Šta je novo?

Ne da mi se da upalim mini-ITX konfiguraciju

A M G

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2007
Poena
425
Vec duze vremena skupljam delove da sklopim jednu mini-ITX konfiguraciju, vecinu sam kupio ovde na forumu (kuciste i HDD) i posto sam ih konacno imao sve na broju, resih da za vikend spojim sve to.

Maticna je Gigabyte E350N Win8 (bez USB 3.0)
Kuciste je Chieftec BT-02B
RAM Kingston HyperX Blue jedan stap od 4GB @ 1600MHz CL9
HDD Samsung 1.5TB 5400 o/min

Sve sam lepo sklopio i kada sam pokusao da ga ukljucim, samo se 2-3 puta zavrteo ventilator na APU-u i odmah stao. Nema butovanja, hard se ne pokrece, nista. Cupao sam sve iz ploce i ostavio samo napajanje ploce, APU-a, ventilatora za APU i konektore za power on dugme i opet ista stvar. Na plocu ne moze da se prikljuci speaker (iako dolazi uz nju :lupko:) tako da ne mogu da cujem da li ploca javlja neku gresku (osim telepatijski:smash:). Pokusao sam i sa drugim RAM-om, ali bez uspeha.

Ne znam do cega je, ako je do ploce to je ok, imam garanciju, ali me brine napajanje koje je doslo sa kucistem, jer sam isto uzeo ovde preko oglasa bez garancije, ali "novo i ispravno", kao sto rece prodavac.

Svaka pomoc je dobrodosla.

Pa treba ti barem jedna "nulta" tacka, .... ili drugo napajanje ili druga maticna...

Povadi sve iz kucista, stavi na kutiju, zakaci SAMO napajanje (monitor, tast), pokreni masinu spajanjem pinova na ploci za Power, ..... probaj sa drugim napajanjem.

Ja sam imao problema sa fantomskim power dugmicima, koji drze stalno kontakt i ugase masinu posle 2-3 sekunde.

Jesi li siguran da si sve povezao kako treba sa kucista tj, ispostovao + - power sw zice?

Proveri iglice na socketu za procesor, mozda je neka pomerena pa procesor ne reaguje. Inace pri paljenju ako nema pistanja znaci da ploca ne prolazi proveru procesora, za sve ostalo ce pistati, tako da imas 3 grane ovde za proveru: ploca, procesor, napajanje.

Meni se to jednom desilo pa sam skontao da ima iskrivljenih pinova, ispravio i komp se ukljucio, doduse, bilo je jos nekih drugih problema, sto je nebitno sada... Proveri to sto sam ti rekao.

Ta ploca nema socket ;)

Ay, sorry, nisam ni obracao paznju koja je tacno konfa. ***, ne znam onda, proveri sto su ti rekli pre mene :)

Pokusao sam da srafcigerom prespojim one pinove za paljenje, isto se desilo, ventilator se zavrti pa stane. Onda sam cupao kablove napajanja iz desktopa i spojio na plocu i, voila, ploca je budna, ventilator se vrti i to jos kako - bucan je za sve pare! Ni manjeg venta, ni vece buke! :smash: Po svemu sudeci, izgleda da je napajanje...:S: Glupo mi je i da zovem coveka od koga sam, kao novo i ispravno, kupio kuciste, sumnjam da ce da mi poveruje da mesecima od kupovine nisam sklopio konfu i probao ga. :S: Videcu negde da odnesem napajanje pa da ga pogledaju, mozda je neki banalan kvar, da ne bacam sebe na trosak bezveze. Ako neko zna nekog dobrog servisera u Nisu koji zna sa napajanjima, neka napise, moze i preko PP. :wave:

Baksuz, imas nesto jacih Chieftec DPS-300AB-9C Power Supply Delta, 300W, v.2.3. 8cm Fan, Active PFC, SFX Form Factor napajanja, ali im je cena ni malo popularnih 4000din.

Bas je baksuz. :( Nasao sam servis u Nisu koji ce da pogleda to napajanje i da mi kaze koliko bi kostala popravka, pa ako je isplativa, ici cu na tu varijantu. Ako ne, onda ce najverovatnije ovo kuciste u oglase, pa cu da kupim neko drugo ili videcu vec.

Elem, evo mene opet da se jadam...:( Nosio sam kuciste i napajanje u servis, pogledali, kazali da je napajanje neispravno i da se popravka ne isplati. Narucio sam preko WinWin-a neko LC Power od 200W za koje je pisalo da ga imaju na stanju, majali me jednu nedelju, majali dve, pa posto nikako da stigne u trecoj nedelji sam im otkazao porudzbinu.
U medjuvremenu ovde na forumu se pojavi oglas sa istim kucistem, staro godinu i po dana. Narucim ga, kuciste stigne, sve deluje OK, sada ga prikljucim, KAD ONO OPET ISTO SR*NJE!!??!! :wall::crash::exploder::lupko: Ne mogu da verujem sta se desava, ponovo samo zavrti ventilator na APU-u i stane, dok sa ovim klasicnim desktop napajanjem pali normalno! :S: Pa da li je moguce da su ovo j*beno napajanje i ova j*bena ploca nekompatibilni, uostalom, da li je jos neko cuo da napajanje i ploca koji po specifikacijama odgovaraju jedno drugome mogu da budu nekompatibilni?! :S: Ljudi, ne znam sta da radim...:rupa:

Prodaj meni lager tih Chiefteca povoljno :D A uzmi Cooler Master Elite 120 i stavi klasicno ATX napajanje :)

Bre prijatelju, zar nije bolje bilo da si lepo kupio u radnji sa garancijom neko kućište i napajanje, i posle prvog *****a nisi naučio lekciju nego opet preko oglasa, još i polovno, napajanje uvek gledaj da uzimaš novo sa garancijom, kućište lim k'o lim to možeš polovno, ali oakle ti znš šta je to napajanje sve prošlo dok nije došlo o tebe?

