Šta je novo?

Neće OC A8N-E i Venice3000+

McBuki

Čuven
Učlanjen(a)
04.12.2002
Poena
619
Imam ASUS A8N-E ploču , Venice 300+, 2x512 DDR400 Kingston i GF7600GS.
Procesor je do sada bio OC na 9x250, HT4X, mem.setovana 166 što daje krajnih 204MHz.
Bukvalno nikada nije moglo da se poveća magistrala iznad tih 250 ni za 1 stepen, neznam da li je to do procesora ili ploče.
Juče sam ponovo pokušao da povećam magistralu iznad 250, olabavio sva setovanja i podigao napone međutim nije uspelo. Pokušam ponovo da uđem u BIOS ono ništa stoji samo "entering setup". Isključim PC resetujem BIOS i od tada više neće da primi nikakav OC čak ni standardni OC iz biosa 3%, 5%, 10%. Podignem WIN na default-u i instaliram n-tune koji mi detektuje i podigne magistralu na 238 i sistem radi stabilno.
Šta sada činiti. BIOS je zadnja verzija da li je ploča na izdisaju ili možda treba ponovo pretabati BIOS.
Na ploči mi od samog početka brlja USB2 controler nekada hoće da radi a nekada ne tako da mi je uglavnom desable.

Kapiram da si negde preterao. Prvo sto bi trebalo da uradis je da spustis HT mnozilac na 3. Osnovna stvar. Potom, sa blago podignutom voltazom za procesor dizi magistralu. Memoriju nemoj dirati posto je drzis na 200 MHz. U principu, sve bi trebalo da radi do 270 MHz, ja tako drzim kod mene, ista je konfiguracija komponenti u pitanju.

Probaj HT 3x i spusti mem na 150 i onda probaj 270 i preko, mozda te Kingston zeza. Sumnjam ali ko zna, eliminisi i tu varijantu.

Kingston zeza jos ako je VR
Par puta mi je pomogao namerni pokusaj boota bez memorijskih modula. Imam utisak da je to nesto kao reset parametara vezanih za memoriju u biosu.
Trudi se da ti HT posle OC-a uvek bude sto priblizniji pravoj tj default vrednosti, mada neki pput zna da zeza i mnozilac koji nije ceo broj 2.5X npr.

Neobično mi je da čujem za ovu ploču da nekog zeza, jer kod mene proguta bez problema sva
setovanja BIOS-a (verzija 1011) i radi šta god da sam probao. Trenutno je na 278 X 9, HT množilac 3, memorija setovana na 166, 2.65V i radi na 228Mhz (kad treba na 2.9V ide do 245). Proc isti kao tvoj na 1.4125V. Jedno vreme je radilo na 338 X 8. Jedino neće da radi kad množilac nije ceo broj.

Bilo bi dobro ako imaš od nekog da pozajmiš drugu memoriju pa da probaš. Ili si bio baksuz kad si kupovao ploču pa ubo baš taj primerak, ***a.

Poslednja izmena:
Problem je što iz BIOS-a neće ni najmanji OC a iz WIN-a radi i to stabilno.
Što se tiče HT uvek sam gledao da ne prelazi 1000 i množilac je bio ceo broj.
Ponovo sam FLASH-ovo BIOS 1013 i nema napretka.

Jesi li praznio BIOS pre/posle flashovanja (na dzamper)? Da li iz BIOS-a radi A.I. o/c?

A ako radis sve iz windowsa pomocu ntuneta, problem sa magistralom je kod njega, tj. program ima maksimalnu vrednost zakucanu na 250 (to ne znaci da ploca ne moze vise).

Poslednja izmena:
OC sam pre radio samo iz BIOS-a a kada više nije hte da prihvati nikakav OC ondasam probao iz WIN-a i tu nisam ništa experimentisao već ostavio onako kako je on detektovao 9x238 i to mi radi ova 2 dana.
Išao sam na clear BIOS a AI neradi iz BIOS-a.

Svasta, iako nisi nista menjao, odjednom nije hteo da prihvati nikakav o/c?

Treba još večeras ako stignem da probam sa komšijom da zamenimo procesor i memoriju pa da vidim ima li kakvog napretka, inače vadio sam i memorije i probao 1 po 1 u različitim slotovima i ništa.
Sve je počelo kad smo podigli napon procesora na 1.5V i digli magistralu na 260.

A8N5X je imao slican problem: iz BIOS-a nece da se o/c-uje (sta god da stavis od parametara i udjes u BIOS, pokaze parametre kako si namestio, a bootujes windows, cpu-z ti otkrije da je sve po defaultu. A iz windowsa moze da se o/c-uje.

Problem je bio, verovao ili ne, u tome sto se u BIOSu disejblovao floppy. Cim je u BIOSu bilo podeseno da je floppy tu (iako ga u stvarnosti nema), sve je radilo kako treba.

Moram da probam kad stignem kući jer i kod mene je floppy disable samo što kod mene neće ni da uđe u win ako nije BIOS na default-u.

THANKS Silverglider. Izgleda da je do floppy-a, neću da eksperimentišem bez njega.
Uradio još jednom flash, ostavio floppy enable HT na 4 fsb na 220 memoriju na 400 i prošlo. Zatim sam spustio HT na 3, memoriju na 166 i fsb na 250 i OK. Sada sam stigao na 9x 270, mem na 166 i HT prvo na 3 a zatim na 4 i radi. Imam trenutno samo 1 modul od 512.
Šta da probam sledeće i da li da ostavim HT na 3 ili 4. Pozdrav!
PS:USB 2 controler i dalje ne radi?!

sada vidim da nisam usamljen sto se tice problema sa USB-om na A8N-E. evo u cemu je stvar. pre nekog vremena poceo je da mi brljavi USB, tipa kada zabodem mp3 plejer ovaj ga ne prepoznaje iako je do tada sve normalno radilo. flesovana je ploca na 1013 i plejer (Creative) ali ocigledno nije do toga...
od stvari koje jos imam zakacene na USB su mis i tastatura. mis uvek radi, a tastatura je zakocena u 2 od 3x kada butujem XP. treba biti pametan zasto mis radi uvek, tastatura ponekad, a mp3 plejer nikada?!
eksterimentisnjem sa otkrio da kada se disable-uje u device manageru pod stavkom "universal serial bus controllers" stavka "standard enhanced PCI to USB host controller" da USB radi u 99% slucajeva (plejer se uvek prepozna, tastatura ne jednom u 50x), ali USB radi po specifikaciji 1.1 sto stravicno iritira kad se prebacuje muzika na plejer jer traje citavu vecnost. tastatura i mis ne trpe nikakve posledice od 1.1 USB-a.
ima li bilo ko bilo kakvu ideju, kako bi nas dvojica mogli da resimo ovaj iritirajuci problem?
nisam mogao ni da sanjam da ce me ovo snaci. ko bi rekao? Asus ploca od 100e (tada) i nforce4 ultra cip na njoj i ipak ima problema :(

kakve to veze ima sa problemom sa USB-om?

Možda je do BIOS-a 1013, sa 1011 a ni ranije nisam nikad ništa primetio (mrzelo me da stavljam noviji, a mislim da sad neću sigurno). Bez problema rade USB disk, foto aparat, MP3 plejer, volan i game pad.
Kažeš da je počelo u zadnje vreme, možda da vratiš bios pa da vidiš onda?

Poslednja izmena:
hmm, ja konkretno sa USB-om i OC-om na ovoj ploci nemam problema, ali cinjenica je da se ova tastatura ne aktivira uvek za "delanje" u BIOS-u.Joriq je postavio pitanje u vezi tog problema u sekciji "periferijski uredjaji"...inace primetio sam da sigurno ulazi u bios cim pocne da izlistava IDE uredjaje...

isto se desavalo i sa default BIOS-om, a nije ni 1013 pomogao :(

Isti problem je i sa MSI K8N Diamond plocom...tj. ako je u BIOSu iskljucen FDC kontroler, ploca jednostavno odbija overclock! Nakon ukljucivanja kontrolera sve ide kao podmazano:-devil-:
Samo da prijavim situaciju!

Vrh Dno