Šta je novo?

nazivi diskova (C:, D:...) pod windowsom

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,
da li postoji mogucnost da Windows koristi imena kao nazive diskova/particija?

Konkretan problem:
imam USB harddisk koji kada ubodem u neki PC/Windows dobije neke slovo (npr. K:, F:...) u zavisnosti od broja vec pristunih particaja na host masini. Problem je sto se sve putanje ka fajlovima na tom disku postanu invalidne jer dobije drugo slovo!!! (banalan primer: Winamp koji se pokrene sa tog usb diska je u playlisti zapamtio da su fajlovi bili na K: disku a kad sam ga ubo u drugu masinu taj USB je postao F: i automatski svi fajlovi u play listi su postali invalidni...! - ovo je banalan primer ali vazi za SVE programe).

Dakle da li windows moze (kao i svi normalni operativni sistemi na ovoj planeti) da particije adreserira po njihovom nazivu kako bi putanje bile uvek validne? (ne zavisne od slova koje se dodeli jednom te istom disku?)

Eventualno da li moze da se forsira da jedan disk uvek dobija isto slovo na host masini (npr. svaki puta da moj disk dobije S:?)

hvala unapred!

Hi,
da li postoji mogucnost da Windows koristi imena kao nazive diskova/particija?
.....

Mislim da moze da koristi imena diskova, ali to ne mozes uraditi iz Wina, nego sa nekim od alata na Hiren`u. Radio sam to dosta davno pa ne znam tacno sa kojim alatom i sa kojom verzijom tog alata, ali je sigurno bio alat za rad sa particijama.
Posto se i kod mene ukazala potreba za time, potrazicu malo danas kako sam to onomad radio.

Posto ce svaki windows dodeliti prvo sledece slovo komponenti koja se prikljucuje (tvom USB-u) svi linkovi koji nisu relativni (u odnosu na...) ti nece funkcionisati. Dakle jedino da povezes fajlove linkovima - kao na netu. Citao sam o ovome na nekom forumu i znam da moze, ali ne znam kako, pa probaj malo da googlas

anravno da sam googla ali nisam uspeo da nadjem resenje... a igleda da ga ni ovde niko ne zna 🙁

Jurke jesi li ti uspeo nesto da nadjes?

ubacis usb drive i odes u disk managment i postavis da mu je slovo S:, svaki put kada ga ubodes dobice dlovo S:, ali to moras da odradis (samo jednom) na svakom racunaru gde ubacujes usb drive

10x! nisam znao da ce zapamtiti...

ovo mi resava gomilu problema 🙂

Ono sto sam mislio da moze, izgleda da nece sa USB Flash nego samo sa USB HDD ...a bas sam bio uporan da pronadjem gde i kako se to radi.
Ali ovo sto je predlozio illidian je super resenje. Tnx Illidian.
Dakle, Kovacm, nisam uspeo da ti pomognem, ali ima ko jeste

Hvala u svakom slucaju ! (mada meni bash i treba resenje za USB HDD a ne za Flash...)

Nazad
Vrh Dno