Ovo poslednje napajanje i kuciste sam uzeo od clana koji ima VIP status, to mi je donekle dalo sigurnost, kada sam se preko telefona cuo sa njim posebno sam naglasio da napajanje mora da bude 100% ispravno, na sta mi je on kazao da je ono tu kod njega i da i sada radi, sa stabilnim naponima i bez ikakvih problema. I pre sam kupovao na forumu, a i sam prodavao mnoge stvari, nikada ni najmanji problem, ni sa moje ni sa tudje strane.

Nemojte zuriti sa osudama, meni je to isto kuciste sa fabrickim napajanjem teralo TH61ITX i i5 2400S, mozda zaista ploca trazi nesto sto to napajanje nema.

Da nema možda pinove za "Case Open" mikro prekidač ? Na nekim pločama mora da bude prespojen da radi.

Pokusao sam i da ga prespojim, ali nije to, jer sa napajanjem od 650W ploca krece da se budi i kada taj prekidac nije prespojen, ventilator se vrti. Sa ovima se zavrti malo i odmah stane.

Razmenio sam par mejlova sa Gigabyte-ovom tehnickom podrskom i ovo je odgovor koji su mi dali:

From your description in previous mail (EmailID : 1443563), "When I attach 650W Chieftec PSU, the motherboard starts, the fan on APU spins and it looks ok." It seems like this motherboard is work properly. Since the problem you mentioned is possible caused by insufficient power or power supply compatibility and this motherboard is suggested to use a power supply at least 300W; thus, we suggest you to use a power supply which provides sufficient power for the motherboard and peripherals and try again.

Da li je moguce da za miniITX plocu, sa APU-om, koja uz jedan HDD na 5.400 o/min i sa jednim stapom memorije trosi ~70W pri maksimalnom opterecenju, preporucuju napajanje od barem 300w?!? :smash: Da li su oni noramlni?! :laugh:

Lakse im je tako. :)

Pa da, a tek prethodni mejlovi....detaljno opisem problem i kazem sta sam i sa cim sam sve pokusao, a oni mi posalju odgovor kao da su citali samo prve dve recenice, a ostalo kao da ne postoji.
Tek posle par mejlova, kada sam im napisao da nisam uopste zadovoljan odgovorom i upitao da li postoji neki sef koji kontrolise osoblje koje salje odgovore, dobio sam odgovor da mi treba 5x jace napajanje nego sto bi ceo racunar vukao....Boze me sacuvaj! :lupko:

Ma to je cisto gubljenje vremena.

Racunar je nikakav potrosac, mora0 bi da radi sa svakim pismenim napajanjem od 300W. Suludo je kaciti napajanje od 650W na takvu konfiguraciju. A ti, ili si najveci maler pa si zaboo 2 losija napajanja, ili tu stvarno nesto ne stima.. Jesi kacio monitor kad si stavljao chifteka od 650w, jel baca sliku?

Kacio sam monitor preko DVI prikljucka i ulazio u BIOS, sve je ok. Stvarno vise nisam pametan...ako se neko razume u elektroniku, da li je moguce da su projektovali plocu da nece da se upali ni sa cim sto je slabije od 300W, iako komponentama realno ne treba ni upola od toga?

Zakači to malo napajanje na desktop, prethodno otkači sve što možeš pa upali i udju u bios i proveri napone. Još bolje je da nađeš neki unimer pa da sam proveriš napajanje.

Zahvaljujuci korisniku nnnnnn, uspeo sam da osposobim konfiguraciju, instalirao sam Windows 8.1 x64 na nju i ovu poruku pisem sa nje.
Ispalo je da su ispravni i ploca i oba napajanja. Problem je resen tako sto sam na 12V granu koja napaja APU vezao venitlator na 12V (u ovom slucaju Thermaltake 12cm LED) i posle toga je sve islo glatko. Zbog cega je moralo ovako, ne znam, ali sam citao na Newegg-u da se jos neki zale na plocu kako je izbirljiva sto se tice napajanja (kako i zasto - takodje ne znam). Inace, oba napajanja su bez problema pokretala jednu slabiju AMD konfu dok sam im testriao ispravnost, tako da sam time potvrdio da su i ona ispravna.

Sto se tice servisera u Jakov racunarima, koji je napajanje koje upravo sada koristim proglasio mrtvim, i pokusao da mi uvali novo LC, neka mu je na casti! :butt:
A za Gigabyte podrsku isto nemam reci, tvrde da za obican APU, jedan stap RAM-a i HDD na 5.400 obrtaja treba bar 300W! :smash: A ljudi pokrecu ovakvu konfu sa pico napajanjima...

Hval svima sto ste se potrudili da pomognete, a posebno korisniku nnnnnn. Napisao sam ovo da bi znali ljudi koji imaju slican problem.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno