Šta je novo?

navteq ili teleatlas?

Mirko BGD

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
jurim po netu mape, nasao sam mape od navteq-a i od teleatlasa, interesuje me sta je bolje???
inace od tele atlasa sam nasao celu Evropu od marta 2010 a od navteqa samo Istocnu Evropu takodje od marta 2010, kod tele atlasa su map fajlovi i POI razdvojeni i osetno manji dok su kod navteq-a spojeni i zauzimaju mnogo vise

Generalno gledano Teleatlas ima bolje mape zapadne Evrope, a Navteq centralne, ali opet zavisi od zemlje do zemlje. Za istocnu Evropu i Balkan su najbolje lokalne mape (recimo Contrast u Srbiji, Navigo u Hrvatskoj...).

Najbolja je kombinacija od svih, ali onda ce cesto doci do problema rutiranja preko granicnih prelaza zbog razlicitih proizvodjaca mapa (ovaj problem polako resavaju, ali je i dalje prisutan).

Ja bih se ipak pre puta raspitao koja je najbolja za oredjenu destinaciju (neke zemlje imaju po tri i vise mapa) i u zavisnosti da li idem u veci grad ili u ruralnu sredinu.

Sto se tice velicine mapa to ne treba da je indikator kvaliteta, vec je u pitanju da li su mape vektorske ili rasterske, nivo detalja topografije itd.

A ko je posrednik za Contrast mape? Mislim, je l' ih sam Contrast priprema u odgovarajućem formatu za Garmin, ovaj i onaj softver... ili to beše radi Navteq (ili neko drugi)?

Mislim da se sve mape loakalnih proizvodjaca odnedavno izdaju kao TopMap. Ako trazis za Grcku kao i svi ovih dana, najbolje mape su izdate za program Destinator.

Te all-in-one mape (Istocna Evropa i sl.) uglavnom imaju samo regionalne puteve, za neke zemlje cak ni to, u njima neces naci ulice po gradovima.

Contrast radi mape za iGo/Mio, a InfoTeam za Garmin (dakle imamo dve firme za izradu mapa u Srbiji, a od skoro i treca tj. hrvatski Navigo koji je odkupio mape Srbije).

Treba razlikovati firme za izradu mapa i proizvodjace navigacionih uredjaja. Sve firme rade samostalno, ali jedni od drugih zavise i tu je borba za trziste tj. ko ce od koga da odkupi mape i ko ce da lincencira mape za odredjeni uredjaj (najmanji je problem prilagoditi ih za odredjen uredjaj, odnosno u kom formatu su mape).

To su sve lokalne firme za izradu mapa, dok su Navteq (od skoro u vlasnistvu Nokia-e) i TeleAtlas dve najvece na svetu za ovu oblast. I oni samostalno izradjuju mape sa svojim resursima i opremom, ali takodje i odkupljuju mape od lokalnih proizvodjaca uz uslov detaljne i rigorozne provere (slican scenario se desio u Hrvatskoj kada je Navigo potpisao ugovor sa Navteq-om, ali nije poznato da li ce se i ostale zemlje koje Navigo ima u svojim AdriaROUTE mapama naci i u Navteq-ovim, misleci pritom na Srbiju i ostale).

hrvatski Navigo koji je odkupio mape Srbije...
Od koga? Ne verujem da su sami snimali celu Srbiju i CG. Neke ulice u NS recimo su bajate. A i samostalno snimanje cele države je ogroman posao. Čiju bazu su uzeli za početak?

Koliko sam ja uspeo da vidim Adria 3.1 ima dosta detaljniji prikaz manjih mesta od SCG 2.2. Gledajuci manja mesta po Vojvodini nisam zapazio da je SCG bilo gde bolja. Plus Adria ima detaljniji prikaz vodenih povrsina, kanala, reka, bara, groblja, stadiona... Na strani SCG je bolja POI baza.

Tek sad videh da se pre par dana pojavila i SCG 2.30

Poslednja izmena:
Od koga? Ne verujem da su sami snimali celu Srbiju i CG. Neke ulice u NS recimo su bajate. A i samostalno snimanje cele države je ogroman posao. Čiju bazu su uzeli za početak?

Nisam siguran, al mislim od neke firme iz Zemuna koliko sam procitao.

U pravu si kad kazes da je izrada mape ogroman posao. Cak i za jedan Navteq koji je do juce iskljucivo sam i rucno trasirao puteve sa svojim vozilima. Zato i oni danas pribegavaju placanju licence za koriscenje, ali uz uslov detaljne provere jer ipak njihovo ime treba tu da stoji.

E sad, nisu mi poznati uslovi ugovora tj. da li ce Navigo da vrsi dalje unapredjivanje i ispravke ili ce to nasa firma da radi.

