Šta je novo?

Ne dize se KNOPPIX

DekiG

Slavan
Učlanjen(a)
23.04.2007
Poena
309
Skinuo sam KNOPPIX 5.1 pre neki dan.Posto mi je ovo prvi susret sa nekim LINUX-om,resih da se probam.Elem,svarno sam se osecao kao da sam prosao kroz zeciju rupu.Stvarno sjajno.Medjutim,na novom racunaru nece da se ucita.Izbaci mi poruku :OUT OF RANGE.Na staroj masini se dize bez ikakvih problema.Koliko sam skontao problem je u rezoluciji.Grafika na novoj masini je 7600 GS GLH(GAINWARD) a na staroj Radeon 9600pro.Dakle prodje detekciju hardvera i onda zakuca sa ovom porukom(videti prilog).Ima li rasenje?Pozdrav svima.

Prilozi

• Image0811-1747(CVBS)[3].jpg
    Image0811-1747(CVBS)[3].jpg
    15.1 KB · Pregleda: 65
Problem je u rezoluciji koju pokrece, meni uvek startuje linux u 1600x1200, moja je sreca shto moj monitor mozhe da izgura 1600x1200 pa mi se pojavi slika, pokushaj 'start in safe graphics mode' opciju mozda ti pomogne.
BTW koji monitor imash?

Zahvaljujem na odgovoru a la Brzi Gonzales,ali ne pomaze.Malo sam cackao po Internetu i izgleda da ova verzija KNOPPIX-a nema drajver za ovu graficku.Jel` to moguce?Monitor je isti u oba slucaja.Dakle Na staroj masini se dize normalno,a na novoj(sa istim monitorom) ne.

Zahvaljujem na odgovoru a la Brzi Gonzales,ali ne pomaze.Malo sam cackao po Internetu i izgleda da ova verzija KNOPPIX-a nema drajver za ovu graficku.Jel` to moguce?Monitor je isti u oba slucaja.Dakle Na staroj masini se dize normalno,a na novoj(sa istim monitorom) ne.

hm....pa dok se uchitava knoppix jel ti detektuje grafichku? ja se secam i dok sam imao FX5200 i posle kod 9600pro pojavili bi se kao detektovani hardware dok se dizhe knoppix.......jel imash neku PCI grafichku da probash, tako ces sigurno znati da li je do tvoje grafiche.
Ako mozhesh nabavi

(k)Ubuntu 7.04 pa probaj njega ili linspire 2

:wave:

Graficku normalno detektuje.Prodje kompletmu detekciju hardvera ragularno i onda zakuca sa gore pomenutom porukom.Palo mi je na pamet da mi grficka nije ispravna,posto je sve novo.PCI graficku na zalost nemam posto nisam IT profesionalac.Probacu sa nekim drugim LINUX-om.Hvala.

pokusaj da kada bootujes, tacnije kada pozivas kernel pises:
Kod:
knoppix screen=800x600
ili koju vec hoces rezoluciju...

vise o knoppix parametrima ovde

a mozes da probas i da se prebacis u konzolu sa CTRL+ALT+F1 npr...

Poslednja izmena:
Probao.Ne vredi.Pokusacu da eksperimentisem sa vrednostima sinhronizacije.Mislim da je tu problem.Karta izgleda sporo osvezava sliku vertikalno i horizontalno.Monitor je inace 17" CRT na 85Hz.Hvala na predlozima.

Malo cackao parametre.Prikacio sam monitor na DVI izlaz preko adaptera.Spustio hrefresh na 28.Slika se pojavila ali strasno tamna.Jedva se nesto vidi.Sugestije?

Da ne smaram vise,problem resen.Pronasao resenje na internetu.Trebalo je kucati:KNOPPIX XMODULE=VESA.Hvala svima i pozdrav,posebno Mihi na linku.

Nazad
Vrh Dno