posto je tako najblize da se stavi.. No medjutim ne znam u cemu je fora bila,rekli su kao ne moze da se umrezi ne znam ni ja zbog cega,nisam razumeo.. e ali meni u kompu i na jednom i na drugom stoji LAN da je enabled,i pise time on:,sent,recived mislim iako se to slabo pomera,sent ide malo a recived nista... probao sam da igram npr cs,i kreiram igru.. e ali cim sa drugim kompom udjem u cs i kliknem na lan konekcije,automatski mi se na drugom kompu iskluci cs i pise NET_SEND ERROR nesto tako... Pa ono skontao sam da tu nesto ima..Ali ja i dalje ne mogu da saljem filove niti bilo sta da igram,a na oba kompa pise da je lokalna enabled...

Kao sto rekoh ja se ne razumem u LAN,pa bi svaka pomoc dobro dosla,bilo kakva podesavanja u windowsu itd.. E da zaboravih da kazem najvaznije,a to da mi je na oba kompa win XP..
Hvala unapred i pozzdrav

Podesi u tcp/ip :

1. lan kartica
IP: 10.0.0.1
subnetmask: 255.255.255.252

2. lan kartica
IP: 10.0.0.2
subnetmask: 255.255.255.252

Kada sve to odradis, probaj da "pingujes" racunare. To se radi tako sto sa prvog kompa u command promptu (dos) kucas: ping 10.0.0.2 . Zatim slicno sa drugog kompa: ping 10.0.0.1
Ako ima "odgovora" - reply i sa jednog i drugog kompa, onda je sve ok sa HW-skim delom posla. Ostaje ti samo da podesis istu workgroup na oba kompa i sharujes fajlove (podrazumeva se da su tcp/ip i file and printer sharing protokoli instalirani na oba kompa).

Ako ti nesto gore navedeno nije jasno, pitaj da pojasnimo...

p.s.
Proveri da li imas uopste crossover kabl koji je tebi potreban, slike za uporedjivanje imas npr. ovde :
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=61663

E npetar hvala na pomoci,nesto je upselo nesto nije.. ovako ono sa pingovanjem mi je uspelo.. isao sam u run i kuca ping 10.0.0.1 i radilo je,tacnije imaolo je ono reply from.. i da podrazumeva se da sam i ono pre toga sve odradio,ukucao ip adrese.. e i napravio sam workgroup i nazvao je MI_BRE nije ni bitno ime... na oba kompa sam to uradio,ali opet ne mogu da se nadju,tacnije ne vidim ja ovaj drugi komp ni on mene... e i sent packets sada idu stalno,znaci nema ono da stoje npr na 180 i samo stoje tako... znaci sad ide...E i nisam skapirao kakav mi je kabl,znaci ima kao telefonsku paricu na kraju,a kablovi unutra su raznih boja,postavljeni u redu.E sad ja sam citao ono sto si okacio i gledao neke slike,pa se plasim da nije taj "strejt" kabl,pa da nece mozda zbog toga? I sta ako nije taj crosover jel onda moze da radi ili ne..? E da i jos nesto kako da sharujem? mislim video sam na jednom kompu ima ono internet sharing i sta vec i sve sam stiklirao,dok na drugom kompu toga nema.. Znaci oba kompa su XP SP1 ...

Edit: E tek sam sad video ali pojavilo mi se u network connections i nesto Network Bridge,*** ne znam ni otkud on tu.Kao pise brzina 400mbps i tu takodje ide sent.

Poslednja izmena:
Ako pingovi prolaze sa oba kompa tada je mreza ok ;) Crossover kabl moras imati( a imas ako pingovi prolaze), sa ovim drugim ne moze.

Jesi li instalirao potrebne protokole na oba kompa (client for microsoft networks, file and printer sharing i tcp/ip ). tcp/ip imas cim si upisao IP ;), proveri za ovo ostalo.

Ako imas potrebne protokole, recimo da na kompu sa IP adresom 10.0.0.2 zelis da sharujes neki folder. To ces uraditi tako sto desnim klikom kliknes na folder koji zelis da sharujes, pri cemu se pojavi opcija file sharing (vidi attachment). Tu chekiras opciju za sharing i dodelis ime folderu koje ce videti komp 10.0.0.1.
Kako proveriti da li je folder zaista sharovan? Sedaj za komp 10.0.0.1 i :

1. my network places> view workgroup computers
2. kucaj u browseru 10.0.0.2

Oba nacina mora da rade, ako nesto ne stima javljaj sta se desava pa cemo videti sta dalje...

p.s.
Ne bi bilo lose da okacis ovde screenshot-ove pingova i sa jednog i sa drugog kompa( inace ako su ukljuceni firewall-ovi ping nece proci, vodi racuna pri testiranju).
Inace, mozes i jednostavno da napravis ftp servere na oba kompa (mene licno nevidjeno smara win file sharing ! Koristim guild ftp server za svoje potrebe.)

