Šta je novo?

ne bih da brljam...FAT32, hmm..?

Fidelio

Slavan
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
319
Situacija je sledeca :

Kompjuter kome je 6-ta godina ima HDD od 80GB(WD) izdeljen na 2 particije -
C-15GB FAT32 & D-60GB NTFS.
Ne pitajte zasto je sistemska particija u FAT32 sistemu, nemam pojma...tako je tada neko odradio...
pored ovog, postoji jos i eksterni HDD/USB od 80GB NTFS koji nije particionisan...posto je ovaj eksterni, veoma malo koriscen(samo za Backup)
i prakticno je kao nov, dosao sam na ideju da im zamenim mesta...
Moja nesigurnost je u tom sto ne znam sta ce se desiti ako kloniram onu FAT32 particiju sa WIn-om(XP SP2) na NTFS...ili moram i drugi disk identicno da particionisem da bi kloniranje bilo uspesno..?
Ovo nikada nisam radio a ne bih da se desi neka brljotina...
...i, koji bi bio neki logican red poteza ?...prvo bih naravno eksterni disk oslobodio podataka....

ako hoces da kloniras, koristi Acronis TrueImage ili Disc Director...
mada mozes i ovo http://support.microsoft.com/kb/307881, backupuj podatke za svaki slucaj, ali nikada nisam imao problema sa time...

Ako sistem kloniras (Acronisom npr.) bice potpuno isti i na novom hardu kao sto je i originalni - znaci, i Win i fajl sistem. To i jeste kloniranje.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

kloniranjem dobije kopiju i moze da na novom HDD odradi convert komandu i ako bude sve kako treba - zameni mesta HDDovima... i resio je problem i podmladio je sistemski HDD

win - win situacija

Mislim da cu odraditi ovako kao sto IzNoGooD predlaze...ne vidim neki razlog zbog koga bi C bio u FAT32 sistemu...
Znaci, uradim kloniranje XP-a na drugi disk pa onda konvert u NTFS i to je to...
...jos jedno pitanje, posto drugi Hard ima samo jednu particiju od 75GB a klonirana C ce biti oko 10GB da li treba pre kloniranja da napravim particije na drugom disku ili to ide posle...? I..koliko vremena zahteva sve ovo, otprilike...?

ako koristis Acronis, on ima opciju bukalno preslikavanja postojeceg HDD na drugi i pri tome mozes da promenis velicinu particija. jedino ti je bitno da novi HDD bude iste ili vece velicine od starog - a i to nije bitno ako ima praznog prostora.

Prebaci FAT32 u NTFS , sve će biti mnogo brže .. a da se uveriš u moje tvrdnje probaj da pokreneš defragmentaciju na FAT32 i defragmentaciju na NTFS i biće ti sve jasno.
Od proizvođača hdd skineš softver za transfer i lepo to odradiš (next..next..) uz kaficu i ne brineš ..

Hvala na sugestijama - nasao sam vremena i odradio kloniranje diska uz pomoc
Acronis True Image 2009 a zatim konvertovanje FAT32 u NTFS. Sve je proslo OK i radi...
E sad, da ne bih otvarao novu temu potrebno mi je jos par saveta...
Sistemski disk je WD od 80GB(IDE) pa bih dodao jos jedan, veci (SATA II)
Ploca je Gigabyte 8IPE1000, cip set 865PE -podrzan je SATA I. Win je XP SP2
Zanima me :
- da li su konektori SATA I i SATA II diskova isti
i da li mogu bilo koji SATAII disk na ovu plocu da prikacim ?
- da li je i dalje potrebno dodavati drajvere preko flopi diska ili je sad drugacije ?
Flopi disk odavno vec nemam...svojevremeno me je ovo flopi zezanje
i odgovorilo od dodavanja SATA diska

Konektori su isti, SATA 1 i 2 su kompatibilni tako da bi sve trebalo da radi bez problema na toj ploči.

Samo mislim da si prvo trebao da uzmeš novi disk pa da na njega kloniraš sistemsku particiju, dobio bi na brzini.

FAT vs NTFS:
http://ixbtlabs.com/articles/ntfs/index3.html

U zavisnosti od velicine particije i kolicine sistemske memorije FAT32 moze biti bolje resenje od NTFS-a. Ovo naravno vazi za stare racunare.. particije 10-15GB i kolicina RAM-a 256-512MB.

Konektori su isti, SATA 1 i 2 su kompatibilni tako da bi sve trebalo da radi bez problema na toj ploči.
Ovo mi je bilo bitno...jos samo, sta je sa prepoznavanjem diska - da li su potrebni drajveri sa flopija ili ga Win automatski prepoznaje(XP SP2)?

Ovako, ubodeš disk, nakačiš data i napajanje kablove. Obrati pažnju da li BIOS prepoznaje diskove kad uključiš računar. Po podizanju Win ideš u Control Panel/Administrative Tools/Computer Management i izabereš Disk Management. Odatle ti se novi disk prikaže kao crno polje na koje klikneš desnim klikom i inicijalizuješ ga, napraviš particije i logičke drajvove. Na kraju formatiraš particiju/particije i uživaš u novom disku. Simple as that :)

Ovako, ubodeš disk, nakačiš data i napajanje kablove. Obrati pažnju da li BIOS prepoznaje diskove kad uključiš računar.......
Mislim da me nisi razumeo, ili nisam bio dovoljno jasan...
Nije mi bio potreban opis procedure dodavanja diska...to mi je poznato...
Zanima me samo : da li moram da jurim flopi da bih dodavao drajvere ili mogu da prodjem bez toga...?

Poslednja izmena:
Ako želiš da ostaviš sistem na IDE disku, a novi SATA dodaš za storage, ne treba ti floppy. To je potrebno samo ako želiš da instaliraš sistem na SATA disk, onda ukoliko Windows instalacija ne sadrži drajver za SATA kontroler koji već imaš na ploči, moraš ga u toku instalacije ubaciti preko floppy-ja ili možeš i bez njega tako što ćeš unapred pomoću nLite-a integrisati potreban drajver u instalaciju i onda ti floppy više neće biti potreban.
U svakom slučaju, kao i Vlada, preporučujem ti da sistem staviš na taj novi disk koji kupiš jer će sigurno biti dosta brži od tog starog, a to je vrlo značajno i primetno u radu, jer je hdd najsporiji deo sistema.

Hvala za ovaj odgovor, time sam razjasnio sve nedoumice.
Sad mogu da se bacim na biranje i narucivanje HDD-a.
Pozdrav i hvala svima na sugestijama !
Sto se mene tice tema moze da se zakljuca....

Nazad
Vrh Dno