Koliko sam ja uspeo da vidim Adria 3.1 ima dosta detaljniji prikaz manjih mesta od SCG 2.2. Gledajuci manja mesta po Vojvodini nisam zapazio da je SCG bilo gde bolja. Plus Adria ima detaljniji prikaz vodenih povrsina, kanala, reka, bara, groblja, stadiona... Na strani SCG je bolja POI baza.

Tek sad videh da se pre par dana pojavila i SCG 2.30

Adrija ima više obrađenih malih mesta Srbije nego SCG ali sam u Novom Sadu stekao dojam da je je to što je obrađeno kod SCG mnogo pouzdanije i tačnije. SCG je već dugo na tržištu pa su korisnici sami javljali greške i ispravke. Moguće da je zbog toga mapa tačnija. Beograd je recimo u SCG gotovo perfektan, ali samo zato što su taxisti sarađivali u sređivanju mape.

Kartografija Srbije, čak i ova zvanična državna ili vojna su... ...pa k'o i sve zvanično i državno u Srbiji. Zbog toga je proizvođačima mapa veoma teško da naprave korektan proizvod.

S druge strane, Crna Gora je mnogo mnogo detaljnija u Adriji. Ali ne znam kolika je tačnost tog odrađenog.

Skinuo sam i 2.30 ali je situacija skoro ista. Nekako ima utisak da ce pre Adria da sredi vece gradove, nego sto ce SCG da ubaci manje :( Za sada je najbolje kombinovati i jednu i drugu.

Koliko sam ja uspeo da vidim Adria 3.1 ima dosta detaljniji prikaz manjih mesta od SCG 2.2.

E ako je ovo istina onda bolje da se zatvore i contrast i infoteam ,) sramota

Nije to baš tačno. Adrija ima više malih mesta, ali je ono što je u SGC obrađeno, mnogo pouzdanije i tačnije nego u Adriji. Recimo, u Adriji uopšte nema nekih relativno novih Novosadskih bulevara starijih već više od godinu dana.

'Adrija je krenula od neke detaljnije, ali starije baze.

Ne znam na sta konkretno mislis kad kazes nije to bas tacno? Manja mesta su daleko losije prikazana u SCG, a tacnost i pouzdanst velikih gradova su vec nesto drugo. Moja konstatacija se odnosila iskljucivo na manja mesta.

Pa da, manjih mesta ima više u Adriji.

Ali veruj, bolje je da nešto nema nego da je netačno uneto.

Imam dobre vesti! Upravo sam na Navteq sajtu video da je konacno Srbija ubacena! To znaci, da mozemo u sledece vreme da ocekujemo rutabilne karte za navigacijone sisteme fabricki ugradjeni u kolima! A naravno i svi drugi aparati koji koriste Navteq Mape.

Ubacili su sve gradove i mala mesta od pocetka. Na prvi pogled baza podataka nije naj novija. Imam utisak da su par godina stare, ali to i nije tako problem, posto svako ima mogucnost preko Navteq sajta da ispravke posalje. Navteq ce ispravke ubaciti u sledece verzije. Vazno je da su vec jednom poceli da se zabave sa Srbijom. Sve drugo ce se lako namestiti.

Evo link pa pogledajte karte i ko hoce moze odma i korekcije da posalje. :type:
http://mapreporter.navteq.com/

Da, ovo deluje obecavajuce, posto recimo ima nekih ulica za koje sam siguran da ih npr. nema u SCG 2.3NT niti u Contrast 2010.3 mapi a evo sad vidim da ih nema ni na planplus sajtu...

Pored Srbije ubacili su i celu Makedoniju. Izgleda mi da ipak Navteq nije sam ulice snimijo nego je prvu bazu podataka za start kupijo. Sumljam da je AdriaRoute od firme Navigon Sistem iz Hrvatske. Naso sam jednu vest na njihovom sajtu u vezi toga.

05.01.2010
Potpisan ugovor s tvrtkom NAVTEQ BV
Najveći svjetski proizvođač karata za GPS uređaje - tvrtka NAVTEQ, potpisala je ugovor o suradnji s Navigo sistemom kao lokalnim parterom za područje Hrvatske i Makedonije.

Potpisivanje ovog ugovora usljedilo je nakon iscrpne provjere točnosti kartografskih baza podataka Navigo sistema te predstavlja priznanje kvaliteti kartografskih proizvoda AdriaROUTE, AdriaTOPO i AdriaGUIDE.

http://www.navigo-sistem.hr/novosti_detaljno/88

U tekstu nepise bas da ugovor vazi i za podatke Srbije ali mozda su saradnju prosirili. Na opisu o AdriaRoute Karti Srbije ima pregled Mesta koji su uvedeni sa imenima ulica ili bez. Znaci proverijo sam manja mesta koji na primer imaju samo ulice bez imena u AdriaRoute i ko bi reko u novoj Navteq karti su ta mesta isto bez imena ulica! Interesantno bi bilo da neko verifikuje ko ima AdriaRoute, proveri da li su iste karte Navteq <-> AdriaRoute.