Prilozi

• sharing.JPG
    sharing.JPG
    49.3 KB · Pregleda: 108
Poslednja izmena:
E gle ovako imam sve instalirano,ali sad ima prob. oko pingovanja.Naime kad sam juce pinfovao na compu npr br 1,isao je reply ali se ono odma iskljuci(crni prozor kao dos,ili sta je vec)tako da ne mogu da uzmem screenshot,ali ide ono sending with 32 bythes of data,pa dole nesto 128 itd... samo ide tako i onda se samo iskljuci.E a na kompu br dva zavrsi do kraja,milsim da kao neki report ili sta je vec...Eh to je bilo juce a sad na oba kompa ide tako(pa islkuci sam),a iskljucio sam firewall na oba,u pitanju je zone alarm.Pokusao sam da sharujem npr my documents ali nije se pojavio na kompu br 2. Eto to je to,e ali vidi sta je sad ovo network bridge ne znam sta mu to dodje,sam se pojavio.I da napomenem da sada i u network bridge ide brzina 100mbps,mozda je bitno i to :D , aj poz,i ocekujem pomoc ;)

Gr@sSh0pp3R je napisao(la):
...isao je reply ali se ono odma iskljuci(crni prozor kao dos,ili sta je vec)tako da ne mogu da uzmem screenshot
Idi na start/run i onda kucaj cmd, a kad ti otvori prozor onda pinguj

eh vlado hvala ti,evo sad radi i to... znaci pinguje do kraja,i pise packets lost 0 etc... eto to je to sto se tice pinga,ali ja i dalje ne vidim sharovan folder na drugom kompu,i ne mogu da se igram u lanu :(

E ako moze jos malo pomoci.Naime uspeo sam vecinu posla da odradim,sad sa ovog prvog kompa(moj komp) na kome je ip 10.0.0.1 kad kliknem workgroups vidim drugi komp sa ip 10.0.0.2 ali ne mogu u njega da udjem(kao pise zabranjeno,contact administrator bla bla..)E ali sa kompa br 2(burazerov komp) ne vidim moj racunar.. Dalje sto sam provalio,a to je da na mom kompu br1 je ubacena lan karta,dok je na drugom integrisana...Podesio sam u biosu enable i sve na ovom gde je itegrisana ali opet ne vidim komp 1.
E da i jos nesto,kad kliknem na properties,pa idem advance,tamo ima internet connection sharing.. E to sam stiklirao na svom kompu(1) ali na burazerovom toga jednostavno nema,nema uopste internet conection sharing.. Pa reko mozda je do toga,zasto ja ne vidim njegov komp i ne mogu da pristupim.Kako ja to da vratim?I da i dalje mi ne rade igrice u lanu,npr diablo II...

Proveri dobro firewallove, meni se cini da je upravo to ono sto te zeza. diablo2 cini mi se i nema opciju za lan, ako gresim, ispravite me.. hm.. ili bese ima u other multiplayer? obavezno WinXP firewall, ako ti je ukljucen..

Ako koristis npr. zonealarm, ne iskljucuj ga, vec postavi drugi racunar u trusted. Meni je to cesto resavalo probleme.

Aaa *ebem ti vise,popizdeo sam... Isklkucio sam i firewallove na oba kompa i opet ovaj br.2 ne prepoznaje 1,znaci ne vidi ga u mrezi.. a ja sa 1 ne mogu da pristupim 2.E aj molim vas ako nekom nije problem,da mi napise sve kkao je podeseno kod njega.. znaci ono protocoli,sve sto ima u properties. i sta tamo trebam da ukljucujem a sta ne. Hvala

kod mene je ovako: velika (v) i mala (m) masina
v: ip: 192.168.0.2, subnet: 255.255.255.0, protokoli: msnetworks, tcp/ip [i ipx/spx, nebitan u ovom slucaju], fw: zonealarmpro, 192.168.0.0 trusted, 192.168.0.1 trusted
m: ip: 192.168.0.1, subnet: 255.255.255.0, protokoli: msnetworks, tcp/ip [ipx/spx], fw: zonealarmpro, bla bla sve isto dalje...

users: aktiviran guest nalog sto verovatno nije dobro po bezbednost, ali me mrzi da proveravam.

i sve radi, da kucnem u drvo :) :wave:

Iskljuci internet connection sharing. To ti verovatno pravi problem.

Vrh Dno