Šta je novo?

NE CACKAJ MECKU PO SATA Raid-u (Ghost)

Sale_Nis

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2003
Poena
620
Elem..

Moja preporuka svima koji imaju RAID 0 u racunaru i pored toga jos neki hard na IDE granama DA NE KORISTE NORTON GHOST ZA PRAVLJENJE IMAGE-a! Zasto? Pa zato sto Vam da bi ste racunar vratili u "normalno stanje nakon toga" treba:

1) Odlicno poznavanje DOS-a
2) Boot disk koji ce omoguciti citanje NTFS Pro particija
3) Zivci kao u konja
4) Puno srece

Ja sam doduse naucio na svojoj gresci, ali sam se "izvukao".. Ako se ko zezne pa uradi isto sto i ja, neka ode u BIOS, iskljuci sve diskove sem onih na RAID-u i neka bootoje system sa CD-a ili Floppy-a koji podrzava NTFS-Pro particije.. Onda neka rucno ode na particiju C: koja je inace virtuelna particija koju je napravio GHOST pre bootovanja.. E onda treba da edituje AGRS.TXT i da putanju prepravi na disk sa koga se bootoje (DISKETA ili FLOPPY).. Onda treba da iskopira sve fajlove sa virtuelne particije na floppy i po kopiranju rucno da pokrene fajl AUTOEXEC.BAT Nakon ovoga, Ghost ce uraditi BACKUP u fajl! Onda ce se resetovati i naravno zaglupiti! Ponovo treba bootovati sa diskete i kada pita sta da radi sa Virtualnom particijom, treba mu reci da je OBRISE! Nakon toga ponovo rucno startujte AUTOEXEC.BAT i komp ce se resetovati.. Bootujte sa diskete i onda ce vas pitati da li da GHOST uradi ono sto treba u DOS-u (sto ste vi vec uradili) ili da ode u windows.. Logicno, odaberite windows.. Onda ce se sa diskete upisati stari MBR na disk i komp ce se resetovati.. Mozete izvuci disketu.. Sada se bootuje vas "normalni" Windows! Koliko muka ha??

Moguce da bi prosla i stara fora sa brisanjem Master Boot Record-a ali iskreno nisam smeo to da probam jer sam imao puno bitnih stvari na disku.. No ko sme, neka proba, ja u RAID 0 rezimu to nikada nisam.. Znaci boot sa diskete i samo otkuca FDISK /mbr pa sta mu Bog da..

Srecno i pamet u glavu!

Pozdrav svima..

Sale..

Ja vise ne koristim raid 0 a ozbiljno razmisljam da pocnem da koristim raid 1, doduse samo na poslu imam uslove za to.

Ma idi.. Prepao sam se ziv! Uhh.. Reko samo da mi ne odu podatci! Ebes Win i ostalo!

Uhh..

Ja umesto Ghosta koristim Drvie Image i bez problema sam ghostovao sa single diska na Raid0 sistem u mom racunaru...

Sasvim je dovoljno podici sistem sa drugog hard diska koji ima Win2000 ili nesto novije i otici u Disk Administrator i odatle zavrsiti posao.
Znaci nikakvo bajanje pod DOS nije potrebno.

Inace da si znao da RAID sa specificnin kontrolerom se vidi pod DOS-om kao fizicki disk a ne pristupna jedinica, ne bi ni cackao Ghost kome je DOS osnovna okolina.

Problem dolazi kada ghost mora da uradi translaciju sa fizickog diska na "mouted" drive.
Da si podigao drajvere za SCSI sa ASPI-jem za dos ili drajvere od kontrolera sve bi radilo kako treba.
Ovako Ghost po restartu pomeri "slova" tj diskove i dodje do zabune.
Zbog toga ga posle treba "uputiti" na pravo mesto.

Tacno.. "Da je Pera otisao pravo u policiju svega ovoga ne bi ni bilo.." A uzgred cisto da znas, disk se vidi pod dosom uopste nije problem, i fora je samo u tome sto GHOST napravi virtuelnu particiju i krsti je C: Da sam ja imao jos jedan hard sa OS-om ili makar Knopix sredio bih ga cas posla, ali kada nemas.. Stap i kanap! Ja sam samo istakao svoje utiske i rekao sta neko da radi ako se prevari.. Toliko :)

Pozdravce.. :)

Sale

Vrh Dno