Bilo kako bilo sensacija je da je konacno pocelo nesto da se radi.

Poslednja izmena:
Pa ako su potpisali za adriaroute a ona sama ima Srbiju moguce da cemo uskoro koristiti navteq adria route za Srbiju :S:

Verovatno cu oni za podrucje Ex-Yu zastupati Navteq i odrzavati podatke. Navteq ima stroge kriteriume za kvalitet. Nadam se da cu AdriaRoute u tom pogledu pomoci i kontrolisati. Potrajace dog budemo svi zadovoljni sa kartom. Kad tad imacemo solidnu kartu za sve aparate.

Da li to znači da će i Ovi Maps napokon uvrstiti Srbiju?

Bas tako. OVI Maps koriste mape Navteq-a. Kad bude sledeci update automatski i mapa Srbije ce biti.

Najsvežija Navteq ponuda se uvek može videti na on-line mapi na njihovom sajtu: http://www.navteq.com/ Što tu ima, Navteq ima u ponudi i to ima, ili će uskoro biti u svim navigacijama zasnovanim na Navteq-u. Što tu nema, nema ni kod Navteq-a (Ovi Maps, fabričke navigacije, Garmin City Navigator Europe...).

Koliko vidim, na današnji dan, tu je Srbija "obrađena" k'o i do sada, nikako. Slovenija i Hrvatska su unete detaljno još odavno. Srbija se već duže nalazi na listi zemalja koje Navteq podržava ali to podrazumeva samo glavne putne pravce.

Nadam se da navedene vesti nagoveštavaju Srbiju u Evropi. Makar kao elektronska mapa.

Poslednja izmena:
@nshappy: pogledaj http://www.mapreporter.navteq.com/ !!!

to ti je isto zvanicni sajt od Navteq-a za javljanje gresaka na kartama.
ali nije problem. sacekaj jos koju nedelju pa ce i na toj drugoj karti biti srbija detaljna.
secam se kad su pocetkom godine detaljnu kartu ukrajine postavili isto je prvo bila na mapreporteru pa tek neko vreme kasnije na prvoj strani navteq.com

Poslednja izmena:
Ima jedno nepisano pravilo sto se mapa tice... bolje su one koje su vece-vise MB (govorim za mape za IGO) i mape od lokalnih kartografskih kuca su uglavno dosta tacnije i preciznije i azuriranije.

I ne zaboravite: Kartu citaj, al seljaka pitaj!

u pravu si. karta definitivno nije snimljena na terenu nego su za start kupili gotovu od navigo sistem-a (adriaroute). ali to za pocetak nije tragicno. navteq je poznat za to da u zemljama u kojima posluje u kontinuitetu podatke popravlja i nove sadrzaje ubacuje (nove ulice, novi POI, 3D zgrade, 3D znakovi, uzivo prenos saobracajni guzvi na ekranu navigacija...)
vazno je da se prvi veliki irgac pojavio kod nas. da su od nule poceli godinama bi potrajalo da dodju do sadasnjeg sadrzaja. a greske cu oni lako popraviti.

@nshappy: jesi bulevar evrope na mapreporter-u vec prijavio da fali?! ;)

Poslednja izmena:
Nije htelo ranije, nešto se zaglavljiv'o sajt. Idem sada probam...

Evo Srbije i zvanicno na sajtu Navteq-a.

Na Ovi mapama nas jos uvek nema, ali ce biti predpostavljam uskoro.

Mape nisu najsvezije, ali ce verovatno biti redovno azurirane.

Navteq svaka 3 meseca izbacuje njihovu kartu u prodaju. znaci u sledecoj verziji Q4/2010 bice i ta karta srbije. mozemo ocekivati da ce od januara i srbija konacno biti ne samo na OVI nego i u svim navigacijama poput Navigon, Becker, Garmin CityNavigator NT, bing.com i mnogo vise!

Vazno ce biti samo da redovno im greske preko mapreportera javimo...

Mail od danas...

Thank you for contacting NAVTEQ.

Unfortunately for your navigation systems there is no map available for Serbia. The decisions as to which maps are made available are not made by Navteq. NAVTEQ generate maps at the request of navigation system or car manufacturers. If we do not receive a request for specific countries then it may take longer to produce those maps. Therefore at this moment we do not have any planned released date for a map of this region.

Should you require additional information, please send us your feedback by replying to this email.

Vrh Dno